Opetuksen tavoitteet vuosiluokalla 5

Opetuksen tavoitteet vuosiluokalla 5

musiikin opetuksen keskeiset sisältöalueet nivoutuvat tiiviisti jokaiseen opetuksen tavoitteeseen. Tämän vuoksi 5. vuosiluokan musiikin opetuksen tavoitteiden perässä on pelkästään maininta siitä, mihin laaja-alaiseen oppimisalueeseen tavoite liittyy. Sisältöalueiden kuvaukset löytyvät opetuksen tavoitteiden jälkeen.

Opetuksen tavoitteet

Osallisuus

· rohkaista oppilasta osallistumaan yhteismusisointiin omista lähtökohdistaan (L2, L7)

· rohkaista oppilasta rakentamaan myönteistä yhteishenkeä yhteisössään omista lähtökohdistaan (L2, L6, L7)

· tarjota mahdollisuus osallistua koulun kuoro- ja musiikkikerhotoimintaan (L2, L7)

Musiikilliset tiedot ja taidot sekä tuottaminen

· ohjata oppilasta luontevaan äänenkäyttöön (L1, L2)

· ohjata oppilasta luontevaan laulamiseen (L1, L2, L4)

· ohjata oppilasta kehittämään keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoitinten soittotaitoaan musisoivan ryhmän jäsenenä (L1, L2, L4, L7)

· totuttaa oppilasta esiintymiseen (L2, L6, L7)

· kannustaa oppilasta kokonaisvaltaiseen keholliseen liikeilmaisuun kuvien, tarinoiden ja tunnetilojen pohjalta (L1, L2)

· tarjota oppilaalle mahdollisuuksia ääniympäristön ja musiikin elämykselliseen kuunteluun (myös konserteissa ja esiintymistilanteissa) (L2)

· ohjata oppilasta jäsentämään kuulemaansa sekä kertomaan tai kuvaamaan sitä (L1, L2)

· rohkaista oppilasta improvisoimaan yksin tai ryhmässä (L1, L2, L5, L6, L7)

· rohkaista oppilasta suunnittelemaan ja toteuttamaan pienimuotoisia sävellyksiä tai monitaiteellisia kokonaisuuksia eri keinoin, ja mahdollisuuksien mukaan myös tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen (L1, L2, L5, L6, L7)

Kulttuurinen ymmärrys ja monilukutaito

· ohjata oppilasta tarkastelemaan musiikillisia kokemuksiaan (L1, L2)

· ohjata oppilasta tarkastelemaan musiikillisen maailman esteettistä, kulttuurista ja historiallista monimuotoisuutta, mahdollisuuksien mukaan myös konserteissa tai muissa tilaisuuksissa (L1, L2)

· ohjata oppilasta ymmärtämään musiikkikäsitteitä musisoinnin yhteydessä: esimerkiksi tutti ja soolo; forte ja piano; tempo; crescendo ja diminuendo; ritardando ja accelerando; rytmi, melodia, harmonia, muoto, sointiväri ja dynamiikka. (L1, L4)

· ohjata oppilasta ymmärtämään musiikin merkintätapojen periaatteita musisoinnin yhteydessä: esimerkiksi kertausmerkit ja maalit; sävelnimet, korotus- ja alennusmerkit; nuottiavain, nuottiviivasto ja tahti; color keys; sointumerkit. (L1, L4)

Hyvinvointi ja turvallisuus musiikissa

· ohjata oppilasta tunnistamaan musiikin vaikutuksia hyvinvointiin: esimerkiksi virkistymiseen, rentoutumiseen ja musisoimisen iloon. (L3)

· ohjata oppilasta huolehtimaan musisointi- ja ääniympäristön turvallisuudesta: muun muassa terveestä äänenkäytöstä, soittoasennoista, turvallisesta äänenvoimakkuudesta ja välineiden asianmukaisesta käytöstä. (L3)

Oppimaan oppiminen musiikissa

· ohjata oppilasta kehittämään musiikillista osaamistaan harjoittelun avulla (L1)

· ohjata oppilasta osallistumaan tavoitteiden asettamiseen (L1)

· ohjata oppilasta arvioimaan edistymistään suhteessa tavoitteisiin (L1)

· ohjata oppilasta harjoittelemaan vertais- ja itsearviointia (L1, L2)