2. demolle kieli- ja viestintähistoriaa

Minä kieli- ja viestintäasiantuntijana -sivustonsa aloittaville:

1. Laadi oma Minä kieli- ja viestintäasiantuntijana -sivustosi ohjeiden mukaan

2. Kieli- ja viestintähistorian laatiminen:
Laadi mukaan otettava kartta, tie tai jokin muu kuvio ”urastasi” kielenkäyttäjänä, viestijänä ja vuorovaikuttajana. Tee työsi sähköisesti (esim. Word-tiedostona, PP- tai Prezi-esityksenä, videona, käsin piirrettynä & skannattuna). Tee esimerkiksi aikajana, ideakartta, puukaavio tms. Liitä mukaan mahdollisimman paljon esimerkkejä! Visuaalisen muodon lisäksi kirjaa ylös ajatuksiasi niin, että ymmärrät ja muistat ajattelusi vielä muutaman vuoden jälkeenkin. Tallenna tuotoksesi Peda.netiin omalle Minä kieli- ja viestintäasiantuntijana -sivullesi ja anna lukuoikeus Johannalle. Ota työsi (tai ainakin ajatuksesi) mukaan seuraavaan tapaamiseen (sähköisenä tai muuten; ks. myös tehtävä 3 jo tässä vaiheessa). 

Merkitse kuvioon tärkeiltä tai merkityksellisiltä tuntuneita kielenkäyttö-, viestintä-, vuorovaikutus-, esiintymis-, yms. -tilanteita ja -tapahtumia. Joudut tekemään valintoja, mutta valintoja tehdessäsi arvioi, mikä merkitys valikoituneilla kokemuksilla on ollut sinulle. 

Pohdi itseäsi kielenkäyttäjänä lapsuudesta aikuisuuteen: 
  • Millaisia erilaisia puhuttuja ja kirjoitettuja kieliä (suomea ja sen eri variaatioita, muita kieliä) käytät tai olet käyttänyt aiemmin?
  • Muistele myös syystä tai toisesta mieleenpainuneita kielenkäyttötilanteita (kirjallisia, suullisia…) elämäsi varrelta. Millaisia kielileikkejä ja lasten rallatuksia? Ikean käyttöohjeita? Eri tavoin vaikuttavaa kirjallisuutta? Uutisia, mainoksia, tekstiviestejä ja muita mediatekstejä? Itse laatimiasi puhuttuja tai kirjoitettuja tekstejä, jotka ovat tehneet tavalla tai toisella vaikutuksen? Ystävän kommentteja? Julkisia esiintymisiä?
  • Mikä on perheesi, omien viiteryhmiesi (esim. kaveri- ja harrastusryhmät), opiskelujesi, kesätöittesi kieli? Millaisia kohtaamisia sinulla on ollut ”erilaisten” kieltenpuhujien (murteet, eri kielet ja kulttuurit, ei-äidinkieliset jne.) kanssa?
Mitä elämäsi kielet kertovat sinusta? Kuka olet ja minne kuulut? Tarkastelemme kieli- ja viestinhistorioita demolla

3. TÄMÄ VAIHE KUULUU KAIKILLE:
Tsekkaa ja päivitä laatimasi kieli- ja viestintähistoriasi median osalta ja tarkastele, mitkä mediat ja mediatekstit (huom. kirjakin on mediaa) ovat olleet Sinulle tärkeitä eri elämäsi vaiheissa. Liitä historiaasi mahdollisimman paljon esimerkkejä. Voit käyttää apunasi mm. seuraavia kysymyksiä: 
  • Mitä viestimiä olet käyttänyt elämäsi eri vaiheissa: ennen kouluikää, kouluaikana, nyt…?
  • Mitä mediatekstejä, ohjelmia, kanavia ja yksittäisiä mediatapahtumia muistat elämäsi varrelta? -
  • - ensimmäinen lukemasi kirja , vaikuttava elokuva, ärsyttävä mainosrallatus, ensimmäinen ”chat-seikkailu”, pysäyttävä uutinen, vaikuttava tekstiviesti.
Pohdi lisäksi seuraavia kysymyksiä: 
  • Millä tavalla viestimet ovat vaikuttaneet kuluttamiseesi, oletko esim. ollut ”mainoksen uhri” tms.?
  • Ketkä henkilöt ovat vaikuttaneet viestinten käyttöösi ja miten?
  • Millaista mediankäyttösi on tulevaisuudessa?
  • Miltä tulevien oppilaidesi mediahistoria näyttää?

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin