EO Iina Veijola

Lukudiplomiohjeet 4A

Kaikki Lohikosken neloset suorittavat lukudiplomin. Sitä varten on tehty pohja pedanettiin
(lukudiplomi 4. luokka). Kun oppilas saa kirjan luettua, siitä otetaan kuva (kotona tai koulussa). Lukudiplomi-otsikon alta valitaan "Lisää uusi kuva". Täytetään tiedot:
Otsikko -> Kirjailija: Kirjan nimi (esim. Timo Parvela: Ella teatterissa)
Tiedosto -> Valitse tiedosto -> valitaan oikea kuva.
Tekstivastine -> Jätetään tyhjäksi.
Kuvaus -> Valitse yksi alla olevista tehtävistä, kirjoita vastaus Kuvaus-kenttään.
Lopuksi valitse "tallenna".

Lukudiplomi on suoritettu, kun vähintään 6 kirjaa on raportoitu pedanettiin. Kirjojen tulee olla ikätasoisia (lukutaidon tason mukaan sopivan haastavia) ja kertomakirjallisuutta. Joukossa voi olla 1 tietokirja, jos se on luettu kokonaan, mutta pääosin pyrimme tällä toiminnalla harjoittelemaan pitkien tarinoiden lukemista ja ymmärtämistä. Ei siis myöskään sarjakuvia diplomiin.

Omavalintaisia kirjoja vähintään 6 , yksi ennen syyslomaa, kaksi ennen joululomaa, kaksi ennen hiihtolomaa ja yksi ennen vappua.

Jos oppilas haluaa suorittaa lukumestarin diplomin, siihen vaaditaan vähintään 12 kirjaa, supermestarin saa 24 kirjalla. Riittää, että kuudesta ensimmäisestä on tehtävät tehtynä. Seuraavista tarvitaan vain kuva, kirjailijan ja kirjan nimi. Jos tällaisia kirjoja lisätään kotona, toivomme, että aikuinen kotona hieman kontrolloi sitä, että kirja on oikeasti luettu. Koulussa lisättäviin kirjoihin voi ope tehdä kontrollointia.

Tehtävät: Valitse joka kerralla yksi näistä. Merkitse tehtävän numero vastauksen alkuun. Kirjoita kokonaisilla virkkeillä. Aivan minimi on kolme virkettä, moniin tehtäviin tarvitaan enemmän, jotta niistä tulisi järkeviä. Vastaus tulee laatikkoon "kuvaus".
1. Kirjoita kirjan juoni lyhyesti omin sanoin.
2. Jos saisit olla joku kirjan henkilöistä, kuka olisit? Perustele, miksi. 
3. Valitse kirjasta kaksi henkilöä. Keksi ja kirjoita heidän vuoropuhelunsa.
4. Kirjoita uutinen jostakin lukemasi kirjan tai runon tapahtumasta.
5.  Miten kirja jatkuisi? Keksi ja kirjoita.
6. Kirjoita omin sanoin kirjan hauskin / jännittävin / kiinnostavin / ärsyttävin / kaunein / surullisin kohta.
7. Valitse kirjasta yksi runo. Kirjoita runon sanat uuteen järjestykseen, jotta saat uuden runon.
8. Etsi netistä tietoa jostakin kirjaan liittyvästä asiasta esim. päähenkilön harrastuksesta, tapahtumapaikasta, eläinlajista. Kirjoita ainakin viisi virkettä.
9. Kirjoita kirjan päähenkilölle viesti, jossa autat häntä hankalassa tilanteessa. Missä tilanteessa haluaisit auttaa häntä ja miksi?
10. Kuvittele, että olet itse mukana kirjassa. Kirjoita lyhyt katkelma siitä, mitä teet kirjan henkilöiden kanssa jossain kirjan tilanteessa.

(Tehtävät lainattu pääosin Vanamo-kirjastojen lukudiplomisivuilta)

18.3.2020 alkaen opitaan kotona

Hei kolmasluokkalainen,

Tänne Pedanettiin ilmestyy päivän koulutehtävät. Löydät ne tästä linkistä

https://peda.net/jyvaskyla/lohikoskenkoulu/luokkien-sivut/1a-piia-kokko/läksyt 

Lue tehtävät rauhassa läpi useamman kerran ja tee parhaasi. Heti ei tarvitse osata mutta yrittää pitää, tiedät kyllä. Pyydä apua kotona, kaverilta tai laita opelle viesti/soita kello 10-12. Muista pitää taukoja ja syödäkin välillä! 

Kun olet tehnyt päivän kaikki tehtävät, avaa alla oleva linkki, avaa oikea päivämäärä ja paina peukkua. Peukun painajan nimi jää minulle muistiin ja tiedän silloin kuka on tehtävät tehnyt. 👍  (Jotta voi peukuttaa, pitää olla pedanettiin sisäänkirjautuneena.)

https://peda.net/jyvaskyla/lohikoskenkoulu/luokkien-sivut/1a-piia-kokko/hottl

Päiväkirjasta: joka päivä maanantaista perjantaihin on noin 5 virkettä päiväkirjan kirjoittamista. Ohjeet päiväkirjan tekoon löytyvät täältä: 

https://peda.net/jyvaskyla/lohikoskenkoulu/luokkien-sivut/1a-piia-kokko/päiväkirja 

Tässä alla on linkki luokkamme linkkisivulle, josta löydät paljon kivaa tekemistä. On matikan lisätehtäviä, erilaisia pelejä, 10monkeys, Avara luonto -ohjelmia ja muuta. Käy katsomassa jos on tylsää!

https://peda.net/jyvaskyla/lohikoskenkoulu/luokkien-sivut/1a-piia-kokko/linkkejä2

Kädentaitotehtävät: https://peda.net/jyvaskyla/lohikoskenkoulu/luokkien-sivut/1a-piia-kokko/k2l

Musiikintehtävät: https://peda.net/jyvaskyla/lohikoskenkoulu/luokkien-sivut/1a-piia-kokko/me

Englanti: https://peda.net/jyvaskyla/lohikoskenkoulu/luokkien-sivut/englanti

ET: https://peda.net/jyvaskyla/lohikoskenkoulu/luokkien-sivut/1a-piia-kokko/et-etätehtävät

T. Lotta ja Rosi

Lukkari 2019-2020

Klo    maanantai  tiistai keskiviikko    torstai   perjantai
 8.15-9.00  MU   UE/ET   KS AI
 9.00-9.45  AI  LI  LI    KS  KU
 10.15-11.15  YM  MA  YM    MA  AI
 11.30-12.15  MA  YM  AI    AI  EN
 12.30-13.15    EN/A  MA    EN/B TVT
      LI      

Luokan käytäntöjä

Lohikosken 3a:n käytänteitä 

(Lista päivittyy sitä mukaa, kun uusia käytänteitä otetaan käyttöön) 

 

Läksyt 

Läksyä tulee yleensä joka päivä ma-to. Toivomme, että tarkistatte, että kirjallinen tehtävä on tehty oikein (ja autatte tarvittaessa lasta korjaamaan). Merkitkää esim. nimikirjaimenne tehtävän viereen, niin tiedämme, että tehtävä on tarkistettu. Emme koulussa ehdi tarkistaa jokaiselta oppilaalta erikseen tehtävien oikeellisuutta, joten apunne tässä kohtaa auttaa meitä todella paljon. 


Jos lapsi sair
astuu, on reissussa tai muusta syystä pois koulusta, pyrkikää selvittämään läksyt kavereilta. Tarvittaessa voi opettajalta Wilma-viestillä. kysyä läksyistä. Jos kirjat ovat koulussa, eikä kaveri/sisarus voi niitä kotiin tuoda, ope antaa läksyt lapsen palattua kouluun. Huoltaja tarkistaa läksyt, ja lapsi näyttää ne opettajalle. 

 

Wilma 

Käytämme Wilmaa mm. viestinnässä. Luokkien yhteiset tiedotteet (esim. viikkotiedotteet) tulevat Wilman kautta, samoin kuin yksityisemmät viestit. Se on myös helpoin tapa tavoittaa opettaja. Opettajalle voi toki myös lähettää sähköpostia (etunimi.sukunimi@jkl.fi) tai yrittää tavoitella häntä opettajainhuoneen numerosta (014) 266 4476 tai 040 861 6829. Jos emme ole paikalla opehuoneessa, voitte jättää soittopyynnön. Henkilökohtaisia työpuhelimia meillä ei valitettavasti ole. 

Wilman tuntimerkintöjä käytämme aluksi vain välttämättömän verran (lähinnä poissaolot, ja kunhan alkuun päästään, myös läksyjen unohdukset). Tämä vapauttaa meidät opettajat keskittymään opettamiseen, kasvattamiseen ja mm. positiivisen palautteen antoon kasvokkain sekä tuntimerkintöihin. (mm. plussat). 

 

Poissaoloista ilmoittaminen 

Jos lapsi sairastuu, ilmoitattehan siitä ennen koulupäivän alkua wilmassa (sivun yläreunasta ”tuntimerkinnät”, sieltä valitaan ”ilmoita poissaolosta”). Näin emme huolestu turhaan, jos lasta ei koulussa näy. Jos lapsi on poissa, eikä asiasta ole ilmoitettu, pyrimme laittamaan asiasta heti merkinnän wilmaan 

Mikäli tiedossa on etukäteen, että oppilas tarvitsee vapaapäivän/-päiviä, lupa siihen pitää anoa koululta hyvissä ajoin. Opettaja saa myöntää enintään 5 päivää vapaata tietyistä syistä (lomamatka, perhejuhla tms.). Ilmoitathan siis syyn, kun pyydät lomaa. Anomuksen voi tehdä vapaamuotoisesti esim. Wilma-viestillä. Pitemmät lomat anotaan rehtorilta loma-anomuskaavakkeella. Tällaisten ylimääräisten lomien aikana huoltaja huolehtii, että lapsi oppii kaikki loman aikana käsitellyt asiat ja tekee tarpeelliset tehtävät. Huoltaja myös tarkistaa tehtävät. 

 

Lääkärikäynnit yms. 

Jos lapsenne täytyy poistua koulupäivän aikana esim. lääkärikäynnin vuoksi, ilmoitattehan asiasta etukäteen. Turvallisuuden vuoksi huoltaja hakee näissä tapauksissa lapsen luokan ovelta ja palauttaa hänet myös luokan ovelle.  

  

Ryhmäjaot/ryhmittelyt 

Käytämme koulussa joustavasti erilaisia ryhmäjakoja, jotta saisimme opetuksesta hieman yksilöllisempää. A- ja B-luokat toimivat yhdessä ja erikseen.

Luokassa on käytössä säännöllisesti vaihtuvat kuuden oppilaan "kaveriryhmät". Kaveriryhmissä istutaan ruokalassa ja leikitään tietyillä välitunneilla.

 

Koulumatka 

Koulumme ohjeistaa kulkemaan kouluun jalkaisin tai pyörällä liikennesääntöjä noudattaen. Käveleminen on myös hyvää arkiliikuntaa. Jos jostain syystä päätätte kuitenkin kuljettaa lasta kouluun autolla, jätättehän hänet hieman kauemmas. Näin kävelyä tulee edes jonkin verran, ja samalla vältämme ruuhkat koulun pihassa. Oppilaat eivät saa kulkea koulumatkojaan henkilökunnan parkkipaikkojen läpi (peruuttavan auton on vaikea nähdä pientä koululaista), vaan Leppätien suunnalta kouluun tullaan Debrecenintien (kirkon edessä) kautta. Koulun pihan tolppapaikat ovat henkilökunnalle varattuja, joten ettehän jätä autoanne niihin edes lyhyeksi aikaa. Kiitos.  

 

Koulutarvikkeet 

Koulukirjat kannattaa päällystää, jotta ne kestävät lähes päivittäisen repussa kuljetuksen. Kotona tulisi olla lyijykynä, kumi ja puuvärejä läksyjen tekoa varten. Näin voimme pitää koulun vastaavat välineet pulpetissa, eivätkä ne häviä reppujen syövereihin. Toivoisimme myös, että mahdollisuuksien mukaan hankkisitte oppilaalle reppuun/pulpettiin omat sakset. Koulun saksista ei välttämättä löydy sopivia kaikille yhtä aikaa, joten omat sakset ainakin osalla oppilaista vähentäisivät odottelua.

 

Liikuntavarusteet 

Liikunnan kaksoistunnin jälkeen on kaikkien käyävä suihkussa, hiuksia ei tarvitse kastella. Keskiviikon yksöistunnin jälkeen riittä käsien, jalkojen ja kainaloiden pesu. Ulkoliikunnan jälkeen saa, muttei ole pakko, käydä suihkussa.

Ulkoliikuntatunneille tarvitaan säähän sopivat liikuntavarusteet sekä lenkkarit. Pitkät hiukset kiinni. Koululle kannattaa tuoda säilytykseen myös sisäliikuntapussi, jossa on shortsit ja T-paita tms. liikunta-asu sekä pyyhe. Jos liikuntatunnin kohdalle osuu kova sade, ovat sisäliikuntavarusteet näin valmiina odottamassa. 

 

Sisäkengät 

Oppilas tarvitsee sisäkengät, joita pidetään aina sisällä liikkuessa. Kovapohjaisemmat kengät toimivat kangaspohjaisia tossuja paremmin esim. märilllä käytävillä (sadesäällä) sekä ruokalassa ja teknisen työn luokassa. Erityisen tärkeät kengät ovat ruokalassa, jossa vahinkoja sattuu lähes päivittäin.  

 

Lukudiplomi 

Kaikki suorittavat lukudiplomin. Ohjeita saa opelta.

 

Synttärit 

Laulamme luokassa synttärisankarille laulun. Halutessaan saa tarjota luokkakavereille pienen herkun. Huomioittehan erityisruokavaliot. Toivomme, että syntymäpäiväkutsut jaetaan ensisijaisesti muulloin kuin koulussa, sillä se aiheuttaa paljon pahaa mieltä heille, jotka eivät tule kutsutuksi. 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä