Uutisarkisto

Valtakunnalliset Vapaan sivistystyönpäivät 2018 ja avoin tutkimustyöpaja

"Sivistys, kulttuuri ja seikkailu"

30.-31.8.2018 Jyväskylä

Vapaan sivistystyönpäivät ovat vapaan sivistystyön koko henkilöstön yhteinen keskustelufoorumi. Päivien aikana kuullaan virikkeellisiä puheenvuoroja ajankohtaisista, vapaata sivistystyötä koskevista teemoista, osallistutaan toiminnallisiin työpajoihin sekä ylläpidetään ja luodaan uusia verkostoja.

Päivät järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston, Vapaa Sivistystyö ry:n, Jyväskylän kansalaisopiston, Jyväskylän yliopiston avoimen avoimen yliopiston sekä Jyväskylän kesäyliopiston yhteistyönä.

Teemat:

Vuoden 2018 teemana on Sivistys, kulttuuri ja seikkailu. Sisältöön orientoidutaan alueellisten, valtakunnallisten ja kansainvälisten näkökulmien kautta.

  • Vapaa sivistystyö osana kaupunkia/maakuntaa
  • Koulutusviennin mahdollisuudet
  • Sivistyksen merkitys
  • Työn murros ja muutokset koulutuksen kentällä
 
Vapaan sivistystyön avoin tutkimustyöpaja 30.-31.8.2018 Jyväskylässä
Lisätiedot, ohjelma ja ilmoittautuminen (PDF)

Miten mahdollistetaan kestävä elämä? VST ja OK Sivis SuomiAreenassa 14.7.2021

Järjestöillä on merkittävä rooli kestävän elämän rakentamisessa

Miten järjestöt voivat tukea ja kirittää kestävää kehitystä? Miten kaikki saadaan mukaan muutostalkoisiin? Entä mitä on ekososiaalinen sivistys ja miten sitä edistetään? Ja kuinka nuorten näkökulmat saadaan näkymään toiminnassa?

Kestävää elämää, ekososiaalista sivistystä ja järjestöjen roolia uuden oppimisessa pohditaan heinäkuussa, kun Opintokeskus Sivis ja Vapaa Sivistystyö ry järjestävät SuomiAreena-tapahtumassa keskustelun aiheesta Miten mahdollistetaan kestävä elämä?  Keskustelua voi seurata suorana lähetyksenä televisiossa ja verkossa keskiviikkona 14.7.2021 klo 11‒11.45.

Kestävän elämän näkökulmista keskustelevat europarlamentaarikko ja Marttojen puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen, Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan professori Arto O. Salonen sekä Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero. Puhetta johtavat toiminnanjohtaja Marita Salo Opintokeskus Siviksestä ja puheenjohtaja Björn Wallén Vapaasta Sivistystyöstä. Videoissa ääneen pääsevät myös Itä-Suomen yliopiston opiskelijat ja Hämeenlinnan seudun 4H-nuoret.

Satojatuhansia koulutuksia ja kohtaamisia vuosittain

– Haluamme nostaa esiin vapaa-ajalla oppimisen merkityksen kestävän elämän edistämisessä. Järjestöillä ja vapaalla sivistystyöllä on keskeinen rooli kasvatus- ja sivistystyössä ja samalla iso mahdollisuus toimia kestävän elämän eteen, toteaa Siviksen toiminnanjohtaja Marita Salo.

Keskustelussa nostetaan esiin myös ekososiaalisen sivistyksen idea. Yhteisessä vuoropuhelussa pohditaan, mikä rooli järjestöillä on ekososiaalisen sivistyksen edistämisessä.

Lisäksi puhutaan nuorten näkökulmasta. Miten nuoret näkevät yhteiskunnan muutoksen ja miten saadaan nuorten ääni kuuluviin ja kanavoitua vaikuttavaksi toiminnaksi?

– Kestävä kehitys on paitsi kestäviä ympäristöratkaisuja myös sosiaalista kestävyyttä, kokemusta arvokkaasta elämästä ja yhteisöön kuulumisesta. Kestävämpi tulevaisuus saadaan aikaan kasvatuksella, koulutuksella ja johtamisella. Järjestöt tavoittavat, osallistavat, voimaannuttavat ja kouluttavat toiminnallaan vuosittain satoja tuhansia ihmisiä, Marita Salo muistuttaa.

Järjestöissä innostutaan ja sivistytään yhdessä

SuomiAreenan yhteydessä julkaistaan myös Siviksen Järjestöissä me innostutaan – Oppiminen ja kestävä sivistys järjestötoiminnassa -selvitys. Julkaisu luo kuvaa siitä, minkälaista sivistystyötä järjestöissä tehdään.

– Julkaisu tuo tuoreita ja käytännöllisiä näkökulmia järjestöissä oppimiseen ja järjestökoulutuksen mahdollistamaan sivistymiseen. Keskiössä on kestävä elämä ja se, millaista elämäntapojen muutokseen tähtäävää ja uudistavaa oppimista järjestökoulutuksessa syntyy, kertoo Siviksen asiantuntija ja julkaisun toimittaja Marion Fields.

Entä mitä selvitys kertoo järjestöjen sivistysroolista?

– Järjestöjen kautta avautuu mahdollisuus yhdessä tekemiseen ja vertaisoppimiseen. Järjestökoulutukset antavat myös tilaisuuden avartaa omaa näkökulmaa ja oppia uusia vaikuttamisen mahdollisuuksia. Järjestöjen tekemästä työstä onkin syytä olla ylpeä, sillä järjestöjen toiminnan kautta opitaan tekemään eettisiä arjen valintoja sekä vaikuttamaan tulevaisuuteen. Samalla oppiminen edistää yhteisöllisyyttä ja yksilön hyvinvointia, kiteyttää Fields.

 

Järjestöissä me innostutaan – Oppiminen ja kestävä sivistys järjestötoiminnassa -selvitys julkaistaan 14.7.2021. Julkaisu on osa Sitran Sivistys+-ohjelman rahoittamaa Kestävää sivistystä järjestöihin -hanketta. Selvitys on julkaisuvapaa 14.7.2021 klo 11.

 

Julkaisu sekä SuomiAreena-keskusteluun liittyvät infografiikat, keskustelijoiden valokuvat ja kuvituskuvat löytyvät Siviksen kuvapankista: https://sivis.kuvat.fi/kuvat/SuomiAreena+14.7.2021/

 

Lisätietoja:

Marita Salo, toiminnanjohtaja, Opintokeskus Sivis, 050 536 1913, marita.salo@ok-sivis.fi, Twitter: @MaritaSalo

Marion Fields, asiantuntija, Opintokeskus Sivis, 050 536 1913, marion.fields@ok-sivis.fi, Twitter: @marion_fields

Yhteistyössä Vapaa Sivistystyö ry, Björn Wallén, puheenjohtaja bjorn.wallen@sivistystyo.fi Twitter: @Aforismbear @Sivistystyo

Vapaan sivistystyön foorumi: Digitalisaation hyödyntäminen vapaassa sivistystyössä ke 14.11.2018 klo 12-15

Vapaa Sivistystyö ry järjestää seminaarin, jossa paneudutaan digitalisaation mahdollisuuksiin vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Digitalisaatio mullistaa opetusta, markkinointia ja myös hallintoa tulevina vuosina, ja tässä kehityksessä vapaan sivistystyön oppilaitosten tulee pysyä mukana.

Foorumissa paneudutaan digitalisaation hyödyntämiseen vapaan sivistystyön opetuksessa kolmen asiantuntijan voimin. Petteri Kallio on ollut kehittämässä viime vuodet e-oppimisratkaisuja ja toiminut digitaalisten työelämätaitojen valmentajana. Soili Meklin on kehittänyt Snellman-kesäyliopiston rehtorina digitaalisen oppimisen käytännön ratkaisuja. Merja Sjöblom työskentelee digiosaamisen asiantuntijana TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksessa ja koordinoi vapaan sivistystyön yhteistä digihanketta vuosina 2018–2020.

Aika: 14.11.2018 klo 12.00–15.00

Paikka: Helsingin ruotsinkielinen työväenopisto Arbis, Dagmarinkatu 3

Ohjelma: 

  • Tulevaisuuden oppiminen, kehittämispäällikkö Petteri Kallio HAUS
  • Tulevaisuuden oppilaitos, rehtori Soili Meklin Snellman-kesäyliopisto
  • Yhteistyössä eteenpäin, digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom TIEKE

Seminaarin puheenjohtajana toimii hallintokoordinaattori Viljami Wiirilinna.

Tilaisuuuden voi katsoa tallenteena täältä (AC)

 

Työn murros ja elinikäinen oppiminen

Työn murros ja elinikäinen oppiminen

Elinkäisen oppimisen kehittämistarpeita selvittävän työryhmän raportti

Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2018:8

Voit lukea sen tästä (PDF)

Verme-vertaistoiminnan koulutus

Verme-vertaistoiminnan koulutus

Verme2 - hankkeeseen liittyvää mentorointikoulutusta vapaan sivistystyön opettajille

Verme -vertaismentoroinnin koulutus (10 op) on osa valtakunnallista Verme2-hanketta. Hankkeen myötä koulutetaan opetusalan ammattilaisia vertaisryhmien vetäjiksi.

Koulutuksen teemoina ovat mm. vertaisryhmämentorointi opetusalalla, mentorin rooli ja tehtävät, mentorointi digiympäristöissä, dialogisuus ja narratiivisuus verme-ryhmässä, työhyvinvointia mentoroinnilla sekä mentorin käsikirja. Koulutuksen tarkemman esitteen löydät oheisesta liitteestä.

Koulutus on osallistujille maksuton. Koulutuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriön opettajankoulutuksen kehittämisohjelma.

Esite koulutuksesta (pdf)

Ilmoittautuminen pe 2.3.2018 mennessä.

Lisätietoa voit tiedustella:
Sirkka Hokkanen
p. 044 525 2214
Tamk/Verme2 /kouluttaja

Vapaan sivistystyön päivät 2017

Yhteistyöllä tulevaisuuteen 

Mikkelissä 24.-25.8.2017

Luennot Mikkelin musiikkiopiston auditoriossa.

Tilaisuuden järjestävät Itä-Suomen Vapaan sivistystyön yhteistyöelin, Itä-Suomen aluehallintovirasto, Vapaa Sivistystyö ry sekä Mikkelin kansalaisopisto.

Lue lisää:

 

Vapaan sivistystyön avoin tutkimustyöpaja 
24.-25.8.2017 Mikkelissä

Vapaan sivistystyön teemasta tutkimusta tekevien ja siitä kiinnostuneiden perinteinen avoin tutkimustyöpaja järjestetään elokuussa Mikkelissä osana Vapaan sivistystyön päiviä.

Tutkimustyöpajan ohjelma rakentuu osallistujien vapaata sivistystyötä koskevista tutkimusesitelmistä ja niistä käytävästä keskustelusta.

Kyseessä voi olla työn alla oleva opinnäytetyö 
(pro gradu,väitöskirja) tai muu tutkimus. Työpajassa voidaan käsitellä myös lyhyempiä ideapapereita.