Muistiot 2019-2020

16.3.20 muistio

1) Käytiin läpi ilmapiirikyselyn tuloksia. Muutamalta luokalta ne olivat vielä tulematta. Monissa luokissa ilmapiiri, kaverisuhteet ja työrauha olivat hyvällä mallilla. Työrauhaan liittyviä ongelmia nousi esiin, samoin joissakin ryhmissä vahvana kokemus, ettei uskalleta kertoa mielipidettä, kun on ikävää kommentointia. Opettajat ovat käyneet apulaisrehtorin kanssa läpi luokkansa tulokset; keskusteluissa on todettu, onko esiin noussut yllätyksiä, onko esiin nousseisiin pulmiin jo tartuttu (usein on) ja mitä tehdä. Muutamien luokkien kohdalla todettiin, että kuraattori ja/tai koulunuorisotyöntekijä tulee mukaan ryhmän prosesseihin.

Opettajat ovat toivoneet malleja siihen, miten tuloksia voisi käydä läpi luokan kanssa. KOR:n jäseniltä saa tähän ideoita – yhteistä tapaa on hankala kertoa, koska luokat ovat erilaisia ja haasteelliset teemat vaihtelevat. Tärkeää on, että tuloksia käydään läpi.

2) Keskusteltiin opettajien kanssa käydystä Yhteisöllisyys & osallisuus-keskustelusta(Ys 18.2.) ja pienryhmien tuottamista ajatuksista. Todettiin näiden teemojen menevät monilta osin yksiin Koulun kehittämissuunnitelman kanssa, jota tiimit ja oppiaineryhmä konkretisoivat kevään mittaan tulevan vuodaan toimintaansa, kun sitä suunnitellaan.

3) Ryhmäytystoimet ensi syksylle. Nimettiin työstöryhmä valmistelemaan ryhmäytysaktiviteetit lukuvuoden alkuun (kahdelle päivälle) 7-, 8- ja 9-luokille. Näistä tehdään sellaisia, että niitä voisi hyödyntää monena vuonna, kun joka vuodelle olisi erilainen kokonaisuus.  

4) Puhuttiin tulevan syksyn seiskaluokkien luokkasijoittelujen tekemisestä

5) Mikäli oppilashuoltoryhmä voi kokoontua vielä keväällä, halutaan 20.4. tapaamiseen mukaan vanhempainyhdistyksen edustaja.

17.2.20 muistio

1) Yläkoulun oppilaskunnan hallituksesta oli kaksi oppilasta kertomassa oppilaiden näkökulmia hyvinvointiin Mankolan koululla. Heidän kanssaan oli aiemmin käyty läpi kouluterveyskyselyn tuloksia ja pyydetty pohtimaan varsinkin, miksi koulu- ja luokkayhteisöön kuulumisen kokemus on heikentynyt.

Toimivina asioina hyvinvoinnista yleensä he nostivat esiin mm. paljon aikuisia kelle puhua ja helppo hakea apua; tilanteisiin yleensä puututaan; tänä vuonna kiusaamista seurattu/kysytty paremmin

Ei toimivia käytäntöjä nousi esiin mm: toiminta luokkakeskeistä, vaikeampi tutustua rinnakkaisluokkalaisiin; arkipäivän tilanteissa ikävää käytöstä, joka voi jäädä aikuisiltakin huomaamatta: syrjimistä, kuten ei haluta istua tiettyjen oppilaiden vieressä, kommentointia oppitunneilla ja välitunneilla; joissain luokissa oppilaat ei uskalla vastata tunneilla koska pelkäävät joutuvansa kommentoinnin kohteeksi; osallistumattomuus, monet oppilaat eivät lähde mukaan mihinkään yhteiseen toimintaan mukaan.

Osallisuuden kokemukseen vaikuttavia asioita: Luokan yhteisiä projekteja ja tekemistä vähän ainakin joissakin luokissa; koulun yhteinen tekeminen vähentynyt mm. juhlat; tiiviit kuppikunnat luokissa; tuntuu, että jotkut opettajat eivät jaksa puuttua esim. työrauhaan; koulun aikuiset eivät kulje yhteisessä linjassa sääntöjen ja puuttumisen kohdalla; oppilaat välitunnit kännyköillä, ei olla yhdessä; luokkien ryhmäytystä saisi olla enemmän.

Oppilaiden ja aikuisten sekä aikuisten pohdintaa siitä, millä keinoin yhteisöllisyyttä ja osallisuuden kokemusta sekä laajemmin koulun hyvinvointia voisi vielä parantaa: luokkayhteisöjen ryhmäyttämistä; ala- ja yläkoulun yhteisiä tempauksia; käydään koulun aikuisten kanssa läpi koulun säännöt ja puuttumisen käytännöt; selkeytetään liikkuvaksien rooli, saadaan välitunneille lisää yhteistä toimintaa; yhteiet juhlatilaisuudet koko koululle, ei alakoulu ja yläkoulu erikseen; tapahtumille vuosikello, jotta niitä on sopiva; vaalitaan tietoisesti yhtenäiskoulukulttuuria

2) Todettiin edellisen kokouksen asioiden tilanne. Ilmapiirikysely teetetään viikolla 10 – siitä saataneen tietoa myös ed. kohdan asioihin. Koulupsykologi esittelee 18.2. opettajille ahdistuneen oppilaan kohtaamista, millä tarjotaan ymmärrystä ja välineitä esiin nousseisiin tilanteisiin.

3) Käytiin läpi opettajatyöpäivän 18.2 sisältöjä. Em. diojen lisäksi käydään läpi koulun Move-tulokset, kouluterveyskyselystä poimintoja, jutellaan pienryhmissä, mistä yhteisöllisyyden notkahdus voisi johtua & mitä sen ja osallisuuden lisäämiseksi voisi tehdä & ideoidaan pienryhmissä luokkien ryhmäyttävää toimintaa keväälle.

 

20.1.20

1) Käytiin läpi kouluterveyskyselyn tuloksia. Tulosaineisto (verrattavissa Suomi-JKL-koulu) ollut tutustuttavissa etukäteen. Kouluterveydenhoitaja alusti lyhyesti. Muutama keskeinen havainto:

- Kokemus tärkeänä osana kouluyhteisöön kuulumisesta on laskenut reilusti yläkoulussa. Keskusteltiin oppilaiden vaikuttamismahdollisuuksista koulutyöhön ja oppituntien sisältöön – onko tässä ”puutteita”, saavatko oppilaat vaikuttaa tarpeeksi?  Tästä halutaan tietoa keskustelemalla oppilaiden kanssa.

-Uupumusasteinen väsymys koulutyössä noussut. On tytöillä selkeästi suurempaa kuin pojilla. Tähän vaikuttavat myös koulun ulkopuoliset asiat kuten harrastukset ja kulttuuri. Mutta voidaanko koulun puolelta koulustressiä ja koulu-uupumusta jotenkin helpottaa?

- Kiusaaminen vähäistä, päihdekokeilut laskussa.

- Kouluruokailun syömättä jättäminen kasvussa. Kyttääminen ei välttämättä ratkaisu. Mitä voidaan tehdä?

 Tuloksia on esitelty vanhempien aamukahveilla, niitä käsitellään oppilaskunnan edustajien kassa KOR:ssa ja työstetään opettajien kesken. Oppilashuoltoryhmä jatkaa tulosten käsittelyä ja pyrkii vetämään niistä johtopäätöksiä koulun toiminnan kehittämiseen.

2) Päätettiin tehdä ilmapiiriskyselyt luokille. Toteutus mielellään sähköisenä. Helmi-maaliskuussa. Halutaan tietoa työrauhasta, kiusaamisesta, yhteishengestä ja kaverisuhteista. Sovittiin työryhmä tätä valmistelemaan.

3) Todettiin, että 7-9-luokille pidetään ryhmäyttävää toimintaa ilmapiirikyselyiden jälkeen. Tarkoitus on vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja luokkien myönteistä dynamiikkaa. Tällä voidaan tarttua mahdollisiin pulmiin, joita ilmapiirikyselystä nousee.

4) Todettiin, että tänä vuonna on ollut enemmän ahdistuneita oppilaita. Tämä ilmiönä näkyy laajemminkin kouluilla. Tähän on jouduttu ja joudutaan hakemaan tukemisen tapoja. Koulupsykologi valmistelee alustuksen opettajille aihepiiristä. 

 

 

16.12.19

Erityisen tuen asiantuntija oli estynyt tulemasta paikalle. Asian käsittely siirrettiin seuraavaan kertaan.

**
Kuultiin 4AB-luokan kuulumisia ja keskusteltiin aiheesta. Luokka on muodostunut yhdistämällä kaksi ryhmää, tilana on uudenlainen oppimisympäristö ja opettajia kaksi. Tilanne on ollut sekä opettajille että oppilaille uusi – ja se on tarjonnut paljon hyvää, haasteita ja opittavaa.

Alkuvuosi toteutettu tietoisesti paljon perinteistä opettajajohtoista toimintaa, ohjakset tiukasti opettajan käsissä. On haluttu opettaa rutiineita, tutustua ja rakentaa ryhmää. Joustavampia ryhmittelyjä kohti ovat opettajat luokan kanssa menossa ja tilan mahdollisuuksia on tarkoitus hyödyntää enemmän.

Luokkaan ovat muodostuneet selkeät rutiinit. Erityisopettaja ja ohjaaja olleet mukana melko paljon – työskentely ollut paljon yksilötasolla. Pientiloille ollut hyvin käyttöä- rauhallista tilaa tarvitsevat hyötyvät niistä.

Vanhemmilta tullut palaute ollut pääosin positiivista. Alussa uudenlainen tila ja iso luokka herättäneet kysymyksiä. Monet oppilaat ilmaisseet kokevansa ison luokan hyvänä asiana, kun mm. saa uusia kavereita.

Luokassa keskitytään keväällä tunnetaitoihin ja ryhmätöihin.

18.11.19

Todettiin vastatun Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen peruskouluissa 2019 –tiedonkeruuseen. Odottelemme kouluterveyskyselyn koulukohtaisia tuloksia.

Juteltiin lyhyesti kyselystä, joka koski oppilaiden ja henkilökunnan kokemuksia uudenlaisesta päivärytmistä. Koonti oppilaiden tuloksista löytyy koulun sivuilta. Mm. 20% oppilaista piti kaksoistunteja huonona; suurin osa ajatteli, että kaksoistuntimuutoksessa enemmän hyvää kuin huonoa. Opettajat ovat käyneet tuloksia läpi ja kehittävät toimintaansa vastaamaan havaittuihin puutteisiin ja pyrkivät pitämään kiinni hyvistä asioista.

Keskusteltiin yhteisistä käytännöistä ja niihin sitoutumisen tärkeydestä. Mm. kännyköiden käytöstä, juhlakäytöksestä.

Keskusteltiin ns. arjen tukitoimista oppilaille koulullamme. Osa oppilaista tarvitsee tukea kouluarkeensa – kouluun tulemiseen, ahdistuksen tuntemuksiin jne. Pohdittiin, mihin tällaista tukea on nyt tarvittu, miten sitä on annettu, ja mitä pulmia tässä on sekä kasautuuko tämä harvojen tehtäväksi ja kenen tätä pitäisi tehdä.

Kaupungin erityisen tuen koordinaattori Anne Heino tulee vierailulle monialaiseen oppilashuoltoryhmäämme 16.12.Tarkoituksena on osallistaa kaikki yhteisöllisen oppilashuoltoryhmien edustajat joustavan ja suunnitelmallisen oppimisen ja koulunkäynnin tuen kehittämiseen.

Muissa esiin tulevissa asioissa pohdittiin jopo-luokan tarvetta, todettiin seuraavalla kerralla keskusteltavan uudenlaisella kokoonpanolla uusissa tiloissa toimivan nelosluokan opettajien kokemuksista. Todettiin että kuraattori ja nuorisohjaaja aloittavat ryhmän luokkayhteisöön kiinnittymistä tukemaan seiskaluokan tytöille.

Muistio 21.10. 20

Mukana olivat päiväkotien edustajat ja alkuopetukesta kaksi opettajaa. Laajennettu oppilashuoltoryhmän tapaaminen oli osa Yhtenäisen opinpolun työskentelyä. Ensi kuultiin kuulumisia Savulahden koululla väistössä olevilta luokilta, sitten päiväkodin kuulumisia, minkä jälkeen pohdittiin tarpeista ja keinoista parantaa koulun ja päiväkotien yhteistyötä oppilashuollollisen tuen näkökulmasta.

Savulahden luokilla koulunkäynti on ollut melko levollista, nyt kun arjen käytännöt on saatu rullaamaan ja koululle on tullut jo lähes kaikki tarvittavat kalusteet ja tarvikkeet. Erityisopetusresurssia toivottiin enemmän, koska oppimisen haasteita on. 1. luokan opettaja koki saaneensa riittävästi tietoa eskarista kouluun tulleista lapsista.

Eskarikuulumisissa kuulttiin, että tunne- ja turvataitoja sekä kaveritaitoja on harjoiteltu paljon. Näitä taitoja pidetäänkin tärkeinä kouluun tultaessa, kun ryhmäkoot kasvavat ja aikuisten määrä vähenee. Yhteistyötä koulun kanssa on ollut - ja tänäkin vuonna toteutetaan mm. koulukurkistukset Mankolan koululle, vaikka alkuopetusryhmät ovat Savulahdessa.

Oppimissuunnitelmat ovat tulleet eskarista koululle ja opettaja on ne saanut luettavakseen. Jatkoa ajatellen todettiin, että koulun erityisopettaja on hieman enemmän seuraamassa lapsia eskarissa - näin saadaan tärkeitä havaintoja ja ensikäden tietoa koululle.

Hyväksyttiin tälle lukuvuodelle päivitetty oppilashuoltosuunnitelma, joka löytyy edelliseltä peda.net-sivulta sekä oppilashuollon vuosikello.

Osana oppilashuoltosuunnitelmaa keskusteltiin siihen kirjatusta Mankolan toimintamallista kiusaamiseen liittyen - tätä kaupungin linjausten pohjalta tehtyä mallia jalkautetaan kouluarkeen. Uudistuksen aiempaan liittyen on koulullamme liittyen sovittuna tukihenkilöt, jotka ovat mukana kiusaamistilanteiden selvittelyssä.

 

23.9.19

23.9.

Todettiin edelliskerralla puhutusta, että hajusteiden välttämiseen kannustavien julisteita on laitettu ja että niitä tarvitaan lisää.

Ryhdyttiin päivittämään oppilashuollon vuosikelloa - käytiin siihen liittyen keskustelua oppilashuollon vuosittaisista asioista. Käytiin myös läpi oppilashuoltosuunnitelma ja sen päivitystarpeet.

Kuultiin terveydenhoitajien terveiset yhden kasiluokan terveystarkastuksista. Tilanne ollut monin tavoin hyvä. Ainoana huolena noussut esiin se, että jotkut 90-minuuttiset tunnit koetaan kovin pitkinä. Todettiin, että opettajille on tulossa koulutusta oppitunnin tauottamisesta liikunnallisin keinoin, ja samalla on tarkoitus käsitellä muita keinoja rytmittää tuntia.

Mietittiin tapoja selkeyttää kiusaamiseen puuttumisen tapoja. Vaikka tapauksia on ollut vähän, on tärkeä, että niihin puuttumisen tapa on selkeä kaikille.

Koulukohtaisen oppilashuoltoryhmän muistiot 21.8.

21.8.

Käytiin läpi oppilashuollon kokonaisuutta. Todettiin tarve päivittää oppilashuoltosuunnitelma ja ottaa käyttöön selkeä oppilashuollon vuosikello. Kokouksista tulee jatkossa tänne tiivis muistio.

Sovittiin kokousajoiksi seuraavat maanantait: 23.9., 21.10., 18.11., 16.12., 20.1.2020,17.2.2020, 16.3.2020, 20.4.2020, 18.5.2020, aina klo 14(-16). Päätettiin pyytää tapaamisiin mukaan yksittäisten sidosrymien edustajia, ainakin päiväkoti, huoltajat, oppilaat.

Opettajista on koostettu tiimejä, oppilashuoltotiimin nimellä kulkenut tiimi on nyt nimeltään Tukitiimi. Tiimi valitsi tälle lukuvuodelle neljä tehtävää, joihin se keskittyy: Tukiopetuskäytänteet Mankolassa, Kolmiportaisen tuen lomakkeiden käyttöönotto ja seuranta, Koulunuorisotyön jalkauttaminen käytäntöön, Joustavat ryhmittelyt. 

Ajankohtaisissa asioissa: Todettiin tarpeelliseksi tilta hajusteeton koulu –julisteita asian edistämiseksi. Kuraattori esitteli Sateenkaarevan oppilaan tukeminen –materiaalin. Pohdittiin, ovatko ulko- ja sisävälitunnit nyt oikein päin; ja todettiin tilannetta seurattavan.