Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit


Perusopetuksen valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatko-opintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden kehittää osaamistaan kiinnostuksensa suunnassa. Valinnaisuus tukee opiskelumotivaatiota ja kartuttaa valintojen tekemisen taitoja.

Valtioneuvoston asetuksessa vuosiluokille 1–6 ja vuosiluokille 7–9 osoitetaan kullekin taide- ja taitoaineelle musiikki, kuvataide, käsityö, liikunta ja kotitalous yhteisen opetuksen vähimmäistuntimäärä. Lisäksi näiden oppiaineiden opetukseen osoitetaan 1−6 vuosiluokille yhteensä kuusi vuosiviikkotuntia ja vuosiluokille 7−9 yhteensä viisi vuosiviikkotuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia. Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden oppimäärää, ja ne myös arvioidaan osana niiden opetusta.

Normaalikoulun alakoulussa taide- ja taitoaineiden kuusi valinnaista tuntia sisältyvät tuntijaon mukaisiin taide- ja taitoaineisiin eri vuosiluokilla. Yläkoulussa taide- ja taitoaineiden viisi valinnaistuntia ovat oppilaiden omia, osaamista syventäviä valintoja (esim. musiikin syventävät opinnot). Oppilaalle voidaan tarjota myös useamman taide- ja taitoaineen kokonaisuus (esim. liikunnan ja kotitalouden syventävät opinnot).

Taide- ja taitoaineet arvioidaan osana kaikille yhteisten oppiaineiden oppimääriä. Näistä opinnoista ei tule erillistä arviota lukuvuositodistukseen tai päättötodistukseen.