Muistiot 2020-21

26.1.21

 

Todettiin kevään kokousajat 26.1., 16.2., 23.3., 27.4., 25.5.

 

Käytiin kestelua luokanohjaajapäivistä jaksojen alussa. Takana kaksi kertaa, oppilailta ja opettajilta kerätty palaute lokakuun kerran jälkeen. Todettiin mm., että valmis ohjelma on koettu hyvänä, samoin mahdollisuus valita kokonaan itse, mitä tehdään. Mietittiin, onko ajankohta oikea – pitäisikö päivien ollakin jaksojen lopussa tai keskella. Todettiin, että toisia aikuisia (ohjaajat, opettajat jotka eivät ole luokanohjaajia) voisi hyödyntää suunnittelussa ja toteutuksessa enemmän. Puhuttiin, ettei tarkoitus ole, että ”vain leikitään” (mitä jotkut oppilaat olivat valitelleet). Päivien tarkoituksena on edistää ryhmien yhteenkuuluvuutta ja oppilaiden kokemusta kuulumisesta niin luokka- kuin kouluyhteisöön. Tähän on tarjottu ja tarjotaan jatkossakin jotain valmista – ja kunhan korona hellittää, voidaan toivottavasti myös järjestää koko koulun yhteisiä juttuja kuten turnauksia. Maaliskuun päivä rakennetaan oppilaiden omien ideoiden kautta.


Opettajilla ja muulla henkilökunnalla oli mahdollisuus osallistua apulaisrehtorin ja tuen tutorin vetämiin keskusteluihin, joissa mietittiin ideoita kehittä tuen käytäntöjä. Keskusteltiin näistä tapaamisista kerätyistä muistioista ja jalostettiin ideoita.

 

Käytiin keskustelua oppilaiden päihteiden käytöstä.

Muistio 15.12.

1) Todettiin ajankohtaisista aiheista seuraavaa:

- kielten opettajien jo kokoontuneen viime KOR:n jälkeen, kun tarve oli yhteisessä keskustelussa keskipalokkalaisten kanssa tullut esiin. Erityisopettajat & Suvi & Tanja kokoontuvat tammikuussa. Todettiin yhteistyötarpeeksi jatkossa myös Savulahden kanssa tehtävä yhteistyö, kun sieltä tulee meille oppilaita.

- ns. koronaresurssilla työskentelevä opettaja on päässyt hyvin vauhtiin. Tuki kohdistuu varsinkin yseihin. On tullut myönteistä palautetta aineenopettajilta.

2) Ilmapiirikyselyt tehty luokissa. Lähes kaikista tuli koonti KOR:n mennessä. Käytiin luokka kerrallaan läpi. Niiden luokkien kohdalla, missä oli tarpeita havaittu, sovittiin, kuka tarttuu mihinkin.

Muistio 17.11.

Yhteinen Mankolan Keski-Palokan yhteisöllisten oppilashuoltoryhmien tapaaminen

Yhteisen tapaamisen tarkoituksena oli keskustella ylä- ja alakoulun nivelvaiheesta sekä lisätä yhteistä ymmärrystä toistemme käytännöistä, säännöistä, tuen järjestämisestä yms.

 

*Keskusteltiin siitä, mitkä tiedot ovat oleellisia siirtyä oppilaan siirtyessä 7.luokalle. Avattiin käytännöt, kuinka tieto siirtyy aineenopettajille. Todettiin myös, että yläkoulun kannalta on tärkeää, että Wilmaan on tehty näkyväksi oppilaan tuen tarpeet ja saatu tuki. Yläkoulussa nämä tuen asiakirjat nähdään. Annetun tuen lisäksi olisi hyvä kirjata, onko tuki toiminut. Jos tuki ei näy pedagogisissa asiakirjoissa, hyvä ja laadukas tuki ei siirry koulun vaihtuessa. Jos tuki ei näy, saatetaan joidenkin oppilaiden kohdalla odottaa liian pitkään, ennen kuin huolestutaan, koska kuvitellaan, ettei pulmia ole aiemmin ollut. 

 

* Keskusteltiin luokanjakoprosessista. Todettiin siinä huomioitavan: tuen tarpeet (erityinen ja tehostettu), kyytioppilaat (taksioppilaat samalle luokalle), katsomusaineet (pyritään lukujärjestysteknisistä syistä siihen, että esimerkiksi et:n lukijat eivät hajautuisi kovin monelle luokalle), kielivalinnat (A2-kielen lukijat samoille luokille), oppilashuollolliset syyt. Kaveritoiveita ei kysytä, eikä huomioida kuin perustellusti – painavista syistä luokanopettaja voi näitä esittää.

 

*Puhtuttiin siitä, mikä edistää oppilaiden hyvinvointia siirtymävaiheessa. Mm.: Jos mahdollista, tutustumispäivä Mankolassa. Kuraattori ja nuorisotyöntekijä käyvät kertomassa kutosille Keski-Palokassa yläkouluun siirtymisestä ja ylä- ja alakoulun eroista. 7. luokan alkaessa ryhmäytystä. Luokanohjaajan päivät. Luokkailmapiirikyselyt. 

*Tuen käytännöistä ja niiden yhtenäistämisen tarpeesta. Todettiin, että siirryttäessä 7.luokalle oppilaalla erityisopettajan ja ohjaajan tuki vähenee. Vastuu tuen antamisesta siirtyy enemmän aineenopettajille. Tieto osaamisesta ei ole niin kootusti kenelläkään kuin se luokanopettajalla on – siksikin aiemminkin annetun tuen löytyminen Wilmasta on oleellista. Eriyttämisen taidoissa ja käytännöissä on isoja eroja aineenopettajilla. Osalla se on jo sujuvaa arkea, osa vasta harjoittelee. Tämä haaste on tiedostettu ja sen kanssa työskennellään.

*Todettiin kielten opiskelussa olevan eritahtisuutta koulujen välillä, mikä tulee haasteeksi yläkouluun siirtyessä.  Kieltenopettajat sopiva kokoontuvansa asian äärelle.

Muistio 20.1020


1) Mukana olivat lähipäiväkotien edustajat, samoin alkuopetuksen edustajat. Keskusteltiin alkuopetuksen ja eskarien kuulumisista.

Ekaluokkalaisten arjessa näkyneet liikkumisen rajoitukset, käsienpesu yms. Koteihin päin on ollut rajankäyntiä siitä, millaisessakin nuhassa yms. voi olla koulussa. Eput Savulahdessa, mutta koska kuvio tuttu viime vuodelta, hoituu se jo sujuvasti. Todettiin eskarista tulleilla oppilailla olleen hyvin koululaistaitoja: omatoimisuutta, toisten huomiointia, puheenvuoron pyytäminen.

Eskarien kuulumista kuultiin mm., että Mannisenmäellä päiväkotiyritys vaihtui ja eskariopet ovat uusia, mutta arki pyörii hyvin. Mannilassa kaksi eskariryhmää ja siellä arki toimii mainiosti.

Todettiin, että koulun näkökulmasta tiedonsiirto viime kevään eskareista on sujunut hyvin. Sitä on voitu hyödyntää ryhmäjaossa. Todettiin, että tärkeitä asioita, joista tiedon tulisi siirtyä, ovat: lukutaidot ja valmiudet, oppimisvalmiudet, sosiaaliset taidot, mahdolliset lasten väliset pulmat. Koulupsykologi mainitsi tiedonsiirtoon liittyen omasta näkökulmastaan tärkeäksi, että kulkee tieto, millainen tuki on tai ei ole auttanut, ettei vain kerrota huolta. Yhteisesti pidettiin myös tärkeänä ottaa huolet puheeksi jo päiväkodissa, jotta ei tule perheille yllätyksenä koulussa.

Käytiin läpi tämän lukuvuoden eskari-koulu-yhteistyötä. Koronarajoituksista johtuen vierailuja ei voi toteuttaa, mutta pyritään pitämään niitä joitakin verkon kautta.

2) Kun esi- ja alkuopetuksen osuus oli käsitelty, puhuttiin luvattomien poissaolojen korvaamisesta, mikä oli herättänyt keskustelua alkusyksystä. Todettiin yhteistä linjaa tarvittavan, jotta ei tulisi oloa, että joku toinen opettaja on toista tiukempi ja että oppilailla on kokemus, että asioihin puututaan ja niistä on seuraamukset.  Todettiin myös oleelliseksi ymmärtää, mitä on taustalla (esim. asperger, oppimisvaikeus, ahdistus tms.), ennen kuin mietitään, auttaako tuntien korvaaminen. Etukäteen oli jo tutustuttu OPH:n ohjeeseen https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/oppilaan-poissaolot-ja-arviointi

Kun kyse on yksittäisistä luvattomista poissaoloista, sovimme seuraavan toimintatavan:

1)Heti yhteyttä kotiin. Aineenopettaja laittaa viestin kotiin, johon vastaanottajaksi myös luokanohjaaja. / Mikäli asia jää epäselväksi, luokanohjaaja soittaa kotiin.

2)Poissaolon takia tekemättä jääneet tehtävä pitää tehdä. Tehtävien teosta sovitaan opettajan kanssa, tehtävät voi tehdä koululla päivän jälkeen tai kotona.

3)Jos ongelmat toistuvat, pidetään palaveri huoltajan kanssa. Jo tähän vaiheeseen mukaan tarvittaessa oppilashuolto.

- Jos luvattomia poissaoloja on paljon, pitää selvittää tarkkaan syitä taustalla.

Todettiin, että on syytä pyytää kaupungin (nyt pilotoitavaa) poissaolomallia tarkentamaan em. käytäntöjen osalta.

3) Keskusteltiin myöhästymisten yhteisestä seuraamuksesta. Päädyttiin seuraavaan:

5 myöhästymistä/jakso -> 45min jälki-istunto/kasvatuskeskustelu (lo. päättää, kumpiko). Kasvatuskeskustelussa soitto kotiin.

Muistio 21.9.20

Todettiin edellisen kokouksen asioihin liittyen, että yhteinen tapaaminen Keski-Palokan oppilashuoltoryhmän kanssa on 17.11. ja päiväkodin edustustus on mukana 20.10.

Käsiteltiin ns. koronaresurssilla palkattavaa erityisopettajaa. Haku menossa, tarkoitus palkata opettaja, jolla on 20vvt Mankolan yhtenäiskoululla ja 4vvt Savulahden päiväkoti-koululla. Mietittiin kriittisimpiä tuen tarpeita ja todettiin sitä olevan etenkin päättöarviointivaiheeseen tulevilla yseillä, samoin todettiin pari muuta yläkoulun luokkaa.

Käytiin keskustelu viime toukokuussa tehdystä tukitarpeen koonnista – missä mennään nyt tarpeisiin vastaamisen kohdalla. Tätä erityisopettajat olivat selvittäneet jo etukäteen. Moniin pulmiin on pystytty tarttumaan. Joidenkin oppilaiden kohdalla, joista oli etäjaksolla huolta, selvitetään, onko sitä enään – etenkin niistä, jotka eivät ole tehostetun- tai erityisentuen piirissä ja siten jo säännöllisemmin tuen parissa.

Muistio 17.8.20

Käytiin läpi oppilashuollon tilanne lukuvuoden alussa. Todettiin mm. Suvin, Tanjan ja terveydenhoitajien työajat.

Juteltiin lukuvuoden alkupäivistä. Seiskaluokkalaisten ryhmäytykset olivat sujuneet hyvin. Todettiin, että keväällä päätetysti tänä vuonna jakson ensimmäiset päivät jatkossa luokanohjaajan päiviä.

Sovittiin, että pidetään Keski-Palokan koulun kanssa yhteinen oppilashuoltoryhmien tapaamine, jossa mietitään etenkin 6-7-luokkien nivelvaihetta ja tuen käytäntöjä. Tähän otetaan mukaan kaikki erityisopettajat.

Sovittiin syksyn kokouspäiviksi  22.9., 20.10., 17.11. ja 15.12.

Käytiin keskustelua oppilashuoltosuunnitelman päivittämisen pohjustamiseksi. Todettiin painopisteiksi tälle vuodelle laitettavan koronan jälkihuollon ja myönteisen palautteen. Katsottiin tarpeet oppilashuollon vuosikellon päivitykselle.

Käytiin läpi opettajien yhteisellä YS-ajalla 8.9. käsiteltävä asiat ja kuka mistäkin alustaa: kiusaamisen selvittelyn tavat, myönteinen palaute, ahdistuneiden oppilaiden kohtaaminen, tulossa oleva poissaoloihin puuttumisen malli, luokanohjaajan velvollisuus seurata oppilaan poissaoloja ja hyvinvointia, cico, poissaolojen merkinnät heti tuntien jälkeen.