Kohti yhteisöllistä koulua

(Muokattu: )
Valitsin Johanna Kuivakankaan tekstin Kohti yhteisöllistä koulua (2011). Tekstissä puhutaan mm. auktoriteeteistä ja kurinpidosta. Tekstissä puhutaan myös siitä, että kuinka virtuaalimaailma "imaisee" lapset. Yhtenä isona teemana tekstissä tuli haasteet siitä, miten koulussa voisi olla enemmän sosiaalisiin taitoihin liittyvää osaamista ja sosiaalisuuteen ohjaamista. Ja kuinka voimakkaasti koulua pidetään yksilön paikkana. Lähdin itse pohtimaan näitä teemoja. Mieleeni tuli, että jos koulussa keskityttäisiin enemmän sosiaalisiin taitoihin ja sosiaalisuuden ohjaamiseen, voisiko kiusaaminenkin vähentyä? Tekstissä puhuttiin myös koulua vaihtaneesta tytöstä, joka joutuu ulos leikeistä, koska ei osaa sääntöjä. Jos tällaisten tilanteiden tärkeys tuotaisiin isommin oppilaille esim. harjoituksien ja tehtävien kautta, voisivatko tilanteet vähentyä? Koulun arki on kuitenkin täynnä sosiaalisia tilanteita, joten taitoja olisi tärkeää tukea. Tässä tulee varmaankin vastaan resurssit. Tekstissä on meititty kuvitteellista tilanteesta, jossa opettajilla ja oppilailla on aikaa keskustella pihapeleistä ja mahdollisista sattumuksista niiden parissa. Myös oppilaiden tunteista puhuttaisiin. Tällainen tilanne olisi hienoa saavuttaa koulussa ja olisi varmasti opettavaista lapsille. Minusta tuntuu, että se voisi helpottaa myös koulun arkea, jos mahdolliset riita- ja kiusaamistilanteet vähentyisivät. En ole perehtynyt, että onko tällaista toimintaa jo, mutta esim. kiusaamisen vastaiseen toimintaan varmasti käytetään koulussa resursseja ja tällainen ohjaus ja tunteista puhuminen sopisi hyvin myös teemaan. Myös tunnetaitoijen kehittäminen jo nuoremmalla iälllä helpottaisi tulevaisuuden toimintaa ja yhteisöllisyyttä kouluissa. 
Yksilön tulee myös oppia yhteisössä toimimista, jotta yhteisöllisyys kouluissa voi toteutua ja hyvä yhteishenki pysyä hyvänä. Yksilölle on myös tärkeää tulla hyväksytyksi. Kuivakangas toteaa, että se on samaan aikaan myös ongelmallista, jos kukaan ei tiedosta, mitä kaikkea vuorovaikutustilanteessa on meneillään. Ryhmässä toimimisen tukeminen, joka on opetussuunnitelmassakin yhtenä tavoitteena kehittää oppilaiden toimimista vuorovaikutustilanteissa. 
Kuivakangas esittää hyvän kysymyksen tekstissään: "miksi emme nostaisi ryhmää näkyvämmäksi osaksi koulussa?" Ryhmädynamiikan hallinta antaa valmiuksia kohdata alati muuttuvia sosiaalisia tilanteita. Puhuinkin aiemmin, että ryhmille voitaisiin ohjata erilaisia sosiaalisia tilanteita ja suhteita nimenomaan ryhmässä kokemisen kautta. Näin saavutettaisiin myös Kuivakankaan pohtima sosiaalisten vahva kohtaaminen ryhmädynamiikan hallinnan kautta. 

https://peda.net/jyu/okl/pom-opinnot/pom11jo20152/kirjallisuus/vk2/kyk:file/download/343a0a26e45a6ef5fcf93ded4d57cbb2dd5d5b64/Kuivakangas.pdf

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.