Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet

Tavoitteena on luoda pedagogisesti monipuolinen ja joustava musiikin opiskelukokonaisuus, jossa erilaiset musiikilliset työtavat ja vuorovaikutustilanteet sekä yhteismusisointi ja muu musiikillinen yhteistoiminta on mahdollista jokaiselle oppilaalle. Oppimisen ilo, luovaan ajatteluun rohkaiseva ennakkoluuloton ilmapiiri sekä myönteiset musiikkikokemukset ja -elämykset innostavat oppilaita kehittämään musiikillisia taitojaan. Opetustilanteissa luodaan mahdollisuuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttöön musiikillisessa toiminnassa. Opetuksessa hyödynnetään taide- ja kulttuurilaitosten sekä muiden yhteistyötahojen tarjoamia mahdollisuuksia.


Musiikillisten tietojen ja taitojen oppiminen tapahtuu musisoiden eli laulaen, soittaen, kuunnellen, liikkuen, improvisoiden ja säveltäen sekä taiteidenvälisessä työskentelyssä. Sisällöt valitaan siten, että oppilas tutustuu musiikkikulttuureihin ja -tyyleihin monipuolisesti. Sisällöt tukevat tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät paikallisia mahdollisuuksia ja oppilaiden kokemuksia.
Kolmannelta luokalta lähtien musiikkia opiskellaan yleensä erillisessä musiikkiluokassa. Siksi toisen vuosiluokan aikana pyritään tutustumaan etukäteen musiikkiluokkaan ja sen välineistöön oppimisympäristönä. Musiikin opetuksessa otetaan erityisesti huomioon kuudennelta seitsemännelle luokalle siirtyvien oppilaiden opiskelun niveltäminen ala- ja yläkoulun välillä. Yhdessä muiden taito- ja taideaineiden kanssa kuudesluokkalaisille järjestetään esimerkiksi työpajatyyppistä tutustumista yläkouluun. Niveltämistä ovat esimerkiksi yläkoulun TATA-päivät, jolloin oppilaat ja opettajat pääsevät tutustumaan toisiinsa hyvissä ajoin kullekin aineelle luonteenomaisen toiminnan ja toimintaympäristön äärellä.