Kosketustehtävä

Kosketustehtävä

Kosketustehtävän ideana on, että henkilön tulee selvittää ongelma ns. käsikopelolla. Joillekin tällainen tehtävä on erittäin vaikea hahmottaa, mutta useimmat pystyvät kyllä selviämään siitä. Koska ongelmia ratkotaan tiiminä, voidaan olettaa, että tiimi saa tehtävän ratkaistua. Ihan alhaalta löydät ohjeen, kuinka tein tuntoboksin.

Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi:
  • Arkku tai laatikko, jonka kyljessä käden mentävä reikä. Tarkoituksena on, että sisäpuolelta tunnistetaan koodi koskettamalla kohokirjaimia (hiekkapaperi on yksi mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta voit käyttää myös vaikkapa 3D-tulostinta). Hyvät puolet: tehtävä on helppo toisintaa monilla ryhmillä, koska tehtävää ei tarvitse ”virittää” uudestaan. Huonot puolet: tehtävä saattaa turhauttaa ja toisaalta sen tekee vain yksi henkilö. Tämä ei saa siis olla liian vaikea, sillä muu tiimi joutuu hohhailemaan (jollei heille ole toista pulmaa tarjolla). Kokemus on kuitenkin osoittanut tällaisen tehtävän olevan varsin toimiva.
  • Isohkossa laatikossa on kaksi kädenmentävää reikää. Sisäpuolella on solmu, joka henkilön tulee pystyä avamaan. Solmussa voi olla vaikkapa avain lukkoon. Pakohuoneissa pariovi voi olla suljettuna narulla/solmulla ja jotta oven saa auki, täytyy solmu avata ovissa olevien reikien kautta. Huono puoli on, että jokaisen ratkaisun jälkeen tällainen tehtävä pitää virittää uudestaan.

Esimerkki tehtävä:
Pöydällä on
- tuntoboksi (kuvan boksi on tehty pahvista, päällystetty kankaalla ja vahvistettu kuumaliimalla),
- salainen viesti ja
- koodilevy (Ceasarin salakirjoituksen purkaja).

Homman idea on, että hetken pähkäiltyään ainoa järkevä vaihtoehto on tutkia tuntoboksi, josta löytyy merkit: T2EO. Nämä löytyy kirjoitetusta listasta ja ne saavat lukuarvon. Järjestyksellä ei ole väliä. Arvot ovat: 5, 1, -4, -1. Nämä pitää hoksata laskea yhteen, sillä kiekon sisäosaan tarvitaan koodinpurkunumero väliltä 1-25. Numeron yksi asetuksella, kiekon avulla, top secret lapussa olevan salasanan KPLFS saa käännettyä sanaksi joker, joka on ratkaisu.

DIY TUNTOBOKSI

Tarvikkeet:
- pahvilaatikko
- hiomapaperi tai vastaava. Pahvikin käy.
- askarteluveitsi, sakset
- liima tai kuumaliima


1. Tee laatikkoon kädelle reikä. Valitsin laatikoksi pitkulaisen mallisen pahvilaatikon Lähinnä siksi, ettei laatikossa olisi liikaa ”turhaa” tilaa. Reiän paikkaa miettiessä kannattaa huomioida se, ettei koodia näe reiästä kurkistamalla. Näet koodin sijoituspaikan kohdassa 4. Reiän koko täytyy myös olla sopiva eri kokoisille käsille.



2. Leikkaa koho/tuntokirjaimet.
Käytin itse hiekkapaperia. Pahvistahan saa tehtyä kohokuvion. Jos liimaat useita pahveja päällekkäin, saat vielä paksumman kohokuvion. Tässä on huomioitavaa se, että käytät tunnettuja merkkejä (eli kirjaimet ja numerot). Omituisia merkkejä on liki mahdotonta tunnistaa tai toisintaa pelkästään tuntemalla. Merkeistä kannattaa myös tehdä ihan reilun kokoisia, sillä pientä piiperrystä on sormien vaikea tulkita. Älä myös tee liian tiivistä merkkirykelmää.


3. Koodin liimaus. Käytin tällaista apupahvia, johon liimasin koodin kuumaliimalla. Liimaan sitten pahvin laatikon sisäkanteen.


4. Pahvilämiskän liimaus tunnusteluaukon oheen. Tuota ei näy reiästä kurkkimalla. Jos haluan vaihtaa koodin, liimaan tuon päälle uuden pahvin. 


5. Boksi on nyt suljettu teipillä ja kuumaliimalla, ja on käyttövalmis. Halutessaan laatikon voi koristella päällystämällä tai värittämällä. Päällystäminen ehkä ehkäisee jo itsessään, ettei kukaan yritä purkaa laatikkoa koodin selvittämiseksi. Päätin päällystää laatikon kankaalla.


6. Koska olen laiska, liimasin kangasta kuumaliimalla. Helpompiakin materiaaleja ja tapoja on. Yksi tapa on tulostaa pakopelin teemaan sopivia kuvia paperille ja liimata niitä laatikkoon. Netistä löytyy myös erilaisia materiaalikuvioita, joilla saat pahvilaatikonkin näyttävään vaikka metalliselta.