Tiedotteet

Uintitiedote syksy 2023

Hei kotiväki,

Eppuluokkalaisilla on uintia syksyllä kaksi kertaa ja keväällä kolme kertaa. Uintitunnin ajankohta vaikuttaa perjantaina 25.8. koulun alkamis- ja loppumisaikaan eli luokalla on koulua poikkeuksellisesti klo 9-13. Tiistaina 29.8. kannattaa nauttia tuhti aamiainen, koska ruokailu on vasta uintireissun jälkeen noin klo 11.40. Oppilailla kannattaa olla molempina kertoina mukana oma vesipullo ja pieni eväs (esim. hedelmä tai välipalakeksi), jonka voi syödä uimahallilla ennen paluumatkaa. Uimahallille kuljetaan opettajan johdolla kävellen. Mukana on myös toinen opettaja tai kouluohjaaja, varsinaisen uintitunnin pitää uimaopettaja. 

1A luokan uintipäivät ovat:

pe 25.8. uintia klo 11.15-12 (ruokailu ennen uintireissua) Huom! Koulua klo 9-13!

ti 29.8. uintia klo 10.15-11.00 (ruokailu uintireissun jälkeen)
 

Tässä uimahallin ohjeet uintitunnille:

OPPILAAN OHJEET UINTITUNNILLE

Tarvitsen uintitunnille mukaan:

  • uima-asun, joka on uintikangasta – ei uimashortseja!
  • pyyhkeen ja laudeliinan
  • pitkähiuksiset välineen, jolla hiukset saa kiinni
  • uimalasit on suositeltava lisävaruste

    Pukuhuoneessa:

  • riisuudun
  • laitan pitkät hiukset kiinni
  • käyn WC:ssä ennen pesulle menoa

    Pesuhuoneessa:

  • peseydyn aina ilman uimapukua
  • pesen myös hiukset
  • saunaan ilman uima-asua, käytän laudeliinaa

    Allastiloissa:

  • kävelen rauhallisesti
  • menen altaaseen turvallisesti ohjeiden mukaan
  • voin pitää hauskaa ilman huutamista
  • kuuntelen opettajan ohjeita
  • en roiski vettä

Uintitunti on yksi koulutunneista. Ohjeita noudattamalla kaikille jää mukava mieli uinnista ja hallille on kiva tulla uudelleen! Tässä vielä Jyväskylän uinnin opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet kahdelle ensimmäiselle uintikerralle. Näitä taitoja kannattaa kerrata ja harjoitella ennen seuraavia uintikertoja kevätlukukaudella.
 

Jyväskylän kaupungin perusopetuksen uinnin opetussuunnitelma 1.lk

Arviointi liikunnan taitotasoarvioinnin mukaan

1. tunti

  • Säännöt, ohjeet, toisen huomioiminen – halliin ja altaaseen tutustuminen, uimalasien suosittelu
  • Veteen totuttautuminen, vesirohkeuden saavuttaminen ja liikkuminen eri tavoin – vesileikkejä
  • Hengityksen hallinta, puhallus – kastautuminen
  • Päinkellunnan harjoittelu
  • Potkujen harjoittelua

2. tunti

  • Vesileikkejä, vedessä liikkuminen
  • Puhalluksen kertaus
  • Vaaka-asennon oppiminen vatsallaan
  • Päinkellunnat, potku- ja hengityksenhallintaharjoituksia
  • Liuku vatsallaan
  • Liu`un, potkujen ja hengityksen yhdistäminen

terveisin Tanja ja uimaopet

Luokkatiedote lv. 2023-24

LUOKKATIEDOTE 8.8.2023

Hyvä kotiväki!

Lapsenne koulutie alkaa huomenna. Tervetuloa kouluun! Tässä alkajaisiksi joitakin perustietoja lapsenne koulunkäyntiin liittyen:

  • 1A-luokalla on 17 oppilasta. Luokan opettajana on Tanja Holopainen.

  • 1B-luokalla on 17 oppilasta. Luokan opettajana on Kati Nieminen.

  • Molempien luokkien oppilaita opettaa myös erityisopettaja Jaana Salminen.

Eppuluokkalaisilla on koulua 20 tuntia viikossa. Lukujärjestyksessä oman opettajan tunnit on merkitty rastilla ja ruokailemme klo 10-11 välillä. Keskiviikkoisin on yksi jakotunti, eli puolet ryhmästä on koulussa klo 8-12 ja puolet klo 9-13. Tiedotamme ryhmäjaosta hieman myöhemmin. Eppuluokkalaisilla on eniten äidinkieltä, seitsemän tuntia viikossa ja matematiikkaa, kolme tuntia viikossa. Ensimmäistä kertaa koulussamme opiskellaan A1-kielenä englannin lisäksi myös saksaa, hienoa! Englantia opettaa oma luokanopettaja ja saksan ryhmää Outi Vuorimies. Torstaisin 1-2-luokkien ET-ryhmää opettaa Kirsi-Marja Asikainen ja ortodoksiuskontoa Olli Koskela. Eppuluokat tekevät paljon yhteistyötä ja Tanja- ja Kati-opettajat tulevat kaikille lapsille tutuiksi kouluvuoden aikana.

Oppilaat saavat käyttöönsä Aapisen, joka palautetaan keväällä. Aapisesta ja muista kirjoista on pidettävä hyvää huolta. Kadonneen tai tuhoutuneen kirjan tilalle oppilas joutuu hankkimaan uuden. Matematiikassa ja äidinkielessä käytetään myös harjoituskirjoja. Harjoituskirjoja ei tarvitse päällystää, ne saa jokainen keväällä omaksi.

Koululaisen perustarvikkeet (kynä, kumi, värikynät, liima, sakset) lapsi saa koulusta ja ne säilytetään pulpetissa. Jälkkäriin menijät tarvitsevat reppuunsa kotoa tuodun penaalin, josta löytyy kynä, kumi ja värikynät läksyjen tekoa varten. Kotoa tuodaan kouluun:

  • sisäkengät nimellä varustettuna 

  • muovikansio tai pahvikansio reppuun monisteiden kotiin kuljetusta varten (A4-kokoinen)

  • sisäliikuntavaatteet (T-paita, shortsit tms. ja pyyhe) nimellä varustetussa pussissa

Merkatkaa lapsenne nimi kaikkiin vaatteisiin, kenkiin ja tavaroihin, joita lapsi käyttää koulussa, niin jokainen löytää helpommin omansa.

Lapselle tulee kotiläksyä pääsääntöisesti joka päivä. Läksyä on yleensä äidinkielestä ja matematiikasta. Läksy tehdään aina seuraavaksi päiväksi ja vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, että kotiläksyt tulevat tehtyä. Lukuläksy merkitään aina Aapisen sisäkannessa olevaan lukukorttiin ja huoltaja kuittaa lukuläksyn tehdyksi omalla allekirjoituksella. Tehtäväkirjoihin läksyt merkitään rastilla ja päivämäärällä. Vanhempi kuittaa myös tehtäväkirjojen läksyt tarkistetuksi omalla puumerkillä. Huomaattehan, että Jälkkärissä tehtyjä läksyjä ei ole tarkistettu ja lukuläksy luetaan aina kotona. Läksynä voi olla myös moniste tai kouluvuoden edetessä sähköisen materiaalin tehtävä. 

Liikuntatunnit alkavat ulkoliikuntajaksolla. Ulkoliikuntaan tarvitaan joustavat vaatteet ja lenkkarit. Sisäliikuntapussin voi tuoda sateen varalta naulakkoon heti ensi viikolla. Huomaattehan, että leikimme ja pelailemme ulkona lähes päivittäin. 

Välitunnit vietetään pääsääntöisesti ulkona. Lapsi tarvitsee siis säänmukaisen vaatetuksen joka päivä. Suosittelemme, että eppuluokkalaiset kulkevat koulumatkansa kävellen. Koulumatkalla lapset liikkuvat huoltajan vastuulla.

Koulun kirjasto on auki torstaisin klo 8.30 -9.00. Kirjastoon saa halutessaan tulla lukemaan, pelailemaan lautapelejä tai kuuntelemaan satuja ennen koulun alkua. Kirjastoa hoitaa Outi-ope. Koululla käy kirjastoauto tiistaisin ja pääsemme eppujen kanssa pian tutustumaan kirjaston käyttöön. Jokainen oppilas tarvitsee oman kirjastokortin.

Toivomme teidän ottavan meihin yhteyttä heti, jos lapsenne koulunkäyntiin liittyvät asiat mietityttävät tai haluatte muuten kysyä jotakin kouluun liittyvää. Opettajiin saa parhaiten yhteyden Wilma-viestillä tai soittamalla virka-aikana. Wilmaa tulee seurata viikoittain.
 

Ensimmäisellä kouluviikolla koulua on seuraavasti:

  • keskiviikkona kaikilla epuilla klo 9-12

  • torstaina ET-oppilailla klo 8-12 ja UE/UO-oppilailla klo 9-13 

  • perjantaina kaikilla epuilla klo 8-12 

Perjantaina saatte koteihin lukujärjestykset, joiden mukaisesti jatkamme koulusyksyä maanantaista alkaen. Oikein mukavaa koulun alkua kaikkiin koteihin!

Aurinkoisin terveisin,

Tanja Holopainen (050 439 8220) ja Kati Nieminen (040 667 2161)

Alkutiedote lv. 2023-2024

Janakan päiväkotikoulu

Koulutiedote

8.8.2023

 

Hei kotiväki,

kesäloma on pian ohi ja koulutyö pääsee alkamaan normaaleissa puitteissa. Koulun pihaan on rakenteilla pienpeliareena, mikä aiheuttaa kuitenkin joitain rajauksia välituntialueella.

Janakassa lukuvuoden aloittaa n. 160 oppilasta. Tänä vuonna eppuja opintielle ohjaavat Tanja Holopainen 1A-luokalla ja Kati Nieminen 1B-luokalla. Kirsi-Marja Asikainen jatkaa 2A-luokan opettajana ja Liisa Raesalmi opettaa 2B-luokkaa. 3B-luokka jatkaa kahden opettajan voimin: Hannu Rissanen ja Viivi Laitinen jakavat opetuksen Tellervo-open siirtyessä eläkkeelle. 3A-luokka etenee Elsie Keturin opastuksessa ja Jari Liuha jatkaa 4B-luokan kanssa. 4A-luokkaa opettaa Ari Asikainen. Koulumme erityisopetusta hoitaa tuttuun tapaan Jaana Salminen. Kielten opetuksen osalta englannin ja saksan opetuksesta vastaa Outi Vuorimies ja A2-espanjan opetuksesta Kaisu Syrjälä. Koulunkäynninohjaajina ja jälkkärin vetäjinä toimivat Kirsi Valkonen, Mari Mikkonen, Juha Ahonen sekä Satu Liljeström.

Lähiaikoina, kaikkien tietojen selvittyä, koulumme sivuille päivittyy uusi lukuvuositiedote, josta selviää kaikki oleellinen koulumme käytänteistä. Opettajat ilmoittavat Wilman kautta, miten luokan tiedotus tullaan hoitamaan. Tulevista vanhempainilloista tulee kutsu erikseen.

Lasten huoltajien oletetaan seuraavan Wilma-tiedotusjärjestelmää. Tiedotus hoidetaan pääasiallisesti Wilman sekä luokkien ja koulun nettisivujen kautta. Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia Wilmaan tai ne ovat hukassa, niitä voi tiedustella koulusihteeri Kirsi Jurvaselta. Jos molemmat huoltajat haluavat oman Wilma-tunnuksen sekin on mahdollista – ilmoittakaa vain toiveestanne koulusihteerille sähköpostilla.

Oppilaiden poissaoloista ilmoitetaan Wilma-järjestelmän kautta, jotta tieto poissaolosta tavoittaa kaikki lasta opettavat opettajat. Sairaspoissaolojen ilmoittaminen tapahtuu Wilma-sovelluksessa lapsen etusivulta löytyvää pään kuvaa painamalla ja selaimessa valitsemalla yläpalkista tuntimerkinnät – ilmoita poissaolosta. Muista sovelluksessa painaa lopuksi oikean yläkulman nuolinäppäintä ja selaimessa tallenna -painiketta. Äkillisestä poissaolosta toivomme ilmoitusta mahdollisimman pian, viimeistään ennen lapsen ensimmäisen oppitunnin alkamista.

Ennalta tiedossa olevat, alle koulupäivän kestävät, poissaolot (esim. erilaiset lääkärikäynnit) kannattaa ilmoittaa hyvissä ajoin Wilma-viestillä luokanopettajalle, joka sitten merkitsee poissaolotunnit oikean päivän kohdalle Wilmaan kaikkien opettajien nähtäväksi. Pidempiä, ennalta tiedossa olevia poissaoloja haetaan Wilmassa siihen tarkoitetulla lomakkeella. Lomake löytyy vain selaimesta yläpalkista napauttamalla kolmea pistettä ja valitsemalla sen alta hakemukset ja päätökset – tee uusi hakemus.

Koulupäivän jälkeen lapset lähtevät kotiin tai jälkkäriin. Koulun tiloihin tai alueelle ei koulupäivän jälkeen voi jäädä.

Lasten matkassa kotiin tulee ns. tietojentarkistuslomake. Palauttakaa se korjattuna ja allekirjoitettuna 17.8. mennessä.

Kaikista koulunkäyntiin liittyvistä asioista voi kysyä suoraan luokanopettajalta tai rehtorilta.

 

Turvallista koulun aloitusta ja hyvää yhteistyötä toivotellen,

Ari Asikainen, rehtori

 

Puh. rehtori 050 325 8593, koulusihteeri 050 311 8055, opettajainhuone 040 737 0406

– muut yhteystiedot löytyvät koulun kotisivuilta.

 

Koulun kotisivut: https://peda.net/jyvaskyla/janakankoulu  Henkilökunnan sähköpostit: etunimi.sukunimi@edu.jyvaskyla.fi

Tietoa nettikiusaamisesta

Kiusaaminen netissä

Kiusaaminen on väärin – myös netissä. Netissä kiusaajana voi olla joku koulusta tai harrastuksista tuttu. Myös tuntemattomat voivat kiusata ja käyttäytyä väärin toisia kohtaan. Nettikiusaaminen voi liittyä myös koulukiusaamistilanteisiin, jolloin kiusattu ei saa olla rauhassa kiusaajilta edes kotonaan ja kiusaaminen voi jäädä aikuisilta näkymättömiin. Kiusaamisella on usein vakavia ja haitallisia seurauksia kiusaamisen kohteeksi joutuneelle ja hänen hyvinvoinnilleen, mutta myös kiusaa tekeville.

Nettitilanteissa on harvoin aikuisia läsnä, mikä saattaa yllyttää kiusaajaa. Kiusaa tekevä voi kuvitella, että netissä voi laukoa törkeyksiä ilman että kukaan puuttuu asiaan. Jos kiusaamista kohdannut kuitenkin tallentaa viestit tai kuvat, hänellä on todiste kiusaamisesta ja asiaa on usein helpompi viedä eteenpäin.

Kiusaaminen on ryhmäilmiö, myös netissä

Kiusaaja tarvitsee yleisön. Netissä kiusaaminen voi näkyä laajalle ihmisjoukolle, mikä voi houkuttaa kiusaajaa ylilyönteihin. Pahimmillaan yleisö lähtee myös mukaan kiusaamiseen esimerkiksi niin, että alkaa myös lähetellä pilkkaavia viestejä tai niin, että ei puutu asiaan vaan antaa kiusaamisen jatkua.

Netissä pienen piirin kyseenalaiseksi huvitukseksi tarkoitettu pilat voivat levitä ja riistäytyä käsistä. Jokaisen netinkäyttäjän vastuulla onkin toimia kunnioittavasti ja reilusti muita käyttäjiä kohtaan eikä kellään ole oikeutta kiusata tai häiritä toisia. Jokaisella on oikeus määritellä, mitä itsestä haluaa netissä jakaa.


Mitä voi tehdä, jos joutuu nettikiusaamisen kohteeksi?

Kiusaamisviesteihin ei yleensä kannata vastata

Viesteihin vastaaminen saattaa yllyttää kiusaajaa entistä loukkaavampiin kommentteihin ja julmempaan käytökseen. Ahdistuksen ja pelon näyttäminen voi olla juuri sitä mitä kiusaaja haluaa. Kenenkään ei pidä alistua huonoon kohteluun.

Blokkaa viestit ja yhteydenotot kiusaajalta

Monissa somekanavissa, yhteisöpalveluissa ja chateissa pystyy estämään viestit tietyiltä käyttäjiltä, piilottamaan tai lisäämään muita käyttäjiä mustille listoille, jolloin he eivät voi ottaa sinuun yhteyttä.

Tallenna, kuvakaappaa tai printtaa pilkkaavat viestit, keskustelut ja kuvat

Kiusaamisviestejä ei kannata lukea eikä kuvia ole pakko katsoa, mutta ne kannattaa tallentaa. Kirjaa mahdollisuuksien mukaan ylös puhelimeesi, tietokoneelle tai paperille nettisivuston osoite, suora linkki tarkalle sivulle, jossa kiusaamista on tapahtunut, kiusaamisen päivämäärät ja kellonajat kiusaajan profiili tai käyttämä nimimerkki, mahdollisuuksien mukaan sähköpostiosoite tai muu vastaava tieto. Kun sinulla on mahdollisimman paljon tietoa kiusaamisesta ja kiusaajasta, hänet saadaan vaivattomammin kiinni. Halutessasi voit pitää myös päiväkirjaa tuntemuksistasi – sitäkin voidaan käyttää todisteena kiusaamisesta. Päiväkirjan pitäminen auttaa myös omien tunteiden käsittelemisessä.

Ilmoita tai raportoi kiusaamistapauksista palvelun ylläpitoon

Kiusaamista ovat esimerkiksi häiritsevä tai uhkaava käytös tai ikävien kuvien tai videoiden levittäminen. Useilla sivustoilla ja somepalveluilla on asiantunteva ylläpito, joka on tottunut selvittelemään kiusaamistapauksia. Ylläpitäjä voi poistaa pilkkaavan tekstin tai kuvan verkosta ja mahdollisesti selvittää tekstin kirjoittajan. Kiusaaja voi myös saada porttikiellon nettipalveluun. Ilmianto jää vain ylläpidon tietoon, eikä kiusaaja saa koskaan tietää, kuka ilmiannon on tehnyt.

Kerro kiusaamisesta

Uskalla avata tilannetta ja kertoa tunteistasi ja kokemuksistasi myös hyville kavereille, perheenjäsenillesi, vanhemmillesi tai muille sinulle tärkeille, läheisille aikuisille. Koulun tai opiskelupaikan ammattilaiset, kuten opettajat, kuraattori, terveydenhoitaja tai koulupsykologi voivat myös auttaa. Myös koulusi tukioppilaille voi kertoa kiusaamisesta – myös koulun ulkopuolella tapahtuvasta.

Sinusta voi tuntua, että aikuiset eivät ole nettimaailmasta eikä heille sen vuoksi kannata kertoa myöskään nettikiusaamisesta. Kannattaa kuitenkin yrittää ja kertoa: he välittävät sinusta ja haluavat auttaa ja tietää, miksi sinusta tuntuu pahalta. Vanhempia kannattaa pitää alusta asti kärryillä siitä, mitä netissä teet ja kenen kanssa siellä vietät aikaa, jotta sinun on helpompi mennä kertomaan heille myös ikävämmistä netissä sattuneista asioista ja heidän on helpompi auttaa sinua. Miettikää yhdessä keinoja, joilla kiusaamisen saisi loppumaan. Jos puhumisen aloittaminen arasta aiheesta kasvokkain ystävälle tai vanhemmalle tuntuu hankalalta, voit aloittaa vaikka lähettämällä viestin yhteisessä viestiketjussa tai jättää paperilapun luottoaikuisen löydettäväksi, jossa kerrot että haluaisit jutella.

Onko kuviasi tai tietojasi levitelty ilman lupaasi?

Näin ei saa tapahtua. Yritä selvittää asia ensin asianomaisen kanssa. On mahdollista, että hän ei ole tajunnut tekevänsä mitään väärää. Jos tämä ei auta, ota yhteyttä nettisivun tai somekanavan ylläpitoon ja johonkin sinulle läheiseen aikuiseen (esimerkiksi vanhempaan, opettajaan tai nuorisotyöntekijään), joka osaa viedä asiaa kanssasi eteenpäin. Jos tilanne on vakava, ottakaa yhteyttä nettipoliisiin.

Vakavissa tai pitkään jatkuneissa kiusaamistilanteissa, kerro poliisille

Toisen henkilön uhkaaminen, halventaminen tai loukkaaminen voidaan tulkita vahingonkorvauksiin, sakkoihin tai jopa vankeuteen johtavaksi rikokseksi. Älä epäröi ottaa yhteyttä poliisiin, jos kiusaaminen on vakavaa tai levinnyt laajalle. Pyydä tueksi vanhempaa tai muuta sinulle tuttua aikuista, sukulaista, nuorisotyöntekijää, valmentajaa tai opettajaa.
Lähde:MLL - nuorten netti