TT_Syksy_2018

6.
Tutkimuksen luotettavuus (20 p.)

Ohessa on tiivistelmä tutkimuksesta (aineisto 6.A). Analysoi tutkimuksen luotettavuutta.

Aineisto:
6.A Teksti: Tutkimustiivistelmä

Draamamenetelmiä käytetään yleisesti lasten terveyden edistämisen ohjel­missa. Kuitenkin näytöt menetel­mien vaikuttavuudesta ovat vähäiset. Tässä artik­kelissa kuvataan koulussa toteu­tetun draama­ohjelman vaikutuksia 4.–5.-luok­kalaisten (keski-ikä 10,4 vuotta) sosiaa­lisiin suhtei­siin ja koulu­kiusaamis­koke­muksiin.

Oppilaat (n = 190) valittiin kahdesta samankaltaisesta yhtenäis­koulusta, joista toi­sessa draama­ohjelma toteutettiin (ohjelmakoulu). Toinen kouluista oli ver­tai­lu­koulu. Kum­mastakin koulusta tutkimukseen osallis­tui­vat kaikki neljännet ja vii­den­net luokat.

Draamaohjelma toteutettiin lukuvuonna 2007–2008. Ohjelma sisälsi suurim­mak­si osaksi luokka­huone­draama­tilanteita, joita opettajat ja koulu­ter­vey­den­hoi­taja ohjasivat. Lisäksi oppi­laille oli koti­harjoituksia. Tutkimuksessa oli myös van­hem­pain­iltoja. Aineisto kerättiin syksyllä ennen draama­ohjelman alkua ja kevät­luku­kauden lopulla ohjelman toteuttamisen jälkeen kysely­lomak­keilla (n = 134), johon oppilaat vastasivat. Vastausosuus oli 71 %. Korvauk­sena tutki­muk­seen osallis­tumisesta oppilaat ja vanhemmat saivat elokuvalipun tai seitsemän euron lahjakortin kirjakauppaan.

Tutkimuksen tulosten mukaan sosiaaliset suhteet paranivat ja kiusatuksi tule­mi­sen koke­muk­set vähenivät ohjelmakoulussa draamamenetelmiä hyö­dyn­tä­vään ope­tuk­seen osallis­tunei­den ryh­mässä.

Lähde: Joronen K, Konu A, Rankin S & Åstedt-Kurki P. (2013). Draamaohjelman vaikutus oppilaiden sosiaalisiin suh­tei­siin ja kiusaamiskokemuksiin alakoulussa. Sosi­aali­lääke­tieteel­linen Aikakauslehti 50, 139–149. Muok­kaus: YTL.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.