Luovuuden ja innovaatioiden koulu

Tekijä: elisa strodel

Korvaava tehtävä 4

 

Voiko luovuutta opettaa? https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/24/voiko-luovuutta-opettaa

 

 

Katsoin videon voiko luovuutta opettaa? Videolla eri ammattiryhmien edustajat pohtivat, voiko luovuutta opettaa, onko se opeteltava asia?

Video alkoi pohtimalla, miten oma kouluaika on tukenut luovuutta. Haastateltavat olivat käyneet eri aikakausina perusopetuksen. Joissakin tapauksissa oli jopa häpeä, jos et ollutkaan luova. Itse mietin, mikä on luovuus, kuka on luova? Miten sen voi määritellä? Ensimmäiseksi tulee mieleen konkreettisesti taito- ja taideaineet. Mutta luovuus on paljon muutakin. Ihminen voi ajatella luovasti tai luoda jotain uutta, se on kyky tuottaa jotain uutta.

Luovuutta voi opettaa ja luovaa ajattelua kehittää. Luovalla ihmisellä on oltava vahva usko itseensä ja hyvä itseluottamus, että uskaltaa ajatella, tehdä luovasti. Tuoda luovuuttaan esille. Monilla lapsilla ja nuorilla (toki aikuisillakin) on suuri kynnys sanoittaa omia ajatuksia, antaa luovuuden tulla ulos ja uskaltaa luoda. Luovuus on muutakin kuin taito- ja taideaineet. Ihminen voi olla luova, vaikka nämä taidot olisivat heikot.

 

Tietoaineita olisi hyvä opettaa luovemmin. Olisikin hyvä, ettei näitä oppiaineita jaettaisi taito- ja tiedeaineisiin. Oppilaita olisi hyvä kannustaa pohtimaan asioita, sekin on luovuutta. Tietoaineista olisi mahdollista tehdä luovuuden kautta osallistavampia. Tämä onkin uuden opetussuunnitelman yksi tavoitteista, osallistaa oppilaita. Kuten yksi haastattelussa olleista kertoikin, olisi ollut helpompi oppia asioita joillain muilla keinoin, kuin lukemalla taululta.

 

Ohjelmassa pohdittiin myös sitä, onko pakko olla luova?

 

 

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.