OHR Muistio 16.1.2024 / Vitikkala

Läsnä: Soile Kukkonen (pj.), Hanna Lehtimäki, Iina Simola, Maarit Flyktman, Heli Pikkarainen, Klara Ylkänen, Tuuli Nurmesviita, Juha Saarinen, Maria Linden (erit.o. harjoittelija) ja Petra Koljonen (siht.).

1. Koululääkärin konsultoinnit

  • ti 23.1. klo 10.00-10.30
  • ti 13.2. klo 10.00-10.30
  • ti 19.3. klo 10.15-10.45
  • Konsultointiaikana henkilökunta voi tulla konsultoimaan lääkäriä yleisesti askarruttavissa oppimisen ja keskittymisen pulmissa, ei sairaanhoidollisissa asioissa. 
    Huomioithan, että yksittäisen oppilaan asioita ei voi konsultoida ilman huoltajan lupaa. 
    Konsultointi Vitikkalan terveydenhoitajan työtilassa. 


2. Konsultaatiokioski

Psykologin, kuraattorin ja terveydenhoitajan moniammatillinen konsultaatiokioski aloittanut toimintansa. Konsultaatiokioski torstaisin klo 9.45-10.10 neukkarissa. Konsultaatioaikana hlökunta voi konsultoida psykologia, kuraattoria ja terveydenhoitajaa yleisellä tasolla. Yksittäisen oppilaan asioista konsutoitaessa edellyttää se lupaa huoltajalta, joka luonnollisesti tulee pyytää konsultaatiota edeltävästi.
Konsultaatiokioskin ajankohdasta opehuoneessa aina ko. päivänä lappu hlökunnalle muistutuksena.

Huom! Oletuksella, että opiskeluhuollon toimijoille on kiire, ei saa jättää asioita hoitamatta. Henkilökunnalla on lakisääteinen velvollisuus ohjata oppilas opiskeluhuollon tuen piiriin aina tarvittaessa eli kun huoli herää. Keskeisen tärkeää on yhteistyö kodin kanssa.


3. Kouluterveydenhuollon ja koulun yhteistyö tarkkaavuuden ja keskittymisen haasteissa

Ko. asiaan liittyen yhteistyössä joitain erilaisia näkemyksiä. Tämä on hankaloittanut asioiden etenemistä ja oppilaiden tukemista. Hoitopolku nyt jokseenkin epäselvä. Haasteita yhteistyössä:

  • Esimerkiksi harkittaessa oppilaalle ADHD-lääkitystä kouluterveydenhuolto edellyttää, että oppilaalla tulee olla säännöllinen koulun käynnin tuki suunniteltuna ja kirjattuna. Myös annetun tuen vaikuttavuuden arviointi olisi tärkeää. Kouluterveydenhuollon näkökulmasta oppilaalla tulisi olla tehostetun tuen päätös.
  • Koulun näkökulmasta tuen tasoja ei päätetä kouluterveydenhuoltoa vaan oppilaita varten. Tuen portaalta toiseen siirryttäessä (esim. yleisestä tuesta tehostettuun tukeen) vaaditaan aina asian moniammatillinen käsittely.
  • Koulun ja kouluth:n näkemykset tehostetusta tuesta vaativat siis tarkennuksia, mm. sen tarkistaminen, että puhutaan ns. samaa kieltä ja ymmärretään käytetyt käsitteet, mm. mitä tehostetun tuen päätös tarkoittaa.
  • Myös koulujen välillä sekä myös hlökunnan kesken jonkin verran erilaisia käytäntöjä ja erilaista näkemyksiä.
  • Tärkeää on siis, että tukitoimet kirjataan yhdenmukaisesti, että "puhutaan samaa kieltä" ja myös huoltajille ymmärrettävällä "kielellä".
  • Keskeistä oppilaiden tuen järjestämisessä on sujuva moniammatillinen yhteistyö ja yhteistyö perheiden kanssa.


4. Muut asiat

Psykologin ja kuraattorien oikeudet käyttää Wilmaa ovat kiristyneet. Tämä hankaloittaa mm. tiedonkulkua ja viestintää, esim. palavereista sopiminen vaikeutunut. 

Seuraava Vitikkalan OHR-kokous 6.2 klo 8-9
  • 6.2 käsitellään 6. lk
  • 5.3 käsitellään 5. lk
Jämsän hyvinvoinnin vuosikello (Hyvinvointi- ja tunnetaitokasvatuksen materiaali 1.-9. luokille) on valmistunut ja se esitellään OHR:ssä alkuvuoden aikana)