Ajankohtaista korona-viruksesta

Käytännön arjen koronakysymyksiä varhaiskasvatuksessa ja kouluissa

Korona värittää arkeamme vahvasti ja päivittäin haemme yhdessä linjoja käytäntöön olemassa olevien ohjeistusten puitteissa. Kasvatus ja opetustyötä teemme mahdollisimman normaalisti uusia käytäntöjä etsien ja tapoja hioen. Moneen asiaan voimme vaikuttaa itse levollisella vuoropuheella ja selkeillä linjoilla. Kysymyksiä nousee esiin päivittäin ja jokaista pohditaan aina huolellisesti.
Tässä kooste Jyväskylän päiväkodeista ja kouluilta tulleisiin korona-aiheisiin käytännön kysymyksiin.

Sairas lapsi

 Milloin lapsi voi palata päiväkotiin/kouluun sairastumisen jälkeen?

- Jos lapsi on ollut sairastumisen jälkeen pari vuorokautta oireeton, voi palata päiväkotiin/kouluun.

Saako lapsi tulla päiväkotiin/kouluun, jos koronatesti on ollut negatiivinen, mutta oireilu jatkuu?

- Jos testitulos on ollut negatiivinen ja oireilu on selvästi vähenemässä, voi palata päiväkotiin/kouluun.

 

Lapsi on oireiden vuoksi jonottanut ja päässyt koronatestiin, mutta odottaa testitulosta. Nyt hän on tervehtynyt oireista eli ollut 2 päivää oireeton. Voiko oireeton lapsi tulla päiväkotiin/kouluun, vaikka tulosta ei edelleenkään ole?

-  Oireeton lapsi voi palata päiväkotiin/kouluun, vaikka testitulosta ei ole saatu.

Jos jollain perheenjäsenellä on koronaan sopivia oireita, voiko muut perheen lapset tulla päiväkotiin tai kouluun?

- Jos heillä ei ole oireita, voivat tulla. Karanteeni asetetaan vain, jos perheessä on positiivinen koronatestitulos.

Voiko päiväkoti/koulu vaatia lapselta koronatestiä?

- Päiväkoti tai koulu ei voi vaatia lapselta koronatestiä, mutta sairas lapsi ei saa tulla kouluun/päivähoitoon.


 Matkustaminen

 Vaaditaanko kahden viikon karanteeni, jos perhe matkustaa ulkomaille? Miten toimitaan ulkomailta, erityisesti riskimaasta paluun jälkeen?

- Riskimaista tultaessa pitää jäädä 2 viikon omaehtoiseen, mutta pakolliseen karanteeniin. On edelleen joitakin maita, joissa voi vierailla ilman karanteenia. Ajantasainen listaus maista löytyy ulkoministeriön sivuilta: https://um.fi/ Jos lähtömaa on riskimaa, karanteeniin pitää jäädä, vaikka paluumatka olisi kulkenut turvalliseksi luokitellun maan kautta.

Lapsi on tullut riskimaasta, mutta terveydenhuolto tai rajatarkastusviranomainen ei ole määrännyt karanteenia, voiko lapsi tulla päivähoitoon/kouluun?

- Ei voi. Viranomaisen henkilökohtaista karanteenimääräystä ei tarvita. Riskimaasta saapuvan tulee jäädä kahden viikon karanteeniin.

Saako päiväkodin/koulun henkilökunta kysyä matkustamisesta?

- Asian voi ottaa puheeksi ja matkustamisesta saa kysyä, se ei ole terveystieto.


Allergia ja astma

Miten toimitaan, jos lapsi oireilee ja vanhemmat kertovat syynä olevan allergia? Entä jos oireet jatkuvat lääkityksestä huolimatta?

- Kysytään, onko lapsi aloittanut allergialääkityksen ja ovatko oireet sen myötä lieventyneet. Jos oireet ovat lieventyneet, voi tulla päiväkotiin/kouluun. Jos taas lääkitys ei ole lievittänyt oireita, tulee hakeutua testiin, eikä voi tulla päiväkotiin/kouluun.

Lapsella on infektioastma, joka lääkityksenkin jälkeen on pitkittynyt nuhana. Aiempi koronatesti on ollut negatiivinen, voiko lapsi tulla päiväkotiin?

- Kyllä voi, jos oireet ovat lieventyneet lääkityksellä.


 Uimahalli ja kulttuurikohteet

 Miten kuljetukset koulupäivän aikana, esimerkiksi opetussuunnitelmaan kuuluvat uimahalli- ja kulttuurikohteet?

- Voidaan kulkea linja-autolla, lapsien ei tarvitse käyttää maskeja, mutta busseissakin on mahdollisuuksien mukaan huolehdittava turvaväleistä ja säilytettävä ryhmäjaot. 

 Onko uimahallin altaassa tapahtuva uimaopetus riski koronatartunnalle? Onko itse uintitilanne vedessä erityisen riskialtis?

- Uimahallivesi ei ole erityinen riski, vesi on kloorattua. Muistetaan välimatkat myös altaassa.


Päiväkodin/koulun karanteeni

Mikäli päiväkodissa/koulussa todetaan koronatartunta lapsella tai työntekijällä, voiko vain osan päiväkodista sulkea/laittaa karanteeniin, vai laitetaanko koko talo kiinni?

- Tilanteen arvio aina terveydenhoitoviranomainen altistumistietojen perusteella. Jos altistuminen pystytään terveydenhoitoviranomaisen arvion perusteella rajaamaan tiettyihin ryhmiin ja tiloihin, niin osittainen sulkeminen on mahdollista.

Muuta

Mistä voi tarkentaa ja kysyä ohjeita, kun uutisissa on monenlaista tietoa ja julkisuudessa esitellyt ohjeet tuntuvat muuttuvan?

- Ole yhteydessä käytännön työhön ja asiakkaisiin liittyvissä kysymyksissä palvelujohtajiin ja henkilöstökysymyksissä henkilöstöjohtajaan, he tarkentavat asiaa tarvittaessa nopeastikin vastaavan lääkärin kanssa.

 

Mitä tehdään konkreettisesti, kun tuntuu, että testijonot vain venyvät ja henkilökunta ei pääse testiin?

- Tällä hetkellä Jyväskylässä on saatu purettua jonoja noin puoleen alkuviikon tilanteesta. Testiin pääsyn jälkeen tuloksen saaminen kestää edelleen 2-3 vrk. Sote-henkilöstölle on nopeutettu käytäntö ja keskustelua muunkin henkilöstön priorisoinnista jatketaan kaupungin tasolla. Asia on siis tarkkailussa. Syksyn aikana on tulossa uusia nopeampia testaustapoja (antigeenitestaus).

 

Lisätietoja:

- Sami Lahti, palvelujohtaja, p. 014 266 4985

- Tuija Rasinen, palvelujohtaja, p. 014 266 4984

Vakuutusturva etäopiskelussa Korona-poikkeustilan aikana

Tiedote 25.3.2020

Vakuutusturva etäopiskelussa Korona-poikkeustilan aikana

Aiempi Pohjola Vakuutuksen linjaus:

Vakuutus ei ole voimassa mikäli oppilas/opiskelija tekee hänelle osoitettuja tehtäviä tai seuraa opetusvideoita tms. etänä kotona tai muussa paikassa kuin koulun tiloissa. Mikäli oppilas/opiskelija kuitenkin osallistuu online-yhteyden kautta opettajan antamaan live-opetukseen, oppitunti on kouluaikaa.

Uusi Pohjola Vakuutuksen linjaus, voimassa välittömästi (myös takautuvasti):

Ryhmätapaturmavakuutus

Poikkeustilanteen aikana, kun lähiopetus on viranomaismääräyksellä kielletty ja koulunkäynti / opiskelu tapahtuu etänä (yleensä) kotona, on vakuutus voimassa, kun oppilas/opiskelija osallistuu opetukseen ja/tai suorittaa opettajan hänelle antamia tai määräämiä ns. oppituntiin kuuluvia tehtäviä.

Pääsääntönä on, että vakuutuksen piiriin kuuluvia tehtäviä tehdään lukujärjestykseen merkityn mukaisina ajankohtina, mutta mikäli tehtäviä tehdään muuna aikana, katsotaan vakuutuksen kuitenkin olevan voimassa, kunhan kyseessä on etäopetukseen kuuluva tehtävä tai toiminta.

Vakuutus ei ole voimassa, kun oppilas/opiskelija suorittaa hänelle läksyksi tai muuksi kotitehtäväksi osoitettuja tehtäviä eikä muutenkaan vapaa-ajaksi katsottavan toiminnan aikana.

Mahdollisen tapaturman satuttua vakuutuksenottajan on tehtävä tapaturmailmoitus ja vahvistettava, että tapaturma on sattunut opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa.

Oppilaiden ja opiskelijoiden lakisääteinen vakuutus

Yksittäisenä vakuutusyhtiönä emme ota etukäteen kantaa siihen, miten opiskeluun liittyvissä työhön rinnastettavissa olosuhteissa syntyneen vamman tai sairauden korvaamisesta annetun lain eli ns. opiskelijatapaturmalain (460/2015) korvauspiiriin kuulumista tulkitaan esim. kotitalouteen liittyvien tehtävien aikana etäopiskelussa. Mahdolliset tapaturmatapaukset ratkaistaan tapauskohtaisesti.

Mikäli asiasta annetaan etukäteen linjausta, se tapahtuu Tapaturma-asian korvauslautakunnan tai Tapaturmavakuutuskeskuksen toimesta.