2010 Berlin

Berliini - suomalais-puolalainen tapaaminen

1.jpgIitin lukion 17 saksanopiskelijaa ja kaksi saksanopettajaa tekivät huhtikuun lopussa kuusi päivää kestävän kieli- ja kulttuurimatkan Berliiniin. Kolmen päivän ajan seuranamme Berliinissä olivat yhdeksäntoista saksanopiskelijaa ja kaksi opettajaa ystävyyskoulustamme Puolan Poznanista. Tavoitteena oli tutustua kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin, Berliinin historiaan ja saksalaiseen kulttuuriin, käyttää saksan kieltä aidossa ympäristössä sekä tutustua puolalaisiin saksanopiskelijoihin.

Matka onnistui uhkaavasta tuhkapilvestä huolimatta yli odotusten. Eräs jo Comenius-matkalla mukana ollut opiskelija sanoikin matkan olleen paras tähänastisista matkoista. Tämä nyt puolalaisten kanssa kokeiltu toimintamalli on jatkokehittämisen arvoinen, vaikka se jo nytkin onnistui melko hyvin. Kolmen yhteisen päivän aikana opiskelijat tutustuivat toisiinsa erilaisten kommunikatiivisten harjoitusten avulla sekä tutkimalla kaupunkia suomalais-puolalaisissa pienryhmissä. Iltaisin pidettyjen yhteisten kokoontumisten aikana saimme kuulla ryhmien raportit päivän tapahtumista, maistella kummankin maan mukanaan tuomia herkkuja sekä kuulla molempien maiden lauluja. Viimeisenä iltana meille järjestyi jopa oma disko erään ruokaravintolan alakerrasta kahdeksi tunniksi.

Matka oli monipuolinen ja täynnä hienoja elämyksiä ja toimintaa. Berliini osoittautui ystävälliseksi ja yllätykselliseksi kaupungiksi. Viimeisenä päivänä erään ravintolan rikas, hyväsydäminen kanta-asiakas tuki yllättäen ateriaamme sadallaviidelläkymmenellä eurolla. Saimme siis syödä viihtyisässä ympäristössä kolmella eurolla! Opiskelijat olivat todella tyytyväisiä matkaan sekä mahdollisuuteen tutustua puolalaisiin nuoriin. Matkan huipennus oli viimeisenä iltana näkemämme show ”Die Qi” Euroopan suurimmassa showteatterissa nimeltä Friedrichstadtpalast. Show oli täynnä tanssia, musiikkia ja päätähuimaavia sirkustemppuja.

Kaikki onnistui matkalla hyvin ja lukiolaisemme käyttäytyivät erinomaisesti. Onnistuneen matkan ja mukavan matkaseuran johdosta suunnittelemme mielellämme myös tuleville opiskelijoille tämän kaltaisia matkoja.

Maija-Liisa Salonurmi ja Tarja Virtanen