Oppimista vuosien varrella

YK-viikko. Turvallisuusneuvoston kokous

Toiminta kotiryhmissä. Jokainen kotiryhmä valitsi itselleen valtion, josta ryhmä kokosi yhdessä perustietoja apukysymysten avulla. Ykn toimintaan tutustuttiin yhdessä katsomalla mm. Yk-liiton esittelyvideo. Oppilaille kerrottiin, että Jjakson päätteeksi järjestetään turvallisuusneuvoston kokous, jossa tehdään yhteinen päätöslauselma sen puolesta, että jokaisella on oikeus olla rauhassa koulussa, rauhassa syrjinnältä, kiusaamiselta ja väkivallalta.
Ryhmät valitsivat yhden riitatilannekuvan, jonka pohjalta he työskentelivät ohjeiden mukaan. Kaikki ajatukset kirjattiin kotiryhmävihkoon, josta ryhmän vanhin laati oman valtion edustajien avauspuheenvuoron turvallisuusneuvoston kokoukseen. Puheenvuorossa tuli tuoda esille ne asiat, jotka omassa ryhmässä nousivat esiin.
Oppilaita ohjeistettiin kokouskäytännöstä mm., että oman ryhmän johtaja toimii valtionsa suurlähettiläänä, jolla on puhe- ja äänestysoikeus kokouksessa. Muut ryhmän jäsenet ainoastaan seuraavat kokousta ilman puheoikeutta.

PUHEENVUOROJA 6.luokan oppilaiden kirjoittamina:
-Jos joku kiusaa, nii pidä omaa puolta äläkä anna kiusaajan päästä sinun päähän. Älä nössöile! Jos kiusaaja pääsee pääsi sisään, se ei tule ikinä lopettamaan. Muista! Yleensä ihmiset kiusaavat toisiaan, koska nillä on itellä paha olla!
-Jos huomaat väkivaltaa, älä itse osallistu. Mene rohkeasti väliin. Jos sinulla on jonkin henkilön kanssa riita, pyydä anteeksi. Kun taas sinulta pyydetään anteeksi, anna anteeksi.
-Hyvät YK:n suurlähettiläät ja muut läsnäolijat. Kiusaamisesta on muodostunut suuri kansainvälinen ongelma. Kiusaamista on muodostunut esim. kouluissa. Meillä Venäjällä on puututtu valtion toimesta kiusaamiseen, kouluissa ei ole kiusaamista antamalla kouluille ohjeita riitatilanteiden ehkäisemiseksi. Kiusaajia rankaistaan ankarasti. Niinpä kehotankin teitä kaikkia olemaan riittävän jyrkkiä kiusaamista vastaan. Hos joku maa ei puutu kiusaamiseen, tulee YKn asettaa sille maalle sanktioita.

Yhteisiä oppimiskokonaisuuksia

Yhteiset oppimiskokonaisuudet ovat kuuluneet koulumme toimintakulttuuriin pitkään. Eri ikäiset yhdessä, tutuissa kotiryhmissä tai vaihtuvissa kokoonpanoissa olemme opiskelleet ja harjoitelleet yhdessä oppimista. Työskentelyä on kehitetty viime vuosina kohti selkeää toimintamallia. Jokaisessa ryhmässä toimii aina johtaja, ryhmän vanhin tai ryhmän valitsema. Työskentelyn ohjeistus äydään läpi johtajien kanssa yleensä aina työskentelyn alussa. Johtajat opettelevat vastuun kantamista ja omasta ryhmästä huolehtimista kirjallisten toiminta- ja tehtäväohjeiden kanssa. Johtajien kanssa myös pohditaan ajoittain ryhmädynamiikan onnistumisia ja pulmia. Johtaja saavat palautetta ryhmältään ja he myös antavat palautteen omilleen.

Mediatalo. Koko koulu teki digilehden. Kevät 2018

Koko koulu mediatalona. Syntyi digilehti koululehtikoneella. Työhakemukset päätoimittajiksi, toimitussihteereiksi ja toimittajiksi. Eri alojen toimituksia. Juttuja. Kuvia. Haastatteluja. Vahvaa kielen taitojen, vuorovaikutustaitojen sekä mediaosaamisen oppimista. Yhteistyössä Korpilahti-lehden päätoimittaja: Miten hyvä juttu syntyy?
Aamupalaverit vaikuttavaa antia. Vanhemmat kutsuttiin yhtenä päivänä kylään.

Struven jäljillä. Maailmanperintöoppimista tutkimusmatkailun merkeissä. Syksy 2017

Tutkimusretkikuntina Struven jäljillä. Teemana maailmanperintöoppiminen roolioppimisen ja ryhmätoiminnan keinoin. Yhteistyökumppaneina 40 Humakin yhteisöpedagogiopiskelijaa. 2 ryhmäytymispäivää koululla. Huipennuksena tutkimusretkikuntien retki Oravivuorelle omien opiskelijoiden ja oman herra Struven kanssa. Oman tieteenalan tehtäviä. Sadetta. Hyviä eväitä. Superhyvää tunnelmaa!

Mennään metsään! Kevät 2017

3 päivää metsässä. 18 laumaa; sudet, jänikset, ketut... jokaisella laumalla oma pesä. Paljon luontotehtäviä. Ryhmäroolien opettelua. Päivän eläintarina. Aamun kokous ja tehtävistä sopiminen. Ruokaa tulella. Päivän päätöksessä roolitoiminnan yhteistä arviointia. Johtaja vaihtui päivittäin. Kannustajat, tavaroista huolehtijat, sovittelijat. Jokaisella oma päivittäinen rooli ja sen mukaiset tehtävät.

Kalevala! Kevät 2017

Koko koulun oppimiskokonaisuus. Kalevalan sankareita ja urotekoja. Valitse kuka Kalevalan hahmo haluat olla. Hahmot yhdessä työstivät yhdestä jäsenestään prototyypin gaalan punaiselle matolle. He loivat asusteet, rekvisiitan, tarinan, vastaukset haastattelukysymyksiin omalle hahmolleen. Suuri gaala kokosi kaikki Kalevalan sankarit punaiselle matolle.