4. Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri
Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun toimintakulttuuri
OPPILAALLA ON OIKEUS
Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä
- löytää itseään innostavia ja kiinnostavia asioita
- onnistua, epäonnistua ja yrittää uudelleen
- kokea elämyksiä
- tuntea työn iloa ja hyvää oloa myös ponnistelua vaativissa suorituksissa
Hyvinvointi ja turvallinen arki
- opiskella viihtyisässä ja tarkoituksenmukaisessa ympäristössä
- kokea olevansa tärkeä, ainutlaatuinen ja kunnioitettu
- kokea olonsa turvalliseksi
Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus
- ilmaista ja jakaa ajatuksiaan sekä tunteitaan
- tulla kuulluksi ja ymmärretyksi
- tulla kuulluksi ja ymmärretyksi
- vaikuttaa ja ottaa vastuuta
- kokea yhteenkuuluvuutta ja luottamusta
- kokea oikeudenmukaisuutta
Vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen
- uskoa omiin kykyihinsä ja suuntautua tulevaisuuteen
- kokea ystävyyttä ja auttamisen iloa
Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun toimintakulttuurin painopisteet:
- Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu on asiantuntija- ja edelläkävijäoppilaitos, jonka perustana on laaja-alainen sivistys ja ylläpitää laatua sekä työskennellä tavoitteellisesti.
- Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulussa säännöt ja toimintatavat ovat läpinäkyviä, ymmärrettäviä ja perusteltuja. Toimintatapoja ja sääntöjä arvioidaan jatkuvan arvioinnin periaatteiden mukaan.
- Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu painottaa toiminnassaan välittämistä, kestävää kehitystä ja interkulttuurisuutta.
- Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu yliopiston kouluna linkittyy yliopiston strategiassa todettuihin ja vahvoihin tutkimusalueisiin.
- Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulussa tutkimus, kokeilu ja kehittäminen (tutkoke)-toiminta perustuu tutkittuun tietoon, ylittää oppiainerajat ja on kiinni ajassa.”
- Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun vahvuuksia ovat tieto- ja viestintäteknologian monipuolinen ja ajantasainen opetuskäyttö sekä joustavien ja monipuolisten opintopolkujen mahdollistaminen
- Oppilaat otetaan ikäkauden edellytysten mukaan koulun tavoitteiden asettamiseen, toiminnan suunnitteluun ja päätöksentekoon
- Tuetaan yksittäisten oppilaiden ja oppilas tulevaisuusorientoituneisuutta ja vastataan osaamistarpeiden nopeaan muutokseen
- Huomioidaan oppilaiden erilaiset työelämän tarpeet ja yrittäjävalmiuksien kehittyminen
- Oppilaille tarjotaan erityyppisiä mahdollisuuksia harjoitella tilanteen mukaista käyttäytymistä ja vuorovaikutusta oppimis- ja opetustilanteissa sekä vuorovaikutuksessa koulun ulkopuolisten tahojen kanssa
- Arvostetaan oppilaiden omien ajatusten kehittämistä yhtä lailla kuin tiedon oppimista eri lähteistä
Toimintakulttuurin arviointi ja kehittäminen
Koulutuksen järjestäjä vastaa opetussuunnitelman kokonaisuuden toteutumisesta. Kouluyhteisö arvioi opetussuunnitelmaa kokonaisuutena lukuvuosittain.
Arvioinnissa hyödynnetään hyvinvointikartoituksia, säännöllistä oppilailta saatavaa palautetta, ilmapiirikartoituksia sekä muita sisäisiä ja ulkoisia palautejärjestelmiä.
Opetussuunnitelman arvo- ja oppimiskäsityksen mahdollisista muutoksista tiedotetaan oppilaita, huoltajia ja tarvittavia yhteistyötahoja tiedottein tai keskustelu- ja tiedotustilaisuuksissa.