Alakoululaisen ennakkokäsityket aiheesta ja yhtyminen arkielämään

Haastattelimme tehtävää varten erästä 1. luokan oppilasta.

Oppilaalla oli käsitys siitä, millaista homejuusto ulkoisesti ja maultaan on, mutta tarkempi tieto siitä, miten juustoa valmistetaan tai millaista juustossa oleva home on, puuttui. Oppilas ymmärsi jollain tasolla myös eron homeiseen leipään: ”Homejuusto on tehty niin, että ihminen voi syödä sitä. Homeinen leipä on ihmiselle haitallista, että voi alkaa sattua mahaan”. Tässäkin kuitenkin tarkempi käsitys asiasta, ja vastaukset etenkin kysymykseen
miksi näin on, puuttuivat. Lopuksi vielä kysyimme ymmärrystä siitä, miksi jokin elintarvike pilaantuu. Oppilaalla oli käsitys siitä, että elintarvikkeesta on voinut mennä päivämäärä tai sitä säilytetty liian kauan kaapissa. Syytä sille, miksi näin tapahtuu, hän ei kuitenkaan osannut selittää. Oppilaan mukaan koulussa olisi mielenkiintoista ja kiva tutkia tätä tarkemmin. Hänen ehdotuksensa oli tutkia asiaa mm. mikroskoopin avulla.

Hyödynsimme oppilaan haastattelua oppimateriaalissa siten, että otimme lapsen ehdotuksesta pistetyöskentelyyn mukaan mikroskoopilla sekä monipuolisesti aisteilla tutkimisen. Oletamme tämäntapaisen tutkimisen motivoivan oppilaita aiheeseen sekä sen tarkasteluun. Ennakkokäsityksistä selvisi myös, että oppilaalla oli melko pintapuolinen käsitys mm. homehtumisesta tai sen syistä. Tästä syystä pyrimme löytämään materiaaliin monipuolisia lähdemateriaaleja, joiden myötä käsitys ilmiöstä kasvaisi.

Materiaalin aihe on mahdollista linkittää oppilaan arkielämään. Monet oppilaista ovat kohdanneet, tai todennäköisesti tulevat kohtaamaan jossain vaiheessa elämäänsä. Oppilaiden ennakkokäsityksisä keskustellessa esiin voi nousta homeen elintarvikkeissa esiintymisen lisäksi esimerkiksi sisäilmaongelmat. Vaikka materiaalissa käsittelemme aihetta erityisesti homejuustossa, sekä elintarvikeissa esiintyvän homeen kautta, on homehtuminen ja mikrobien lisääntyminen arjessa kuitenkin yleinen ilmiö. Materiaalia onkin mahdollista jatkojalostaa, tai linkittää halutessa mm. hygieniakasvatukseen(esim ruuanvalmistus/säilytys, käsihygienia). Ideamme materiaalin aiheeseen lähti erään alakouluikäisen itse esittämästä kysymyksestä: “Miten ihmeessä homejuustoa voi syödä, kun siinä on hometta”.