8. luokka

Lukuvuosisuunnitelma 2023–2024

Kahdeksannalle luokalla syvennetään seitsemännellä luokalla opittuja maantieteellisiä tietoja ja taitoja Euroopan näkökulmasta. Lukuvuoden aikana keskitytään Euroopan paikannimistöön, luonnonmaisemiin ja ihmisen toimintaan.

Kahdeksannalle luokalla toteutetaan tutkimus, joiden avulla harjoitellaan tutkimustulosten havainnollistamista ja sisällön tuottamista esimerkiksi tietoteknisin keinoin. Oppilaita ohjataan hyvään monilukutaitoon eli oppilas osaisi hankkia ajankohtaista tietoa eri lähteistä (esim. kartat, tilastot, kirjat, ympäristö) ja tarkastella niitä kriittisesti. Osa työskentelystä on ryhmätyöskentelyä, jossa oppilaan tavoitteena on esittää mielipiteitä maantieteellisistä asioista ja kuunnella suhtautuen rakentavasti erilaisiin mielipiteisiin.

Maantiedon opiskelun tarkoituksena on oppilaan alueellisen identiteetin vahvistaminen ja auttaa ymmärtämään ihmisoikeuksien merkitys kaikkialla maailmassa sekä edistää kestävää kehitystä.

Oppilaan oppimista tuetaan palautetta antamalla erilaisissa oppimistilanteissa. Oppilaan itsearviointitaitoja pyritään tukemaan ja kehittämään.

Arviointi

Arvioinnin kohteena maantieteelliset tiedot ja taidot, tiedonhankkimisen ja soveltamisen taidot sekä kyky jäsentää maailmankuvaa karttoja ja taidot ymmärtää syy-seuraussuhteita. Arvioinnissa huomioidaan myös opiskelutaidot, yhteistyötaidot ja käyttäytyminen.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet

  • Monilukutaito: Erilaisia oppimateriaaleja hyödynnetään monipuolisesti. Opetuksessa tarkastellaan oppilaille maantieteen opiskelua tukevia tekstejä sekä niistä nousevia tulkintoja. Maantiedossa korostuvat karttojen, tilastojen ja diagrammien tulkintataidot.
  • Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen: Oppitunnella hyödynnetään oppilailla käytössä olevia iPadeja monipuolisesti, esimerkiksi tiedonhaussa ja tiedon luotettavuuden arvoinnissa sekä harjoitellaan karttojen ja diagrammien tekemistä.