Erityinen tuki

Erityinen tuki

Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta ja muusta oppilaan tarvitsemasta, perusopetuslain mukaan annettavasta tuesta. Erityisopetus on erityisen tuen keskeinen pedagoginen osa-alue ja sen tehtävänä on tukea oppilaan oppimista.

Erityistä tukea annetaan niille oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla tukitoimilla. Erityinen tuki järjestetään joko yleisen tai pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä. Erityinen tuki muodostuu erityisen tuen päätökseen perustuvasta erityisopetuksesta sekä muista perusopetuksen tukimuodoista. Käytettävissä ovat perusopetuksen kaikki tukimuodot.

Erityisen tuen tehtävänä on tarjota oppilaalle kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista tukea niin, että oppilas voi suorittaa oppivelvollisuutensa ja saa pohjan opintojen jatkamiselle peruskoulun jälkeen. Oppilaan itsetuntoa ja opiskelumotivaatiota vahvistetaan ja häntä kannustetaan ottamaan edellytystensä puitteissa vastuuta opiskelustaan.

Kirjallinen päätös

Erityisen tuen antamiseksi opetuksen järjestäjän tulee tehdä kirjallinen päätös, joka tarkistetaan ainakin toisen vuosiluokan jälkeen sekä ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä. Oppimäärän yksilöllistäminen edellyttää erityisen tuen päätöstä.

Oppilaalle, jolle on tehty erityisen tuen päätös, laaditaan oppimissuunnitelman sijasta henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS).

Erityisopetus järjestetään oppilaan etu ja opetuksen järjestämisedellytykset huomioon ottaen muun opetuksen yhteydessä tai osittain tai kokonaan erityisluokalla tai muussa soveltuvassa paikassa. (Opetussuunnitelman perusteet)

Erityisen tuen järjestelyt Vesangan koulussa

Erityisen tuen antaminen oppilaalle edellyttää oppilashuoltoryhmän päätöstä pedagogisen selvityksen tekemisestä. Tässä yhteydessä kuullaan oppilasta, oppilaan huoltajaa tai muuta laillista edustajaa. Erityisopettaja/erityisluokanopettaja kokoaa oppilasta opettavilta opettajilta selvityksen oppilaan oppimisen etenemisestä. Oppilashuoltoryhmä selvittää tuen kokonaistilanteen ja hankkii mahdollisesti tarvittavat asiantuntijalausunnot. Tämän jälkeen oppilashuoltoryhmä arvioi tarvittavat jatkotoimet.

Pedagogisen selvityksen pohjalta rehtori tekee määräaikaisen hallintopäätöksen erityisen tuen antamisesta. Oppilaalle, jolle on tehty erityisen tuen päätös, tulee aina laatia henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Pedagoginen selvitys ja HOJKS tehdään Primus-tietojärjestelmään Wilma-käyttöliittymän kautta.

Erityisen tuen päätös on tarkistettava aina oppilaan tuen tarpeen muuttuessa sekä aina ennen kolmatta ja seitsemättä vuosiluokkaa uuden pedagogisen selvityksen pohjalta.

Päätös erityisen tuen antamisesta voidaan tehdä ilman pedagogista selvitystä ja tehostetun tuen antamista, jos perusopetuslain § 17:n edellytykset täyttyvät (esim. vammaisopetus, 11-vuotinen oppivelvollisuus).

Kun uusi pedagoginen selvitys osoittaa, että oppilas ei tarvitse enää erityistä tukea, rehtori tekee hallintopäätöksen erityisen tuen antamisen päättymisestä. Tämän jälkeen oppilas saa tehostettua tukea.