II. Tehtävä- Vihan kierre

Alla on joukko lainauksia, jotka liittyvät natsien valtaannousuun ja pikku hiljaa kasvaneisiin niinkutsuttujen "epäsosiaalisten" ja "epätoivottujen" ihmisten vainoihin. Lukekaa alla olevat lainaukset ja pohtikaa seuraavaa kysymystä.
1. Miksi natsien onnistui kääntää ihmisten mielipiteet omalle puolelleen?
"Emme ole sitä mieltä, että herra Hitler tai hänen ystävänsä, nyt kun he ovat saaneet pitkään hamuamansa vallan käsiinsä, tulevat toteuttamaan niitä suunnitelma joista he ovat aiemmin kertoneet; he eivät yllättäen poista Saksan juutalaisilta heidän perustuslaillisia oikeuksiaan, tai sulje heitä ghettoihin, tai alista heitä joukkojen kateellisille ja murhanhimoisille impulsseille. He eivät voi tehdä tätä, koska valtiossamme useat eri valtioelimet pitävät vallankäyttäjät kurissa [...] ja he eivät selvästikään halua mennä sitä tietä. Kun valtio toimii eurooppalaisena suurvaltana, koko valtion suunta tuntuu olevan kohti eettistä pohdintaa omasta parhaasta itsestään ja pois aiemmista kiistaa herättäneistä mielipiteistä.
-Der Israelit, pääkirjoitus 2.2.1933 "Uusi tilanne", saksanjuutalaisille suunnattu lehti Hitlerin valtaannousun jälkeen."
"Ensin he tulivat hakemaan sosialisteja, en sanonut vastaan – koska en ollut sosialisti.
Sitten he tulivat hakemaan ammattiyhdistysaktiiveja, enkä sanonut vastaan – sillä en ollut ammattiyhdistysaktiivi.
Sitten he tulivat hakemaan juutalaisia, en sanonut vastaan – sillä en ollut juutalainen.
Sitten he tulivat hakemaan minua – eikä jäljellä ollut enää ketään, joka olisi voinut sanoa vastaan."
-Martin Niemöller (1892–1984) oli yksi Hitleriä vastustaneen luterilaisen tunnustuskirkon johtajista.
"Yliopistojen professoreista, opiskelijoista, älyköistä tuli pikku hiljaa natseja, rautakaartilaisia [Romanialainen fasistipuolue], yksi toisensa jälkeen. Aluksi he eivät totisesti olleet natseja. Meitä oli noin viisitoista, jotka kokoonnuimme yhteen ja yritimme puhua heille ja keksia vastaväitteitä heidän väitteilleen. Se ei ollut helppoa. [...] Aika ajoin, joku ystävistämme sanoi: "en ole samaa mieltä, mutta eräissä heidän väitteissään on perää joka tapauksessa. Minun pitää myöntää, että juutalaiset..." jne. Se oli selvä oire. Kolme viikkoa myöhemmin, tästä henkilöstä tuli natsi. Hän oli juuttunut kiinni koneistoon, ja hän hyväksyi kaiken mitä hänelle sanottiin. Hänestä tuli sarvikuono. Loppua kohden, meitä oli enää kolme tai neljä, jotka jaksoimme vastustaa."
-Eugène Ionesco, romanialainen näytelmäkirjailija kuvailee 1930-luvun fasismia.