Sukupuolittunut koulu

https://docplayer.fi/37925707-Pipot-tiedon-tiella-sukupuolihuomioita-opettajankoulutuksessa.html

Tekstin kirjoittaja mainitsee koulun olevan sukupuolittava instituutio. Muun muassa tyttö-poika-järjestyksien käyttämistä kritisoidaan ja tekstissä tulee ilmi opettajien mielestäni jopa absurdeja sukupuolittamiseen liittyneitä toimintatapoja, kuten hiiliyhdisteiden kuvailu sukupuoliominaisuuksin. 

Tunnistan tekstistä monia sukupuoleen kohdistuvien stereotypioiden muotoja, joita olen itse kokenut omina alakouluaikoinani. Muun muassa poikien automaattinen näkeminen rauhattomampina ja tekstissä ilmennyt vanha kunnon piposääntö herätti muistoja mieleen usein toistuneista keskusteluista.

Koen, että yhteiskuntana olemme menneet paljonkin omista lapsuusajoistani eteenpäin. Olen töissä koulumaailmassa ja varhaiskasvatuksessa ollessani huomannut, että sukupuolittuneisuus ei ole läsnä yhtä vahvasti tänä päivänä ja sen eteen on tehty paljon työtä. Lapset kohdataan enemmän yksilöinä kahden eri muotin sijaan ja opettajanhuoneessakin olen kuullut keskustelua siitä, kuinka opettaja voisi tukea sukupuolien moninaisuutta paremmin ja saada myös lapset irti heille mahdollisesti aiemmin syntyneistä stereotypioista. Päiväkodissa töissä ollessani sukupuolen moninaisuutta tuettiin muun muassa "tyttöjen ja poikien lelut"-ajatuksen kitkemisenä ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvän koulutuksen järjestämisenä päiväkodin työntekijöille. Tärkeää on jo varhaiskasvatuksesta lähtien ohjata lapsia tähän ajatusmaailmaan, jolloin luokanopettajan on helppo jatkaa sensitiivistä sukupuolikasvatusta varhaiskasvattajien luomasta pohjasta.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Jesse Kelavuori

Erittäin hyvää pohdintaa ja olen kanssasi samaa mieltä. Esimerkiksi lelujen ja leikkien määrittäminen tytöille ja pojille on vanhan aikaista. Mielestäni on kuitenkin tärkeä muistaa myös olla ylipainottamatta lapsille, kuten nykypäivän sosiaalisessa mediassa näkyy. Lapsi kyllä löytää oman polkunsa, eikä sille tarvitse jatkuvasti toitottaa, että saa olla mitä haluaa.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.