LUKUVUOSISUUNNITELMA

Lukuvuosisuunnitelma vieraat kielet, A-oppimäärä

Vuosiluokat 3-6

Tavoitteena on, että kielenkäyttö olisi mahdollisimman asianmukaista, luonnollista ja oppilaille merkityksellistä. Työskentelyssä korostuu pari- ja pienryhmätyö sekä yhdessä oppiminen erityyppisissä oppimisympäristöissä: luokkaympäristön lisäksi kieleen tutustutaan ja sitä harjoitellaan esimerkiksi sähköisissä oppimisympäristöissä ja vierailuilla.

Monikielisyys- ja kielikasvatuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan opettajien yhteistyötä. Leikin, laulun, pelillisyyden ja draaman avulla oppilaat saavat mahdollisuuden kokeilla kasvavaa kielitaitoaan ja käsitellä myös asenteita. Opetuksessa käytetään monipuolisesti eri viestintäkanavia ja –välineitä: oppikirjojen ja muiden perinteisten työvälineiden ohella käytössä ovat mm. digitaaliset oppimateriaalit, videot ja muut tallenteet. Oppilaita ohjataan aktiiviseen toimijuuteen ja itsenäiseen vastuun ottoon omasta oppimisestaan sekä oman oppimisen arvioimisesta esimerkiksi Eurooppalaisen kielisalkun tai vastaavan työvälineen avulla. Oppilaat tutustuvat ympäröivän yhteisön monikielisyyteen ja -kulttuurisuuteen kotikansainvälisyyden avulla. Koulun monikulttuurisuus tehdään näkyväksi. Oppilaille tarjotaan myös mahdollisuuksia harjoitella kansainvälistä yhteydenpitoa sekä harjoittaa kielitaitoaan kansainvälisten vieraiden ja opiskelijoiden kanssa. Kohdekieltä käytetään aina kun se on mahdollista.

Oppilaita ohjataan käyttämään kielitaitoaan rohkeasti. Runsas viestinnällinen harjoittelu tukee oppilaiden kielitaidon kehittymistä. Oppilaita kannustetaan opiskelemaan myös muita koulun tarjoamia kieliä. Oppilaille, joilla on kieliin liittyviä oppimisvaikeuksia, tarjotaan tukea ja ne huomioidaan myös arvioinnissa. Opetus suunnitellaan niin, että se tarjoaa haasteita myös muita nopeammin edistyville tai kieltä entuudestaan osaaville oppilaille. Eriyttäminen voi kohdistua oppimateriaaliin, opetusjärjestelyihin tai –menetelmiin.

Työtavat
Eri ikäkausille ja oppimistilanteille valitaan yhdessä sopivia, vaihtelevia työtapoja. Keskiössä on kokemuksellisuus, itseohjautuvuus ja toiminnallisuus. Oppimistilanteissa ovat mukana aistit, pelit, leikki ja mielikuvitus. Perinteisten työtapojen lisäksi hyödynnetään tieto-ja viestintäteknologian tuomia mahdollisuuksia.
Harjoitellaan tiedonhankintaa, tiedon käsittelyä, erilaisia tapoja esittää tietoa sekä tiedon soveltamista.
Oppilaalle tarjotaan mahdollisuuksia toimia yhdessä kielten parissa yli luokkarajojen esimerkiksi koulun yhteisissä tapahtumissa.Opettaja ohjaa oppilasta suunnittelemaan työskentelyä ja arvioimaan omia työtapoja.


Oppilaan arviointi vieraan kielen A-oppimäärässä vuosiluokilla 3-6

Oppilasta arvioidaan kannustavasti ja monipuolisesti. Oppilasta ohjataan tiedostamaan omat taitonsa, kehittämään taitojansa sekä löytämään itsellensä sopivimmat ja luontevimmat tavat käyttää kieltä. Oppilaalla on mahdollisuus tuoda esiin myös koulun ulkopuolella oppimaansa kielitaitoa. Kielelliset oppimisvaikeudet tai muulla tavoin kielellisesti erilaiset lähtökohdat huomioidaan arvioinnissa mm. käyttämällä monipuolisia arviointimenetelmiä. Oppimisen arvioinnissa käytetään myös itse- ja vertaisarviointia. Arvioinnin kohteena ovat kaikki kielitaidon osa-alueet: kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen, kielenopiskelutaidot, vuorovaikutustaidot sekä taidot tulkita ja tuottaa tekstejä. 6. vuosiluokan päättyessä A-kielen osaamisen tason arviointi perustuu valtakunnallisiin arviointikriteereihin.

1. Arvioitaessa kasvua kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen arvioinnin kohteena ovat

- kielellisen ympäristön sekä kohdekielen aseman ja merkityksen hahmottaminen: oppilas tietää, missä kohdekieltä käytetään sekä tunnistaa oman lähiympäristönsä kieliä.

- kielellinen päättely: oppilas näkee eroja ja yhtäläisyyksiä eri kielten välillä

- kohdekielisen aineiston löytäminen: oppilas osaa kertoa, missä kieltä voi kuulla tai nähdä.

 

2. Arvioitaessa kielenopiskelutaitoja arvioinnin kohteena ovat:

-tietoisuus tavoitteista ja toiminta ryhmässä: oppilas osaa toimia yhdessä muiden kanssa, osallistuu yhteiseen tekemiseen sekä tietää, mihin työskentelyllä pyritään. Oppilas osaa kannustaa toisia.

-kielenopiskelutavoitteiden asettaminen ja opiskelutottumusten löytäminen: oppilas osaa asettaa tavoitteita omalle kielenopiskelulleen ja harjoittelee erilaisia, monipuolisia tapoja opiskella kieltä. Oppilas tunnistaa itsellensä parhaita tapoja opiskella kieltä sekä osaa arvioida taitojaan.

 

3. Arvioitaessa kehittyvää kielitaitoa ja taitoa toimia vuorovaikutuksessa arvioinnin kohteena ovat:

- vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa: oppilas selviytyy helpoista ja tavallisimmista arjen suullisista tai kirjallisista viestintätilanteista tarvittaessa toisen tukemana.

- viestintästrategioiden käyttö: oppilas ymmärtää, että viestintää voi tehostaa myös apukeinoilla ja osaa käyttää niitä. Oppilas osaa käyttää mm. ilmeitä, eleitä ja pieniä sanallisia ilmauksia ja osaa pyytää selvennystä tai toistoa reagoidessaan.

- viestinnän kulttuurinen sopivuus: oppilas osaa käyttäytyä ja käyttää kohteliaita ilmaisuja erilaisissa tutuissa tilanteissa.

 

4. Arvioitaessa kehittyvää kielitaitoa ja taitoa tulkita tekstejä arvioinnin kohteena on:

- tekstien tulkintataidot: oppilas ymmärtää yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta, kun aihe on tuttu. Oppilas löytää helppoja yksityiskohtia lyhyestä tekstistä.

 

5. Arvioitaessa kehittyvää kielitaitoa ja taitoa tuottaa tekstejä arvioinnin kohteena on:

- tekstien tuottamistaidot: oppilas osaa kertoa itselleen tärkeistä ja tutuista asioista ja osaa kirjoittaa tutuista ja harjoitelluista aiheista. Oppilas osaa ääntää kohdekieltä ymmärrettävästi ja hallitsee jonkin verran perussanastoa ja tilannesidonnaisia ilmaisuja. Oppilas hallitsee kieliopin perusasioita.

Tapahtumia
Kielissä huomioidaan juhlapyhiä ja tapahtumapäiviä jatkuvasti lukuvuoden aikana. Teemapäiviä toteutetaan opetusryhmissä, luokka-asteittain, yhdessä koko koulun kanssa ja esimerkiksi asteiden yhteisinä tapahtumina.

 
Euroopan kielipäivä 26.9. (kielet)
Halloween 31.10.
Svenska Dagen 6.11.
Nikolauspäivä 6.12
Lucianpäivä 13.12.
Valentine's Day (Ystävänpäivä) 14.2.
Eurooppapäivä 9.5.