Sonntag, den 25. April

Johannan ja Arjan sunnuntai /Johannas und Arjas Sonntag:

Heräsimme kylmään aamuun, koska patteri ei ollut päällä. Aamiainen oli erilainen; vaaleaa leipää, marmeladia, suklaalevitettä, (todella rasvaista) juustoa, makkaraa, ja jogurttia. Varmasti kaikki saivat vatsansa täyteen. Aamupalan jälkeen tutustuimme juuri saapuneisiin puolalaisiin erilaisten tutustumisleikkien avulla. Ryhmittäydyimme puolalais-suomalaisryhmiin ja tutustuimme paremmin toisiimme. Yhteisenä kielenä käytimme englantia, saksaa ja ”huitomia”.

Ryhmän kanssa tutustuimme Berliinin nähtävyyksiin. Mielenkiintoisin mielestämme oli juutalaisten kansanmurhan muistomerkki (Holocaust mahnmal). Muut kohteet olivat Humbold universitet, Neue Wache ja Gendarmenmarkt. Päivä oli lämmin; yli 20 astetta ja aurinko paistoi. Niinpä tehtävän suoritettuamme menimme syömään ansaitut jäätelöt.

Hostellille palattuamme menimme puolalaisten ”asunnolle”. Siellä esittelimme Suomesta tuomiamme herkkuja ja kuuntelimme puolalaisten kansallisruokien tarinaa. Herkuttelun jälkeen esittelimme ryhmissä päivän tuotokset ja tunnelmat.

Illan päätteeksi lähdimme Reichstagiin. Siellä oli hieman jonoa, mutta olimme onnekkaita kun pääsimme viimeisellä hissillä 21.59 ylös kupoliin. Maisemat kupolin ulko- ja sisäpuolelta olivat henkeäsalpaavat. Erilaisten katuvalojen ja -mainosten lisäksi taivalla tuikkivat myös tähdet.
Wir standen früh am Morgen auf. Wir aßen sehr groß frühstück, die verschiedenen wie in Finnland war. Dann trafen wir polnisch Gruppen und gingen zu der Stadt. Wir besuchten in Holocaust Mahnmal, Humboldt Universität, Neue Wache und Gendarmenmarkt und natürlich aßen wir das Eis. Am Abend aßen wir polnisch und finnisch Essen und gingen in Reichstag. Reichstag war gut zu sehen; Aussicht war toll!