3.-6. lk
Vuosiluokat 3.-6.
Kulttuuriretket ovat osa laajempaa oppimiskokonaisuutta. Ilmiöitä tarkastellaan laaja-alaisesti useasta eri näkökulmasta ennen retkeä, retkellä ja retken jälkeen.
3.-6.-luokkien retket suuntautuvat Alvar Aalto -, Keski-Suomen ja taidemuseoihin, kirjastoon, Jyväskylän Sinfonian konserttiin sekä kaupunginjohtajan vastaanotolle, johon sisältyy kevyen musiikin konsertti. Lisäksi oppilaat pääsevät osallistumaan suunnitellusti taidetyöpajoihin.
Kulttuuriopetussuunnitelman retkien myötä erilaiset oppimisympäristöt innostavat oppilaita oppimaan.
Oppilaat aktivoituvat yhdessä tutkimaan, kyseenalaistamaan ja havainnoimaan erilaisissa toimintaympäristöissä monipuolisia tietolähteitä käyttäen. Retket ja työpajat antavat mahdollisuuden oppimiseen erilaisille oppijoille. Oppilaita ohjataan huomaamaan, että tieto rakentuu eri tavalla, esim. moniaistisen kokemuksen kautta, tietoisesti päättelemällä tai intuitivisesti. (L1)
Toiminnallinen oppiminen vahvistaa/ohjaa oppilaita uudenlaiseen vuorovaikutukseenkoulun ulkopuolella (linja-automatkat, taiteilijat, museoväki, teatteri jne). (L1)
Eri taidemuodot, leikit ja pelit houkuttavat oppilaita luovaan ajatteluun. (L1)
Kulttuuriretket ja -työpajat vahvistavat oppilaan kulttuurista osaamista, vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja. (L2)
Oppilas saa välineitä oman taustansa ja kulttuurinsa ymmärtämiseen. Sitä kautta hän alkaa arvostaa omaa ja muita kulttuureita. (L2)
Museoretkillä ja taidetyöpajoissa tutustutaan kotiseudun kulttuuriin ennen ja nyt sekä kulttuuriympäristöön ja sen muutokseen ja moninaisuuteen. Oppilasta ohjataan tuntemaan ja arvostamaan kulttuuriperintöä ja osallistumaan uuden kulttuurin luomiseen. Heille avataan mahdollisuuksia kokea ja tulkita taidetta ja kulttuuria. (L2)
Kirjastovierailuilla ja sanataidepajoissa tuetaan oppilaiden kasvua monipuolisiksi ja taitaviksi kielenkäyttäjiksi. (L2)
Yhteisten pelisääntöjen, hyvien tapojen sekä oman vastuun merkitys korostuu kulttuuriretkillä. (L3)
Huomiota kiinnitetään itsenäiseen ja turvalliseen liikkumiseen erilaisissa ympäristöissä sekä omien liikennetietojen ja -taitojen kehittämiseen. (L3)
Osallistavat taideretket ja työpajat vahvistavat tunteiden tunnistamista ja ilmaisemista. (L3)
"Monilukutaidon kehittymistä tuetaan perustamalla opetus moniaistisuudelle, kokonaisvaltaisuudelle ja ilmiökeskeisyydelle." (L4)
"Opetuksessa käytetään ikäkauden tarpeisiin soveltuvia tekstejä, kuten lehtiä, kirjoja, pelejä, elokuvia ja musiikkia sekä monimuotoisen ympäristön havainnointia ja oppilaiden tekemiä ja valitsemia sisältöjä. Tuottamisen taitoja kehitetään tulkitsemisen ja arvottamisen taitojen rinnalla. Oppilaille luodaan runsaasti tilaisuuksia kysyä ja ihmetellä, kertoa tarinoita, esittää näkemyksiään ja jakaa kokemuksiaan monenlaisia välineitä ja ilmaisun keinoja käyttäen." (L4)
Sanataidepajoissa tutkitaan, millaisia tavoitteita erilaisilla teksteillä on. Harjoitellaan keinoja tuottaa tekstejä ja luoda mielikuvia. Opetellaan fiktion ja faktan erottelua. (L4)
Oppilaita kannustetaan kirjastokäyntien avulla monipuolisille tiedon lähteille. Kirjaston kirjavinkkauksissa innostetaan oppilaita tarttumaan erilaisiin kirjoihin ja löytämään itselleen sopivaa luettavaa. (L4)
Kulttuuriretket ovat osa laajempaa oppimiskokonaisuutta. Ilmiöitä tarkastellaan laaja-alaisesti useasta eri näkökulmasta ennen retkeä, retkellä ja retken jälkeen. Eri taiteenalat ilmaisevat "tarinoita" ja "tekstejä" omalla tavallaan liikkeen, sanan, kuvan, äänen... avulla. Oppilas tutustuu, tulkitsee ja tuottaa/luo uutta. (L4)
Pyritään lisäämään/käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa erilaisissa vuorovaikutustilanteissa myös kulttuuriretkillä sekä niiden esi- ja jälkityöskentelyssä. (L5)
Oppilas tutustuu retkikohteen internet-sivuihin ja tehtäviin. (L5)
Kulttuuriretkillä ja niihin liittyvissä työpajoissa oppilaat saavat monimuotoisia tilaisuuksia oppia työskentelemään yksin ja yhdessä toisten kanssa. Heitä ohjataan harjoittelemaan ryhmässä toimimista ja yhteistyötä, omien ideoiden sovittamista yhteen toisten kanssa sekä ikäkaudelle sopivaa vastuunkantoa. Oppilaita kannustetaan tutkimaan uusia asioita myös taiteissa. Kulttuuriretkillä oppilaat tutustuvat eri ammatteihin ja ammattialoihin. (L6)
Kulttuuriretket tarjoavat oppilaille mahdollisuuden olla mukana pohtimassa ja arvioimassa omaa ja ryhmän työskentelyn tavoitteita ja toimintatapoja. (L7)
Kompassi takaa kaikille mahdollisuuden osallistua monipuolisesti kulttuurikokemuksiin. (L7)