Lukuvuositiedote 2023-2024

Lukuvuositiedote 2023-2024

Janakan päiväkotikoulu

Janakantie 6A, 40800 Vaajakoski

sähköpostit: rehtori ari.asikainen@jyvaskyla.fi, opettajat etunimi.sukunimi@edu.jyvaskyla.fi

puh.: 040 737 0406 opehuone/ 050 325 8593 rehtori

Koulun kotisivut: https://peda.net/jyvaskyla/janakankoulu

**************************************************************************** 

Hei kotiväki!

Tähän lukuvuositiedotteeseen on koottu kaikki tarpeellinen tieto koulun toiminnasta. Ajankohtaisista asioista tiedotamme koulun nettisivuilla ja Wilma-viesteinä.

Janakan koulu on hyvää perusopetusta tarjoava koulu, jossa kaikki lapset pyritään huomioimaan yhteisvastuullisesti. Ei ole ”sinun” tai ”minun” luokkalaisia, vaan kaikki lapset ovat meidän yhteisiä oppilaitamme. Turvallinen, virikkeellinen ja oppimiseen kannustava ympäristö on yksi Janakan koulun vahvuuksista.

Lapsen hyvinvoinnin kannalta kaikista tärkeintä on hyvä kodin ja koulun välinen yhteistyö. Ajatus siitä, että puhallamme yhteen hiileen tuottaa varmasti parhaan mahdolliseen tuloksen. Me Janakan koulussa ajattelemme vilpittömästi lastenne parasta ja toivomme, että Te huoltajina voitte luottaa tähän.

Yhteistyöterveisin, Janakan koulun väki

**************************************************************************** 

LUKUVUODEN 2023-2024 TYÖAJAT

Syyslukukausi 9.8.-21.12.2023
Syysloma 16. - 22.10.2023
Joululoma 22.12.2023 – 7.1.2024
Kevätlukukausi  8.1.-1.6.2024
Talviloma 26.2-3.3.2024

Muuta sovittua:

- koulukuvaus 1.9.2023

- vanhempainilta 14.9.2023

- lauantaikoulupäivä la 7.10.2023 klo 8-12, Unicef-kävely (ylimääräinen vapaa pe 10.5.2024)


Järjestämme lukuvuoden aikana tapahtumia ja retkiä, joille vanhemmat ovat tervetulleita mukaan.  Tiedotamme ko. tapahtumista erikseen kotiin lähtevällä viestillä ja koulun kotisivuilla.

**************************************************************************** 

KOULUN HENKILÖKUNTA JA YHTEYSTIEDOT LUKUVUONNA 2023-24

Puhelinnumerot:

rehtori 050 325 8593

opehuone 040 737 0406

erityisopettaja 040 765 4346

koulusihteeri 050 311 8055

keittiö 050 533 3520

Jälkkäri 040 547 0132

Tarkemmat yhteystiedot mm. opettajien ja ohjaajien sekä oppilashuoltohenkilöstön henkilökohtaisten työnumeroiden osalta löydätte koulun kotisivuilta: https://peda.net/jyvaskyla/janakankoulu/yhteystiedot

Opettajat ovat tavoitettavissa työpuhelimistaan arkisin klo 8.45-16.00 välituntien aikaan.

Sähköpostit: Kaikki henkilökunnan sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@edu.jyvaskyla.fi .

Koulumme kotisivut löytyvät osoitteesta: https://peda.net/jyvaskyla/janakankoulu

****************************************************************************  

OPPILAIDEN POISSAOLOT

Oppilaiden poissaoloista ilmoitetaan Wilma -järjestelmän kautta, jotta tieto poissaolosta tavoittaa kaikki lasta opettavat opettajat.

Sairaspoissaolojen ilmoittaminen onnistuu näin:

  • Wilma -sovelluksessa: klikkaa Wilman etusivulta löytyvää pään kuvaa. Muista painaa lopuksi oikean yläkulman nuolinäppäintä.
  • Wilmaa nettiselaimessa käytettäessä: valitse Wilman yläpalkista tuntimerkinnät – ilmoita poissaolosta. Klikkaa lopuksi tallenna -painiketta.

 Äkillisestä poissaolosta toivomme ilmoitusta mahdollisimman pian, viimeistään ennen lapsen ensimmäisen oppitunnin alkamista.


Ennalta tiedossa olevat, alle koulupäivän kestävät, poissaolot
(esim. erilaiset lääkärikäynnit) kannattaa ilmoittaa hyvissä ajoin Wilma -viestillä luokanopettajalle, joka sitten merkitsee poissaolotunnit oikean päivän kohdalle Wilmaan kaikkien opettajien nähtäväksi.

Mikäli poissaolon syy on jokin muu kuin sairaus, on poissaolosta neuvoteltava etukäteen luokanopettajan kanssa. Hän voi antaa vapautuksen koulunkäynnistä enintään viideksi päiväksi ja rehtori viidestä päivästä lukuvuoteen asti. Lomamatka ei ole vain ilmoitusasia, sillä koulu on oppilaan työpaikka. Oppilaan huoltaja on tällöin velvollinen huolehtimaan lapsen koulutöiden suorittamisesta ja tarkistamisesta. Tukiopetusta ei lomamatkan johdosta yleensä anneta. Pidempiä, ennalta tiedossa olevia poissaoloja haetaan Wilmassa siihen tarkoitetulla lomakkeella. Lomake löytyy vain selaimesta yläpalkista napauttamalla kolmea pistettä ja valitsemalla sen alta hakemukset ja päätökset – tee uusi hakemus.

Taksimatkalaisten tulee itse ilmoittaa kaikista poissaoloista myös kuljetusyhtiöön, jotta taksi ei tule turhaan hakemaan lasta.

**************************************************************************** 

KOULUMATKAT  

1.-2. -luokkalaiset, joiden koulumatkan pituus on yli 3,5 km ja 3.-9.- luokkalaiset, joiden koulumatkan pituus on yli 5 km, ovat oikeutettuja kuljetukseen. Mikäli koulumatka on vaaralliseksi todettu tai kuljetettavalla on lääkärin tai muun viranomaisen kuljetusta edellyttävä lausunto, voidaan kuljetus järjestää muutoinkin. Matka, jonka oppilas on Jyväskylässä velvoitettu kulkemaan omin avuin pysäkille, on 1.-2.- luokkalaisilla enintään 3,5 km ja 3.-9.- luokkalaisilla 5 km, ellei tien vaarallisuus ja oppilaan terveys muuta edellytä.

Janakan oppilaat kulkevat koulumatkansa pääosin omin voimin. Pyörällä voivat kulkea kulkea 3.-4.luokkalaiset kypärä päässä. (Tämä on koulun suositus. Huoltaja vastaa viime kädessä, miten lapsi koulumatkansa kulkee.) Pyörät säilytetään koululla telineissä lukittuina.  

Koulun suositus on, että vanhemmat kuljettavat lapsia autolla kouluun vain poikkeustapauksissa. Omin voimin kuljettu koulumatka täyttää hyvän palan lapsen päivittäisestä liikuntatarpeesta ja tukee osaltaan koulun tavoitetta saada liikunta luontevaksi osaksi koulupäivää. HUOMIOIKAA RUUHKAINEN KOULUNPIHA.

Oppilaat on vakuutettu kaupungin toimesta myös koulumatkojen osalta.

Vanhempien vastuulla on huolehtia, että lapset noudattavat koulumatkoilla koulussa annettuja ohjeita ja liikkuvat liikennesääntöjen mukaan. Koulumatkoilla sattuneista sääntörikkomuksista ilmoitetaan aina kotiin. Koulumatkan tapahtumat eivät ole koulun vastuulla.

Aamulla koululle ei pidä tulla ilman erityistä syytä kovin paljon ennen tuntien alkamista. Tuolloin koululla ei ole välituntivalvontaa, eikä sisälle pääse. Koulupäivän jälkeen kaikki lapset lähtevät koteihinsa tai jälkkäriin. Muista järjestelyistä on sovittava oman opettajan kanssa.

Taksimatkalaisten tulee itse ilmoittaa poissaolosta kuljetusyhtiöön.

**************************************************************************** 

RUOKAILU

Kouluruokailussa pyritään kauniisiin ruokailutapoihin sekä maistamaan kaikkia ruokia. Periaatteena on, että oppilas opettelee ottamaan ruokaa sen verran kuin jaksaa syödä. Ruokailu tapahtuu porrastetusti n. klo 10.05-11.15 välisenä aikana.

Mikäli oppilaalla on jokin ruoka-aineallergia tai erityisruokavalio, kodin tulee toimittaa todistus siitä koulun keittiölle. Tarkempia tietoja ruokailusta saa keittäjältä ja Kylän Kattauksen kotisivuilta (ks. linkki koulun sivuilta).

Koululta on mahdollisuus ostaa välipalaa maanantaista torstaihin aina klo 13.00 alkavalla välitunnilla. Välipalapassin voi ostaa keittiöstä tai sähköisenä. Sisarukset voivat käyttää yhteistä passia. Myös omat välipalat syödään ruokalassa.

**************************************************************************** 

OPPILASHUOLTO


Oppilashuolto on lapsen oppimisen perusedellytyksistä, fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Tavoitteena on luoda terve ja turvallinen oppimisympäristö, suojata mielenterveyttä, ehkäistä syrjäytymistä sekä edistää kouluyhteisön hyvinvointia. Oppilashuoltoon kuuluvat mm. kouluruokailu, -matkat, -terveydenhuolto ja oppilashuoltoryhmän antama tuki.

Koulussa toimii oppilashuoltoryhmä, joka pyrkii auttamaan lasta ja perhettä sellaisissa koulussa ilmenevissä ongelmissa, joissa tarvitaan erityisasiantuntemusta. Oppilashuoltotyöryhmään kuuluvat rehtori, erityisopettaja, luokanopettajat, terveydenhoitaja, koulupsykologi ja koulukuraattori.

Mikäli haluat tutustua oppilashuollon palveluvalikkoon tarkemmin, linkki löytyy koulumme kotisivuilta.

**************************************************************************** 

TERVEYDENHUOLTO

Kouluterveydenhoitaja
Mervi Haverinen on paikalla maanantaisin ja perjantaisisin 7.30-13.45 päiväkodin puolella sijaitsevassa terveydenhoitajan huoneessa. Klo 9.45-10.30 ko. päivinä on avoin vastaanotto jolloin voi tulla ilman ajanvarausta.

Avointa vastaanottoa lukuun ottamatta terveydenhoitaja tekee terveystarkastuksia tai hänellä on muita ennalta sovittuja tapaamisia. Terveydenhoitajalle voi jättää puhelinvastaajaan soittopyynnön. Koululääkäri on tavattavissa erikseen ilmoitettavina aikoina. Ajanvaraukset hänelle tehdään terveydenhoitajan kautta. Akuuteissa tapauksissa tulee asioida omassa terveyskeskuksessa.

Oppilastapaturmissa hoitopaikka on aina julkinen terveysasema. Mikäli omaehtoisesti hakeudutaan yksityislääkärille, kustannukset voivat jäädä oppilaan huoltajalle. Jos terveysasemalta annetaan oppilaalle lähete esim. yksityiseen terapiaan, kustannukset menevät kunnalle. Oppilaat ovat vakuutettuja kouluajan osalta. Oppilastapaturmista täytetään koululla tapaturmailmoitus.

Hammashoito hoidetaan Vaajakosken terveysaseman hammashoitolassa.

Alueemme koulupsykologina työskentelee Tero Makkonen ja koulukuraattorina Anna Kumara (3-4 lk) ja Seija Hartikainen-Tattari (1-2 lk.). Psykologi ja kuraattori ovat mukana koulun oppilashuoltoryhmässä, mutta vanhemmat voivat ottaa heihin yhteyttä myös suoraan. Soittoaika koulukuraattorille on tiistaina ja torstaina klo 10.00-11.00. Koulupsykogiin yhteydenotot tapahtuvat Wilman kautta.

 

Koulu ei saa antaa oppilaille lääkkeitä. Mikäli oppilaalla on omaa lääkitystä, siitä tulee tiedottaa luokanopettajalle. Muusta koulun aikana tapahtuvasta lääkehoidosta sovitaan erikseen lääkehoitosuunnitelmassa.

**************************************************************************** 

 POISSAOLOIHIN PUUTTUMINEN (Jyväskylän malli) PÄHKINÄNKUORESSA

 - poissaoloja kertynyt 30h: opettaja soittaa huoltajalle, seuranta

- poissaoloja kertynyt 50h: tarvittaessa oppilashuoltoryhmä mukaan, tukitoimet

- poissaoloja kertynyt 80h:tarvittaessa sosiaaliviranomaiset mukaan, lastensuojeluilmoitus mahdollinen


HUOM. Tuntimäärät lasketaan erikseen syys- ja kevätlukukaudelle.


Mikäli haluat tutustua Jyväskylän poissaolomalliin tarkemmin, se löytyy koulumme kotisivuilta heti etusivulta.

**************************************************************************** 

USKONNOLLISET TILAISUUDET

Kouluilla järjestettävät perinteiset juhlat, kuten joulu-, kevät- ja itsenäisyyspäivän juhlat ovat kaikille tarkoitettuja yhteisiä tapahtumia. Nämä juhlat eivät voi olla uskonnollisia tilaisuuksia, eikä niille järjestetä vaihtoehtoisia tilaisuuksia. Yhteisiin juhliin voi sisältyä joitakin kulttuuriperinteellä perusteltavia uskontoon viittaavia elementtejä. Nämä eivät tee koko juhlasta uskonnollisia. Juhlien ohjelmasta tiedotetaan huoltajia ennakkoon, ja mikäli huoltaja ei halua oppilaan osallistuvan kaikkeen juhlaan kuuluvaan ohjelmaan, sovitaan oppilasta koskevista yksilöllisistä järjestelyistä

Koulussa mahdollisesti järjestettäville uskonnollisille tapahtumille järjestetään aina OPH:n ohjeen mukaisesti luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista korvaavaa ohjelmaa. Koulu tiedottaa sekä uskonnollisen tapahtuman että korvaavan ohjelman sisällöstä riittävällä tarkkuudella niin, että oppilaan huoltaja pystyy tiedon perusteella valitsemaan, kumpaan tilaisuuteen oppilas osallistuu.  Jokaisen oppilaan huoltaja ilmoittaa tiedon saatuaan osallistuuko oppilas uskonnolliseen tilaisuuteen vai sille vaihtoehtoiseen toimintaan. Mikäli huoltaja ei ilmoita mitään, kysytään asiaa oppilaalta. Vapaus olla osallistumatta on riippumaton uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyydestä.

Ilmoituksen voi tehdä koskemaan koko lukuvuotta tai tapauskohtaisesti.

**************************************************************************** 

TUKIOPETUS

Tukiopetusta voidaan antaa opinnoissa tilapäisesti jälkeen jääneille tai muusta syystä sitä tarvitseville oppilaille (esim. sairaudesta aiheutuneen poissaolon tai koulun vaihdon takia). Aloitteen tukiopetuksen antamiseen voivat tehdä vanhemmat, opettaja, erityisopettaja tai oppilas itse.

**************************************************************************** 

ERITYISOPETUS

Erityisopetuksen tavoitteena on tukea oppilasta hänelle erityisen vaikeilta tuntuvissa asioissa yhteistyössä luokanopettajan, huoltajien ja muiden oppilasta lähellä olevien toimijoiden kanssa. Opetus on koulupäivän aikana tapahtuvaa yksilö-, pienryhmä- tai samanaikaisopetusta ja siksi siitä ei kaikissa tapauksissa erikseen tiedoteta koteja. Erityisopetuksessa paneudutaan mm. lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan vaikeuksiin sekä toiminnanohjauksen pulmiin. Mikäli lapsi tarvitsee jatkuvampaa erityisopetusta, siitä ilmoitetaan huoltajalle.

**************************************************************************** 

KÄNNYKÄT JA LELUT 

Oppilaat pitävät kännykät suljettuina tai äänettömällä repussa koulun alueella koko koulupäivän ajan. Kännyköillä pelaaminen, musiikin kuuntelu ja kuvaaminen koulupäivän aikana on kielletty. Omia leluja ja laitteita voi tuoda kouluun vain opettajan luvalla. Koulu ei vastaa kouluun tuotujen välineiden vahingoista.

**************************************************************************** 

OPPIKIRJAT

Kaikki tekstikirjat kerätään keväällä seuraavaa vuotta varten. Oppilaan tulee käsitellä oppikirjoja siten, että ne pysyvät hyväkuntoisina. Jos oppilas kadottaa kirjan tai käsittelee sitä epäasiallisesti hän on velvollinen korvaamaan sen hankkimalla uuden kirjan.

Oppilas saa koulun puolesta tietyn määrän perustarvikkeita (kynät, kumit, värit, liimat, vihkot, viivottimet). Mikäli oppilas kadottaa tai rikkoo ko. tarvikkeet tulee kodin hankkia uudet.

**************************************************************************** 

KIRJASTO

Kirjastoauto käy koulullamme tiistaisin klo 9.40-12.15.

Koulun oma lukukirjasto on avoinna torstaisin klo 8.30-9.00.

**************************************************************************** 

KUMMIOPPILAAT

Koulussamme on kummioppilastoimintaa. Ekaluokkalaisten kummeja ovat kolmasluokkalaiset ja kakkosluokkalaisten neljäsluokkalaiset.

**************************************************************************** 

LIIKUNTATUNNIT

Lapsella tulee olla tarvittavat varusteet kullekin liikuntatunnille, jotta osallistuminen tunneilla olisi täysipainoista. Sukset ja luistimet tulee huolehtia kodin puolesta tai lainata koulusta. Lainaustarpeesta ilmoitetaan etukäteen liikuntaa opettavalle opettajalle, jotta oppilas voi käydä jo etukäteen etsimässä itselleen sopivankokoiset varusteet. Muistakaa nimetä kaikki lastenne liikuntavälineet ja -vaatteet. Sisäliikuntatuntien jälkeen voidaan käydä pesulla. Lapsella tulee olla oma ns. sisäliikuntapussi, jossa hän voi säilyttää pyyhettään ja sisäliikuntavarusteitaan. Nimetty pussi säilytetään omassa naulakossa. Liikunnanopettajat tiedottavat koteja tunneille tarvittavista varusteista.

Jos oppilas ei pysty osallistumaan liikuntatunnille (esim. sairauden tai loukkaantumisen takia) hänelle järjestetään mahdollisuuksien mukaan muuta toimintaa. Liikuntaa rajoittavista asioista tulee soittaa tai lähettää viesti liikunnanopettajalle.

**************************************************************************** 

KARKIT

Koulussamme ei syödä karkkeja eikä purkkaa. Ruokailun jälkeen saa ottaa halutessaan kotoa tuodun ksylitolipastillin. Mahdollisista herkkupäivistä kerrotaan erikseen.

**************************************************************************** 

PUKEUTUMINEN

Oppilaan tulee pukeutua sään mukaan. Kylmillä ilmoilla on syytä käyttää päähinettä. Koulu julistaa kelien kylmennettyä päähinekauden alkaneeksi ja keväällä ilmojen lämmettyä päähinekauden päättyneeksi. Välitunnit vietetään ulkona. Koulu ilmoittaa, milloin on niin huono keli, että on syytä pysytellä sisällä.

Koulutavaroissa, liikuntavälineissä ja vaatteissa tulisi olla oma nimi sekaantumisten välttämiseksi. Koulun aulassa on löytötavarapiste löytyneille vaatteille. Se tyhjennetään kahdesti vuodessa. Muut löytötavarat tuodaan opettajainhuoneeseen.

Emme kulje ulkokengillä luokissa tuntien aikana, vaan käytämme sisätiloissa sisätossuja. Oppilas ei pidä koulussa mukanaan rahaa tai arvotavaroita.

**************************************************************************** 

LÄKSYT

Läksyt ovat kotona suoritettavia tehtäviä. Iän myötä lasten vastuu kotitehtävistään kasvaa, mutta vanhempien tukea tarvitaan silti usein, jotta tehtävät tulevat tehdyiksi ajallaan. Tekemättömät tehtävät tehdään koulun jälkeen opettajan antaman ohjeistuksen mukaan. Jos läksyt jäävät tekemättä sen takia, ettei ole osannut, tulee siitä kertoa opettajalle, joka neuvoo tekemisessä tai järjestää tukiopetusta. Opettajat merkitsevät tekemättömät läksyt ja koulutarvikkeiden unohdukset Wilmaan. Jos läksyjen tekeminen on haasteellista kotona, ottakaa yhteys erityisopettaja Jaana Salmiseen tai luokanopettajaan. Rästiläksyjä voi tehdä Jaanan kutsutunnilla.

**************************************************************************** 

PERHEOHJAUS

Jyväskylän kaupungin varhaisen tuen perheohjaus ohjaa ja auttaa lapsiperheitä arjen pulmien ratkaisemisessa ja tukee vanhemmuutta, parisuhdetta sekä koko perheen hyvinvointia. Yhteyden perheohjaukseen saa soittamalla perheohjauksen numeroon 014 266 3501 soittoaikoina ma-to klo 8-14.

Perheohjauksen palvelua voivat saada myös perheet, joissa on kouluikäisiä lapsia, lasta odottavien perheiden ja pienten lasten perheiden lisäksi. Perheohjaus on sosiaalihuoltolain mukaista ennaltaehkäisevää palvelua lapsiperheille ja perustuu palvelutarpeen arvioon. Perheohjauksen tavoitteena on vahvistaa perheen omia voimavaroja. Palvelu on ilmaista.

 Perheohjauksen nettisivut löytyvät osoitteesta: www.jyvaskyla.fi/sosiaalipalvelut/perheet/perheohjaus

**************************************************************************** 

KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ

Kodin ja koulun yhteistyö edistää koulutyön tavoitteiden saavuttamista. Koulun ja kodin välistä viestintää ja yhteistyötä ovat mm.

- Janakan koulun vanhempaintoimikunta JaVa, joka perustettiin keväällä 1998. Vanhempainyhdistys on avoin kaikille oppilaiden huoltajille. JaVa:lla on omat nettisivut (linkki löytyy koulun sivuilta) sekä oma Facebook-ryhmä.
- lukuvuositiedote, joka on luettavissa syyskuussa; lisäksi muut tiedotteet ja kyselyt lukuvuoden aikana
- vanhempainillat ja luokkakohtaiset vanhempien tapaamiset
- arviointikeskustelut, jotka pidetään 1.12. - 28.2. välisenä aikana, pääsääntöisesti viikolla 3. Järjestelyistä tiedotetaan erikseen.
- yhteiset juhlat ja tapahtumat (vanhempina olette tervetulleita
myös osallistumaan ja auttamaan järjestelyissä)
- tulevien ekaluokkalaisten tutustumispäivä, joka on kevätlukukaudella  toukokuussa
- keskustelut yhteisistä kasvatuksellisista asioista mm. vanhempainilloissa
- koulun kotisivut, luokkien sivut, WILMA

Huoltajat ovat tervetulleita vierailemaan koulussa ja luokassa milloin tahansa. Sovi vierailusi mieluusti open kanssa ennakolta.

 

Toimintamalli kodeille mieltä askarruttavissa kysymyksissä:

Pyrimme avoimesti selvittämään yhteistyössä kotien kanssa kaikki vastaan tulevat lapsen koulunkäyntiin liittyvät ongelmat. Kun sinulle tulee kysyttävää, toimi seuraavassa järjestyksessä:

- Ota ensin yhteys luokanopettajaan.

- Mikäli asia vaatii, kysy rehtorilta. Hän selvittää ongelman käyttäen tarvittaessa apunaan sivistystoimen tai muiden asiantuntijaviranhaltijoiden tietämystä.

**************************************************************************** 

OPS

Jyväskylän kaupungin opetussuunnitelma löytyy koulun kotisivuilta. Yksittäisille kouluille ei tehdä omia opetussuunnitelmia.

**************************************************************************** 

ARVIOINTI

Oppilaan arviointi on jatkuva oppilaan, opettajan ja kodin välinen prosessi. Arvioinnin tarkoituksena on, että kaikki osapuolet ovat tietoisia, miten lapsen oppiminen etenee ja mitä tulee tehdä, että oppiminen sujuu suotuisasti tavoitteiden mukaan. Arvioinnin välineet ovat monipuolisia. Tärkeimpänä on oppilaan opettajalta saama suora, välitön palaute työskentelystä. Muita arvioinnin välineitä ovat mm. kokeet, projektityöt, kuukausipalautteet, itse- ja vertaisarvioinnit, Wilman kautta annettu palaute, puhelinkeskustelut sekä omaan kasvunkansioon tallennetut tuotokset. Vuodenvaihteessa  järjestetään arviointikeskustelut, joissa käsitellään opetuksen tavoitteisiin ja oppimiseen liittyviä asioita.(Keskusteluaikoja voidaan sopia luokasta riippuen joulukuun ja helmikuun välille) Arviointiin osallistuvat oppilas itse, hänen huoltajansa sekä opettaja. Kevätlukukauden päätteeksi oppilas saa lukuvuositodistuksen. Numeroarvionti alkaa 4. luokalla.

****************************************************************************  

 JÄLKKÄRI

1.-2. luokkalaisten Iltapäiväkerho toimii joka päivä koulupäivän jälkeen klo 17 koulun tiloissa. Ohjaajana ja yhteyshenkilönä toimii Kirsi Valkonen. Lisäksi ohjaajina toimivat Mari Mikkonen, Satu Liljeström ja Juha Ahonen. Iltapäiväkerho hoitaa itse tarkemman tiedottamisen. Ottakaa yhteys kaikissa iltapäiväkerhoon liittyvissä asioissa suoraan Kirsiin.

**************************************************************************** 

KERHOT

Koulun kerhosuunnitelmaan on saatujen resurssien puitteissa varattua tilaa kerhoille. Ko. kerhoihin ilmoittautumisesta ja ajankohdista ilmoitetaan oppilaille ja huoltajille ohjaajan toimesta hyvissä ajoin ennen kerhon alkamista Wilma-viestillä.

**************************************************************************** 

OPPILASKUNTA

Koulullamme toimii oppilaskunta. Lukuvuosittain oppilaat valitsevat ”vaaleilla” luokan edustajat oppilaskunnan hallitukseen. Oppilaskunta ideoi mm. yhteisiä tapahtumia. Oppilaskunnan ohjaajana toimii Ari Asikainen.

**************************************************************************** 

KIUSAAMINEN JA MUUT ” KAHINAT”

 Kiusaamisesta puhuttaessa on tärkeä pystyä erottamaan mikä on koulukiusaamista ja mikä ns. muuta lasten välistä ”kahinaa”. Koulukiusaaminen on sitä, että yhtä tai useampaa oppilasta kiusataan tai syrjitään usein ja jatkuvasti. Kiusaaja loukkaa tahallaan kiusattua ja aiheuttaa toiselle mielipahaa tai vammoja.

Koulumme linja on, ettemme hyväksy kiusaamista ja puutumme kaikkiin tietoomme tulleisiin kahinointeihin ja kiusaamistapauksiin. Jotta kiusaamisiin päästäisiin ajoissa puuttumaan, on tärkeää, että niin vanhemmat kuin lapsetkin kertovat opettajalle heti kiusaamistapauksista, myös muista kuin itseensä kohdistuneista.


Koulumme käyttämiä keinoja oppilaiden välisten erimielisyyksien selvittämiseen ovat seuraavat toimet:

- pieni juttu, esim. välituntiriita:

Välituntivalvoja ottaa osapuolet puhutteluun, selvittää riidan, tiedottaa opettajaa, joka ilmoittaa asiasta tarvittaessa koteihin ja päättää mahdollisista seuraamuksista. (Ruumiillisista vahingoista ilmoitamme aina koteihin, samoin, jos asiasta tulee seuraamuksia, esim. jälki-istunto tai vaatteiden rikkoontuminen.)

- vaihtoehtoisesti pienissä riidoissa:

Välituntivalvoja arvio riidan vakavuuden ja voi tarjota riitapukareille mahdollisuutta mennä sopimaan riitansa ns. vertaissovitteluun. Siellä koulutettu, vanhempi vertaissovittelijaoppilaspari ohjaa oppilaiden sovinnonteon. Vertaissovittelussa ei etsitä syyllistä eikä jaeta rangaistuksia vaan pyritään pääsemään sopuun, jotta vastaava tilanne ei toistuisi. Vertaissovitteluun ohjataan vain lievät tapaukset.

-vakavampi tapaus, jossa ensi kertaa havaittavissa kiusaamisen tunnusmerkistöä:

Opettaja keskustelee vakavasti kiusaamiseen osallistuneiden lasten kanssa ja tekee selväksi, että he ovat toimineet tavalla, jota koulussa ei hyväksytä.

-toistuva kiusaaminen samojen henkilöiden välillä, kiusaamisen tunnusmerkit täyttyvät:

Edetään Jyväskylän kiusaamiseen puuttumisen mallin mukaan. Malli on nähtävissä koulun nettisivuilla etusivulla.

**************************************************************************** 

WILMA

Wilma- viestintäjärjestelmä on tarkoitettu opettajan ja huoltajan väliseen viestintää oppilasta ja luokkaa koskevista asioista. Huoltajalla tulee olla tunnukset Wilmaan. Yhteishuoltajuuksissa molemmilla huoltajilla tulisi olla omat tunnukset. Näin opettaja voi lähettää lakisääteisesti molemmille huoltajille heidän tarvitsemat tiedot lasta koskevissa asioissa, esim. kutsut arviointikeskusteluun, vanhempainiltoihin tai oppilashuoltotapaamisiin. Wilma tunnus haetaan koulusihteeri Kirsi Jurvaselta. Viestinnän Wilmassa tulee olla sopivan lyhyttä ja ytimekästä. Laajempaa keskustelua vaativat asiat hoidetaan soittamalla tai kasvotusten. Opettaja ei ole velvollinen lukemaan Wilmaa iltaisin ja viikonloppuisin. Opettajan tulee merkitä Wilmaan oppilaan poissaolot ja läksyunohdukset sekä koulupäivän aikana mahdollisesti tapahtuneet poikkeamat. Opettaja kertoo luokan käytänteistä huoltajille. Wilmaan merkitään myös oppilaan saama yleinen-, tehostettu- ja erityinen tuki. Oppilaan poissaolot ilmoitetaan sekä lupaa suunniteltuun poissaoloon haetaan Wilman kautta.

**************************************************************************** 

VINKKEJÄ VANHEMMILLE

Vanhempien velvollisuus on valvoa oppilaiden koulutyötä.

Lisäksi vanhempien tulee huolehtia, että:

  • lapsi saa tarpeellisen määrän yöunta, lepoa, ruokaa ja liikuntaa, huolenpitoa ja hellyyttä
  • lapsi tulee kouluun oikeaan aikaan sään mukaisesti pukeutuneena, poissaoloista ilmoitetaan
  • lapsen kotitehtävät on tehty ja koulutavarat ovat mukana koulussa.
  • he ottavat kouluun yhteyttä tarvittaessa (esim. ongelmatilanteet, tiedottaminen muutoksista, huoli oppimisesta) ja kysyvät, jos ovat epätietoisia jostakin kouluun liittyvästä asiasta

 

Koululaisen vanhemman huoneentaulu:
  1. Ole aidosti kiinnostunut lapsesi koulutyöstä.
  2. Kysy kuulumiset ja läksyt koulun jälkeen.
  3. Sopikaa selkeä aika ja paikka läksyille.
  4. Auta tarvittaessa, mutta kannusta lasta yrittämään ensin itse.
  5. Jutelkaa ja pohtikaa asioita yhdessä.
  6. Lue ja kerro lapsellesi satuja ja tarinoita.
  7. Puuhastelkaa ja tehkää kaikkea muutakin yhdessä.
  8. Sopikaa kotiintuloajat ja kaverivierailut.
  9. Muistakaa riittävät yöunet ja ravinto.
  10. Selitä lapselle:
    1. - miksi pitää käydä koulua ja opetella asioita?
    2. - miksi pitää huolehtia läksyistä?
    3. - mikä ero on koululla ja eskarilla?
    4. - että koulu ja koti yhdessä haluavat toimia lapsen parhaaksi
  1. Älä luota sokeasti lapsen kertomaan, vaan varmista epäselvissä tilanteissa, mitä koulu tietää tapahtuneesta.

**************************************************************************** 

JANAKAN PÄIVÄKOTIKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT/TOIMINTAKÄYTÄNTEET

1. OTA AINA HUOMIOON TOISET IHMISET JA NOUDATA HYVIÄ TAPOJA
* Ketään ei saa ruumiillisesti tai henkisesti vahingoittaa.
* Kunnioita kaikkien työrauhaa, työtä ja työn tuloksia.
* Käytä hyvää ja asiallista kieltä kaikissa tilanteissa.

2. HOIDA TEHTÄVÄSI HUOLELLISESTI JA KESKITY NIIHIN
* Jokaisella on oikeus häiriöttömään työskentelyyn
* Huolehdi tehtävistäsi.
* Saavu tunneille täsmällisesti.

3. HUOLEHDI TAVAROISTA, YMPÄRISTÖSTÄ JA ITSESTÄSI
* Jokaisella on vastuu omista ja yhteisistä tavaroista:
Pidä kirjat, vihkot ja muut opiskeluvälineesi
siisteinä ja hyvässä kunnossa.
Käytä opetusvälineitä ja kalustoa huolellisesti.
* Jokaisella on vastuu ympäristöstä:
Kunnioita istutuksia ja muuta luontoa. Pidä koulu siistinä
ja laita roskat roskakoriin.
*Tupakointi ja alkoholinkäyttö on koulun alueella kielletty
* Makeiset, purukumi, viihde-elektroniikka, raha ja
arvoesineet kuuluvat koulupäivään vain poikkeustapauksissa.

4. TOIMI VÄLITUNNILLA SOPUISASTI JA NOUDATA JÄRJESTYSTÄ
* Vietä välitunnit välituntialueella.
* Sisälläolosta sovitaan erikseen.
* Poistuminen koulun alueelta on sallittu vain opettajan luvalla. Rantaan ja päiväkodin pihalle ei mennä.
* Leiki ja pelaa vaarantamatta muita.
* Ilmoita tapaturmasta tai vahingosta välittömästi välituntivalvojalle.

5. KÄYTTÄYDY RAUHALLISESTI RUOKAILUSSA JA NOUDATA HYVIÄ PÖYTÄTAPOJA
* Ruokailuun saavutaan rauhallisesti jonossa.
* Ota itsellesi sopiva annos. Kaikkia ruokia tulisi maistaa.
* Tarvitset malttia ja huolellisuutta viedessäsi
ruokailuvälineitä keräilyvaunuun.

6. MUISTA, ETTÄ KOULUMATKA KUULUU KOULUPÄIVÄÄN
* Koulun päätyttyä saa koulutiloihin jäädä vain henkilökunnan luvalla.
* Noudata liikennesääntöjä.
* Polkupyörillä saavat tulla kouluun 3. ja 4. luokkien oppilaat.(suositus)
*Pyöräilykypärä on pakollinen.
*vastuu koulumatkoista kuuluu huoltajalle

7. NOUDATA OPETTAJIEN JA HENKILÖKUNNAN ANTAMIA OHJEITA

JOS ET TIEDÄ, MITEN PITÄÄ MENETELLÄ, KYSY ENSIN OPETTAJALTA.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä