Opettajan ohjeet ennakkotehtävään

Ohjeet

Ennakkotehtävän tarkoituksena on pohjustaa ja viedä projektia alulleen, jotta pääsemme tehokkaasti heti työskentelemään, kun tulemme koululle. Nämä seuraavat tehtävät olisi siis hyvä hoitaa jo ennen meidän tuloa, jos mahdollista.

Oppilaista on tarkoituksena luoda viisi ryhmää, 3-4 hengen ryhmiä. Oletamme, että opettaja osaa luoda ryhmistä toimivat ja aktiiviset paremmin kuin me, sillä emme tunne oppilaita etukäteen. Näin työskentelyyn on helpompi lähteä itse “projektipäivänä”. 

Oppilaiden luomista perheistä ja heidän suorittamistaan etapeista kuvataan videopätkiä, jotka kootaan myöhemmin kokonaiseksi videoksi. Videopätkissä oppilaiden on tarkoituksena esitellä ensin oma perheensä, ja myöhemmin perustelut valinnoilleen eri etapeilla. 


Ensimmäinen ennakkotehtävä:

Videon katsominen

- Olemme tehneet videon, joka olisi hyvä katsoa ennen meidän tuloa. Videon kautta saatte käsityksen siitä, keitä me olemme ja mistä tulemme. Pohjustamme videolla myös käsiteltävää aihetta vastaamalla erilaisiin sosioekonomiseen asemaan liittyviin väitteisiin jotka koskettavat meidän elämäämme. 

 


1) PERHEEN MUODOSTAMINEN

Ohjeet:

Luokaa ryhmällenne perhe. Jokaisella ryhmän jäsenellä tulee olla rooli perheessä kuten isä tai tytär. Rooliin tulee eläytyä läpi projektin ja roolien tulee olla sellaiset, että jokaisella ryhmässä on merkittävä asema. Luokaa perhe seuraavien kysymysten/kriteerien pohjalta. Pyrkikää käyttämään mielikuvitusta ja muodostamaan erilaisia perheitä. 

1. Montako lasta perheessä on ja minkä ikäisiä? 

Huom! Jokaisessa perheessä tulee olla vähintään yksi lapsi, joka on alakouluikäinen. Jos perheessänne on useampi lapsi, saatte päättää muiden lasten iät vapaasti.

2. Montako vanhempaa perheessä on? 

Onko perheellä äiti ja isä, yksinhuoltajaisä, kaksi äitiä, sijaisperhe…?

3. Nimetkää perheenjäsenenne.

4. Missäpäin Heinolaa perhe asuu? Kerrostalo, rivitalo, omakotitalo? Onko kaikilla omat huoneet? - - - Huom! Asunto määritellään vasta tulotason selvittyä, eli arpokaa ensin tulotaso. (Ks seuraava kohta)

Panostakaa erilaisiin perheisiin ja käyttäkää mielikuvitusta!


2) ARVOTAAN PERHEIDEN TULOTASOT

Perheen tulotaso: Arvotaan, onko perhe pienituloinen, keskituloinen vai suurituloinen. 

Arvottavat tulotasot: 

- 2 pienituloista perhettä
- 2 keskituloista
- 1 suurituloinen

Arvonta voidaan suorittaa esimerkiksi hatusta vetämällä. Tähän tulee valmistella tulotasot pienille papereille.

Miten lapset käsittävät ja näkevät tuloerot? Jos halutaan, tästä opettaja voi luokan kanssa keskustella, jotta kaikille oppilaille selkeää mitä perheen tulotaso oikeasti tarkoittaa.
  • Pelataan poleteilla (nämä esimerkiksi kartongista leikattuja - ohjeistamme poleteista lisää tullessamme)
  • Pienituloinen projektin alussa saa esim. 10 polettia, keskituloinen 15 polettia, suurituloinen 20 

→ polettien määrät muuttuvat kun käymme pelin kulkua läpi, palkkapäivät ja muut etapit vaikuttavat 

  • Perheille maksetaan joka tunnin alussa palkkaa. Pienituloinen perhe saa x määrän, keskituloinen x määrän ja suurituloinen x määrän. (Nämä määrittyvät kun saamme testattua pelin kulkua)

3) PERHEEN TAVOITTEET

Ohjeet: 

Jokainen perhe valitsee itselleen 1-2 tavoitetta, jota kohti perhe etenee ja jota tavoitellaan pelissä. Tavoitteiden saavuttamista arvioidaan pelin loputtua.

Tavoitteet: 

1. Vakaa taloudellinen tilanne 
- Perheellä on säästössä pahan päivän varalle
- Valinnat etapeissa tehdään sen mukaisesti, että rahaa säästyy mutta samaan aikaan voidaan käyttää rahaa tarpeellisiin ostoksiin sekä silloin tällöin huvitteluun.
2. Pyritään säästämään mahdollisimman paljon rahaa
- Perhe tekee päätöksensä sen mukaan, että heille kertyisi säästöjä mahdollisimman paljon
3. Nautitaan elämästä 
- Perheen tavoitteena on saada mahdollisimman paljon elämyksiä ja hienoja uusia kokemuksia 
4. Perheeseen ja läheisiin panostaminen
- Perheen tavoitteena on panostaa perheen välisiin suhteisiin
- Vietetään aikaa yhdessä perheen ja muiden läheisten kanssa eri tavoin kuten yhteisillä päivällisillä tai kävelylenkeillä.
5. Materialistinen näkökulma
Perhe haluaa ostaa lapsille ja vanhemmille sen, mitä halutaan kuten uuden puhelimen, uusimmat vaatteet, taikka sisustusta kotiin. 
6. Perheenjäsenten kehittyminen ja älykkyyden arvostaminen
- Perheenjäsenet pyrkivät kehittämään itseään jatkuvasti, monipuolista osaamista ja älykkyyttä arvostetaan.
- Älykkyyden muotoja ovat esimerkiksi akateeminen älykkyys ja sosiaalinen älykkyys.


4) ESITTELYVIDEO OMASTA PERHEESTÄ

Tässä kohtaa perheet kuvaavat itsestään max 2 minuutin videon, jossa esittelevät itsensä, tulotasonsa sekä valitsemansa tavoitteet. Videolle myös perustelut siitä, miksi perhe päätyi kyseisiin tavoitteisiin.