Oppimisympäristöt, työtavat ja eriyttäminen

Terveystiedon oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 7-9

Terveystiedon oppimisen perustana huomioidaan erilaisia työtapoja hyödyntävä tutkiva oppiminen, arjen terveysilmiöiden käsitteleminen ja ajankohtaisuuden huomioiminen, osaamisen soveltaminen sekä kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittyminen.

Ilmiölähtöisyys terveystiedon sisältöjen käsittelyssä antaa oppilaille mahdollisuuden esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä ja etsiä niihin vastauksia sekä itsenäisesti että ryhmissä ohjataan eri tekijöiden merkityksellisyyden arviointiin sekä laajempien asiakokonaisuuksien hahmottamiseen. Tavoitteena on kehittää aktiivisen toiminnan, tavoitteellisuuden ja pohtivan työskentelyn avulla eettisiä valmiuksia, tunne-, vuorovaikutus-, ajattelu- ja yhteistyötaitoja.

Terveystiedon keskeisiä oppimisympäristöjä ovat ihmisten väliset vuorovaikutustilanteet, yhteisöt, sähköiset ympäristöt ja monipuoliset fyysiset ympäristöt. Oppimisympäristöt ja työtavat valitaan siten että ne mahdollistavat tiedon rakentamisen yksin sekä yhdessä ja menetelmälliset ratkaisut tukevat oppimista joka tapahtuu mahdollisimman luonnollisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Oman oppimisympäristön aktiivinen havainnointi, oppilaiden mukaan ottaminen oppimisympäristöjen ja työtapojen valintaan sekä voimavaralähtöinen terveyden ja turvallisuuden edistäminen tarjoavat mahdollisuuksia terveysosaamisen harjoittelulle ja soveltamiselle kouluyhteisössä. Niiden tavoitteena on samalla tukea oman opetusryhmän sekä koko kouluyhteisön yhteenkuuluvuutta, yhteisöllistä hyvinvointia ja osallisuutta. Opetuksessa suunnitteluun osallistuminen kasvaa 9.vuosiluokkaa kohti.

Opetuksessa ja työtapojen valinnassa otetaan huomioon oppilaiden kehitykseen, elämäntilanteeseen ja kulttuuriin liittyvät erityistarpeet. Valtakunnallinen ja koulukohtainen tutkimustieto liitetään opetukseen, jolloin oppilas saa tietoa henkilökohtaisesta terveyskäyttäytymisestään suhteessa muihin. Liittämällä omakohtaisuus ja kokemuksellisuus opetukseen ohjataan oppilasta terveyskäyttäytymisen muutoksiin. Oppilaita ohjataan ymmärtämään ja kunnioittamaan jokaisen oikeutta yksityisyyteen ja koskemattomuuteen itseään koskevissa terveyteen ja sairauteen liittyvissä kysymyksissä.

Opetus suunnitellaan siten, että se mahdollistaa yhteistyön eri oppiaineiden, kouluterveydenhuollon ja muun oppilashuollon kanssa ja tarjoaa mahdollisuuksia harjoitella ja soveltaa terveysosaamiseen eri osa-alueita osana yhteisöllistä oppilashuoltoa ja koulun toimintakulttuuria. Yhteistyö myös koulun ulkopuolisten tahojen kanssa kuten kaupungin terveydenhuollon (perhesuunnitteluneuvola) ja kolmannen sektorin järjestöjen kanssa. Varmistetaan myös oppilaan tarvitsema henkilökohtainen tuki oppimiseen ja elämäntilanteeseen liittyvissä kysymyksissä.