Oppilashuoltoryhmän muistiot 21-22

30.11.21

 

Todettiin jaksonvaihtopäivän olevan 10.1. Todettiin, että kaksi erityisopettajista ovat olleet Lukuseula-koulutuksessa ja että sitä teetetään keväällä. Puhuttiin nepsytsempparitoiminnasta ja aihepiirin osaamisen edistämisestä. Kuultiin, että 7-9.luokille tarjotaan Vahvuuspolku-rataa; samalla todettiin vahvuuskeskeisestä pedagogiikasta pidetyn orientaation opettajilla. Puhuttiin lyhyesti kapungin uudesta poissaolomallista, kuultiin sen lisänneen konsultaatio- ja palaveripyynnöt lisääntyneet kuraattorill ja mallille olleen tarvetta – samalla todettiin, että siitä viestintää on syytä selkeyttää. Pohdittiin myös yläkoululaisisten vuorovaikutustaitojen vahvistamista nivelvaiheessa.

Luokkailmipiirikyselyt tehdään luokissa seuraavalla viikolla. Kevään puolella katsotaan yhdessä tuloksia. Kaikki KOR-jäsenet käytettävissä tulosten purkuun luokissa 10.1.

Keväällä jatketaan kokouksia tiistaisin klo 12.30-14. Päivät  25.1., 22.2., 15.3., 19.4., 17.5.

 Käytiin keskustelua 7-9-pienryhmäopetuksen tulevaisuudesta. Todettiin sille olevan tarvetta. Mietittiin erilaisia joustavoittavia käytäntöjä resurssien vielä paremmaksi hyödyntämiseksi.

16.10.21

Yhdessä Keski-Palokan koulun oppilashuoltoryhmän kanssa.

Käytiin keskustelua aloittaneista seiskaluokkalaisista ja puhuttiin siihen liittyen tiedonsiirron sujuvuudesta, kun KP:m oppilaita tulee Mankolaan.  Todettiin tiedonsiirron sujuneen aikaisempaa paremmin, kun käytäntöjä on yhdessä nyt parina vuonna jo mietitty. Myös K-P:sta tulevien oppilaiden tuen kirjaamisen ovat menneet hyvään suuntaan – nyt tuki näkyy Wilmassa ja yläkoulussa ei tule isoja yllätyksiä. Luokkajaot tehdään Mankolan koulun toimesta uusille seiskoille, hyväksi on koettu näyttää jakoa myös K-P:n opettajille etukäteen.

Todettiin erityisopettajien keskustelleen viime vuonna käytännöistää koulujen kesken. Tämä on koettu hyväksi ja keskusteluja tarkoitus jatkaa. Todettiin vielä pedagogisten asiakirjojen tärkeys tiedon siirtymisessä. Erityiseen tukeen siirtymisen rajasta käytiin keskustelua. Muistutettiin, että pienryhmä paikkaa ei voi alakoulun puolella kenelläkään seiskaluokalle luvata.

Käyttiin läpi kuutosten yläkouluun tutustuttamisen käytäntöjä. Mikäli korona sallii, taas keväällä koulunuorisotyön ohjaaja + tukarioppilaat käyvät kertomassa yläkoulun meiningistä ja Mankolassa järjestetään tutustumispäivä, jolloin oppilaat tapaavat tulevan luokan ja luokanohjaajan.

Keskustelttiin eskarista ensimmäiselle luokalle siirtymisestä. Mankolassa oli käyty keskustelua siitä, pitäisikö joidenkin kouluun tulijoiden voida kerrata eskari. Tätä käytäntöä varhaiskasvatuksessa ei suosita - mutta koulun kannalta tälle nähtiin tarvetta, sillä varhaiskasvatuksen puolella on enemmän aikuisresurssia antamaan tukea. Pohdittiin haasteita järjestää joustavaa alkuopetusta, jos on vain yksi ensimmäinen luokka. K-P:ssa aihe ei ole puhuttanut. Päätettiin kysellä varhaiskasvatuksen linjauksen taustoja.

21.9.21

Kuultiin lyhyesti kuulumisen Nepsy-tsempparitoiminnan koulutuksesta sekä Hyvinvointiin keskittyvä koulukulttuuri yhteisöllisen oppilashuollon perustana -koulutus. Näistä saataneen käytännön työkaluja kouluarkeen. Hyväksyttiin oppilashuoltosuunnitelma.


Keskusteltiin havainnosita, joita oli kuultu, että jotku yläkoululaiset jättävät kouluruoan syömättä. Osa samoja, joilla vastaa myös seiskaluokalla. Kuunnellaan vielä mahdollisia lisähavaintoja, mutta ajatus on että terveydenhoitaja lähestyy viestillä yleisesti koteja. TOdettiin myös, että paussilla sähköskootilla marketeilla käyntiä ilmennyt. Sovittiin myös, että muistutetaan siitä opettajia, ettei kokeita tulisi liikaa samaalle viikolle - ja että osaamista voi mitata muillakin tavoin. 

Yhteinen keskustelu alueen varhaiskasvatusyksikköjen kanssa. Kuultiin niin Mannilan kuin Mannisenmäen kuulumiset ja kerrottiin 1.luokan kuulumiset. Todettiin, että vaikka kouluun on tullut monin tavoin taitava porukka, toiminnaohjauksessa on haasteita jonkin verran monilla. Levottomuuden kasvu kasvu on havaittu jo varhaiskasvatuksessakin yleisellä tasolla, ja tähän liittyen toiminnanohjauksen haasteet. Käytiin myös keskustelua siitä, millä perusteilla eskari kerrataan. Eskari-koulu yhteistyötä jatketaan. Ajatuksena se, että koulusta tulisi tutuksi myös arkirytmi eli seurattaisiin normaalia koulupäivää. Eskarin ja kuraattorin yhteistyötä lähdetty kehittämään edellisviikon palaverissa.

 

24.8.21

Juteltiin lyhyesti ajankohtaiset kuulumiset. Kuraattori kertoi olevansa neljänä päivänä Mankolassa, heitä ei ole nää kielletty menemästä luokkiin kuten viime vuonna. Nuorisotyöntekijä kertoi nuorkkarivierailuja alkeneen. Alakoulun erityisopettaja toi keskusteluun ajatuksen tasapainottelusta hyvivoinnin ja oppimisen kesken. Erityisopetukseen liittyen toedettiin, että Parkki ei viime keväänä toiminut, eikä sitä siksi ainakaan vielä aloiteta tänä syksynä. Kolupsykologi vaihtunut, pääasiassa ma-ke Mankolassa. Opo kertoi kaikkien viime vuoden ysien saaneen koulupaikan 

Keskusteltiin, mitä oppilashuoltosuunnitelmaan pitäisi päivittää ja mitkä olisivat painopisteitä. Painopisteiksi todettiin kouluun ja luokkayhteisöön kuulumisen vahvistamisen jatkaminen ryhmädynamikkaa edistävällä toiminnalla (mm. jaksonvaihtopäivät). Toisen painopisteetnä positiivinen pedagogiikka vahvuuskeskeisyys osana koulukulttuuri.

Todettiin syksyn kokouspäivämäärä ja aikataulutettiin niihin vierailijoita. Tiistait 24.8., 21.9. (mukana päiväkodit), 26.10. (Yhdessä Keski-Palokan oppilashuoltoryhmän kanssa), 30.11. (oppilasedustaja tähän tammikuussa ).

Todettiin, että tänä vuonna aloitellaan kaupungin projektissa Nepsy-tsempparitoiminnasta - kunhan toimintamalleja rakentuu, esitellään henkilöstölle. Hyvinvointiin keskittyvä koulukulttuuri yhteisöllisen oppilashuollon perustana -koulutus mukana 5 henkilöä. HelpPari-toimintaan saatu muutama oppilas mukaan - näin tämän pilotointi onnistuu. 

Jutelttiin kouluakäymättömien oppilaiden haasteista ja heistä, joiden on hankala tulla isoon luokkaan. Todettiin, että parasta olisi saada tähän henkilö, jos olisi resurssia.