Montag, den 26. April

Jennan maanantai / Jennas Montag:

Söimme aluksi aamupalan, jonka jälkeen suomalaiset ja puolalaiset jaettiin uusiin ryhmiin. Sitten lähdimme kiertelemään museoita. Ensin kävimme Pergamon museumissa, jossa kiersimme ryhmämme kanssa ja kuvasimme patsaita ja mosaiikkeja. Sen jälkeen kävimme DDR-museossa, jossa olimme vain hetken.

Museoiden jälkeen otimme bussin ja menimme KaDeWeen syömään. Syönnin jälkeen tapasimme taas ryhmät ja lähdimme etsimään lapussa olevia paikkoja ja kuvaamaan kohteita. Ryhmämme koko kasvoi kun liittouduimme toisen ryhmän kanssa ja muutama suomalainen joka oli hukannut omat puolalaisensa tuli myös mukaan. Satoi kauheasti ja kiersimme paikat nopeasti, viimeinen kohde oli ostoskeskus, johon jäimme pidemmäksi aikaa.

Sen jälkeen menimme takaisin hostellille ja puolalaisten asunnolle, jossa esiteltiin päivän tapahtumia ja katsottiin valokuvia. Osa myös lauloi. Sitten meille pidettiin tietovisa, jossa oli kysymyksiä puolalaisista ja suomalaisista.

Illalla menimme kaatosateessa discoon joka avattiin vain meidän ryhmää varten. Olimme siellä pari tuntia. Sitten kun meidän täytyi lähteä discosta, niin menimme vielä pienemmällä porukalla puolalaisten asunnolle viettämään iltaa.
Nach dem Frühstück, gingen wir zu Museen. Wir gingen zum Pergamon-Museum und zum DDR-Museum. Dann aßen wir im KaDeWe. Nach dem Essen besuchten wir einige Sehenswürdigkeiten in Gruppen mit den Polen. Danach gingen wir zum Hostel bei den Polen.

Am Abend gingen wir in eine Disco für ein paar Stunden.

Tarun maanantai / Tarus Montag:

Söimme aamiaista puoli 9 ja teimme museokierroksia varten uudet ryhmäjaot.

Ensimmäisenä suuntasimme Pergamon-museoon, jossa oli esille antiikin ajan taidetta ja arkkitehtuuria. Paikka oli todella iso ja upea, rakennusten osia näytille aseteltuina aivan luonnollisessa koossa. Olisi ollut mukava tietää enemmän kaikista kohteista.
Sen jälkeen kuljimme Spree-joen varrelle DDR-museoon. Museossa oli esillä kaikkea mahdollista DDR-ajoilta: kirjeitä, lippuja ja lappuja, todistuksia, vaatteita, musiikkia ja jopa osittainen asunto keittiöineen, olohuoneineen ja WC:ineen.

Seuraavana vuorossa oli KaDeWe ja maukas ruoka. Valinnanvaraa oli suuret määrät, mistä syntyi valinnan vaikeus. Lastasimme lautasille haluamamme annokset, jotka punnittiin kassalla. Maksu tapahtui ruokamäärän painon mukaan.

Tapasimme ruokailun jälkeen ryhmän kesken ja mukaamme liittyi omat puolalaisensa kadottaneita suomalaisiakin. Suurensuuri ryhmämme matkusti U-Bahnilla Potzdamer Platzille, jossa on nähtävillä paloja muurista. Check Point Charlie oli seuraava kohde. Paikka jakoi aikanaan Berliinin vyöhykkeisiin ja toimi rajanylityslinjana. Kävimme myös suuressa Gallerie-ostoskeskuksessa Alenxander Platzilla. Pienten vaikeuksien jälkeen palasimme hostellille keräämään rankan päivän jälkeen voimia illanviettoon.

Pienen hengähdystauon jälkeen menimme puolalaisten huoneistoon esittelemään päivän kuvamateriaalia ja kertomaan päivän tapahtumista. Ulosantimme oli tosin aika niukkaa nopean tahdin vuoksi. Nähtävyyksiin ei kerta kaikkiaan ehtinyt kunnolla tutustua. Teimme yhdessä pienen Berliinitehtävän ja tietokilpailun koskien esittelytekstejämme.

Yllätysnumerona (ainakin meille :D ) esitimme kansallisia lauluja. Siinä nopeasti Johannan ja Maijun kanssa valitsimme laulettavaksi Päivänsäteen ja menninkäisen. Esitys meni hyvin, ainakin kun lonkalta sen esitimme ja hiukan jännitti.

Illan viimeisestä ohjelmanumerosta muodostui päivän kohokohta. Lähdimme etsimään discoa. Kävelimme pitkän tovin etsien sopivaa paikkaa, joka päästäisi sisään alle 18-vuotiaita. Eräs paikka käännytti meidät pois, mutta paluumatkalla onnisti. Nuorisodisco avasi ovensa ihan vain meitä varten!

Ilta oli loistava, tanssimme, juttelimme ja kuuntelimme hyvää musiikkia. Harmi ettemme voineet viettää siellä koko yötä. Hostellille palattuamme minä ja muutama muu tyttö menimme vielä istumaan iltaa puolalaisten toiseen huoneistoon. Kello kahden jälkeen palasin huoneeseen iloiten onnistuneesta päivästä.
Wir haben Früchstück am halb 9 gegessen und danach haben wir unsere Museumtour mit neuer Gruppenteilung mit der polnischen Schülern begonnen.

Erst Haben wir Pergamonmuseum besucht. Das Museum ist toll! Es gibt viel Kunst und Architektur aus Antike Alter. Wir haben da auch einen Gruppenfoto genommen.

Danach haben wir DDR-Museum an der Spree besucht. Da kann man alles Möglich von DDR-Zeiten finden: Papier, Kleider, Musik, eine Wohnung u.z.w.

KaDeWe war das nächste Ziel. Da haben wir gut gegessen. Alles hat herrlich geschmeckt besonders die Nachspeisen;)

Am Montag war unsere Aufgabe Spuren der DDR-Zeiten in internationale Gruppen zu beobachten: Potzdamer Platz und Check Point Charlie. Wir haben auch ein Kaufhaus auf Alexanderplatz besucht. Es hat den Ganzen Nachmittag geregnet aber das hat uns nicht belästigen.

Am Abend haben wir uns in polnischen Appartments getroffen und unsere Fotos und Gedanken von dem Tag präsentiert. Wir haben auch nationale Lieder gesungen, etwas ganz Besonders :)

Dann hatten wir der Höhepunkt vor; die Disco. Wir sind lange gegangen bis wir die Disco gefunden haben. Und wir haben etwas Glück. Die Disko öffnet sich nur für uns! Es war kaum zu begreifen. Wir haben vieles getanzt geredet und Musik gehört. Es war toll! Danach haben wir noch einige Zeit in polnischen Appartments unterhalten. Wenn ich dan schlafen ging, war ich sehr zufrieden, dass ich in Berlin gekommen bin.