Alexa

Alexa, Amazon Echo, on puheohjauksella toimiva kaiutin, joka käyttää Amazon.comin kehittämää tekoälyä. Tämän käyttäminen pakopelissä on sekä mielenkiintoista, että myös haastavaa. Mielenkiintoiseksi sen tekee se, että pelaaja voi keskustella ”tietokoneen” kanssa. Haastavaksi sen tekee puolestaan se, että keskustelua ei käytännössä voi tällä hetkellä ohjata mitenkään. Ideaalitilannehan olisi, että tekoäly toimisi tietyissä raameissa, pelin tarinan sisällä (vrt. Star Trekin Enterprice -aluksen tietokone). Toinen haaste on, että Alexa ei ymmärrä suomea. Toisaalta tämä myös avaa ovia kielten opetukseen. Markkinoilla on toki tarjolla myös muita vaihtoehtoja, mutta tässä oli testissä Alexa. (Hinta 26.1.2019 noin 40-90 euroa)

Miten siis Alexaa voisi käyttää? Jos tehtävässä tarvitaan sellaista tietoa, mitä pelistä itsestään ei löydy, mutta mikä löytyy netistä etsimällä, Alexa on tähän oivallinen ratkaisu. Ehkä kätevintä olisi, että Alexan ympärille ei rakennu pulmaa, mutta sitä voisi käyttää yhtenä osana, mikä ei ehkä olisi välttämätöntä, mutta auttaisi. Scifi-tyyppisessä pelissä Alexan voi ”naamioida” aluksen tietokoneeksi. Naamiointi voi olla myös fyysinen. Pelissä voisi löytyä vaikkapa osa tietokoneen käyttöohjeesta, jossa on kerrottu keskeisiä komentoja (jotka tuottavat halutun tuloksen Alexalta). ”Aikakone on vienyt pelaajat tutkimaan Yhdysvaltain presidentti Abraham Lincolnin salamurhaa. Aikakoneessa on tekoäly/tietokone.

Esimerkkitehtävässä ideana on kerätä tietoa muutamista keskeisistä henkilöistä ja yhdistää näitä toisiinsa. Itsessään tämä tehtävä voisi toimia myös tunnin aiheeseen tai tutkielman tekemisen virittäytymisenä.


Ideana on, että pelaaja kysyy Alexalta jokaisesta henkilöstä ”Alexa, who is John Wilkes Booth”. Alexa kertoo (usein Wikipedia pohjaisesti) kuka henkilö on ja mistä hänet tunnetaan. Pelaajan tehtävänä on kuulemansa perusteella yhdistää viivoilla, kuka liittyy kehenkin - mitä kunkin kohdalla tulee esille. Nimiä varmasti tulisi monenkin henkilön kohdalla enemmänkin esille jos Alexan selvityksiä kuunteleisi pitkään, mutta rajasin tehtävässä aikasuositukseksi 20 sekuntia. Tämä oli tässä tärkeää myös siksi, että Alexa ajoittain sekoitti esimerkiksi salamurhaaja David Edgar Heroldin näytelmäkirjailija David Edgariin. Tässä kohden pelaaja voi mennä sekaisin. Hän kenties päättelee tämän nimen olevan hämäystä, vaikka hakua pitäisi yrittää uudelleen. Jokatapauksessa, lopputuloksena henkilöiden välille pitäisi syntyä viivoja, joista eniten menee numeron neljä läpi ”Where is the most?”. Tämä numero on osa koodia.

Toisella sivulla on lyhyt tehtävä:

Tästä löytyy ensinnäkin QR-koodi Pedanetsivulle, joka on lukittu neljällä numerolla. Ristikossa mustasin ruudut, jotta koodi rakentuisi ylhäältä alas. Ylin on edellisen tehtävän numero neljä (tämä pelaajien on pääteltävä). Toiseksi tulisi kuolin vuosi, kolmanneksi monestko presidentti ja viimeisenä ikä. Nämäkin siis selvitetään Alexalta.

Testasin tätä yhdellä neljäsluokkalaisella. Hän suoriutui tästä noin kymmenessä minuutissa, mutta tarvitsi hiukan ohjausta. Koneelle puhuminen tuntui erittäin jännittävältä. (Kieli ei ollut varsinaisesti ongelma, hän on lahjakas englanninkielessä). Jos käyttäisin tätä koulussa, lisäisin esimerkiksi sanastopaperin tehtävän oheen. Työpajassa selvisi, että tällaisenaan ohjeistus oli liian epäselvä, joten sitä piti täydentää suullisesti.

QR-koodin takaa Pedanetistä löytyi Lincolnin salamurjaa käsittelevä lyhyt YouTube -video, en siis vienyt tätä esimerkkiä yhtään sen pidemmälle.

eCraft2Learnin ja Arduinon avulla on mahdollista rakentaa laite, joka ymmärtää tiettyjä puhekomentoja ja vastaa halutulla tavalla, tai puhe aktivoituu vaikkapa liikesensorin avulla.Tästä tulee tänne ehkä myöhemmin lisää...