Sähköinen maantiedon ylioppilaskoe

Kevät yo - tärppejä kysymyksiin

https://www.momondo.fi/inspiroidu/kestavan-matkailun-tarkeys/
Yhdistyneiden kansakuntien 70. yleiskokous on julistanut vuoden 2017 kansainväliseksi kestävän matkailun ja kehityksen teemavuodeksi.

Matkusta, nauti, kunnioita: YK ja kestävän matkailun tärkeys

Keskustelimme UNWTO:n puheenjohtajan Taleb Rifain kanssa vastuullisesta matkailusta ja siitä, kuinka jokainen voi auttaa luomaan paremman tulevaisuuden matkailun avulla

Yhdistyneiden kansakuntien 70. yleiskokous on julistanut vuoden 2017 kansainväliseksi kestävän matkailun ja kehityksen teemavuodeksi.

Yhdistyneiden kansakuntien 70. yleiskokous on julistanut vuoden 2017 kansainväliseksi kestävän matkailun ja kehityksen teemavuodeksi.

Yhdistyneiden kansakuntien 70. yleiskokous on julistanut vuoden 2017 kansainväliseksi kestävän matkailun ja kehityksen teemavuodeksi. Hanketta tukee Yhdistyneiden kansakuntien Maailman matkailujärjestö (UNWTO). Teemavuoden tarkoituksena on lisätä valtioiden, yritysten ja matkailijoiden tietoisuutta siitä, kuinka jokainen voi voi osaltaan saada positiivisia muutoksia aikaan matkailun avulla.

#IY2017-hanke edistää matkailun roolia seuraavilla viidellä avainalueella:

  1. syrjimätön ja kestävä talouskasvu
  2. sosiaalinen yhdenvertaisuus, työllisyys ja köyhyyden vähentäminen
  3. resurssitehokkuus, ympäristönsuojelu ja ilmastonmuutos
  4. kulttuuriarvot ja -perintö sekä kulttuurien monimuotoisuus
  5. keskinäinen ymmärtäminen, rauha ja turvallisuus.

Meillä momondossa on visio maailmasta, jossa ihmisten erilaisuus on inspiraation ja kehityksen lähde – ei suvaitsemattomuuden ja ennakkoluulojen. Haluamme rohkaista ja kannustaa kaikkia pysymään uteliaina ja avoimina, jotta maailmastamme tulisi entistä parempi ja monimuotoisempi. Meille tämä päämäärä on kaikki kaikessa, joten olimme myös iloisia saadessamme keskustella kestävän matkailun merkityksestä ja tärkeydestä Maailman matkailujärjestön puheenjohtajan Taleb Rifain kanssa.

Mikä on tällä hetkellä ominaista matkailusektorille?

Viimeisten vuosikymmenten aikana matkailusektori on osoittanut pystyvänsä muun muassa lisäämään talouskasvua ja työpaikkoja. Matkailun osuus maailman bruttokansantuotteesta on nykyään 10 prosenttia ja globaalista kaupasta seitsemän prosenttia, minkä lisäksi joka yhdestoista työpaikka liittyy matkailuun.

Tämän vuoksi matkailu on nykyään yksi tärkeimmistä sosioekonomisista sektoreista. Koska vuosittain rajojen yli matkustaa 1,2 miljardia henkeä, matkailusta on tullut kulttuurien välisen dialogin, sosiaalisen syrjimättömyyden, rauhan ja sovinnon sekä kestävän kehityksen väline.

Tätä ilmentää myös YK:n yleiskokouksen päätös tehdä vuodesta 2017 kansainvälinen kestävän matkailun teemavuosi ja sisällyttää matkailu 17:ään kestävän kehityksen tavoitteeseen. Maailman johtajat sopivat näistä tavoitteista vuoden 2015 loppupuolella, ja ne ohjaavat toimintaamme vuoteen 2030 saakka.

Samanaikaisesti sektori on monipuolistunut uusien kohteiden ja lähdemarkkinoiden sekä teknologian kehityksen ja kuluttajien muuttuvien tarpeiden vuoksi. Viimeksi mainitusta korostaisin autenttisuuden ja kokemusten etsimistä.

Voitko kertoa, minkälaisia haasteita alalla on, ja selittää niiden taustoja?

Maailman matkailujärjestölle haasteita ja mahdollisuuksia luovat kolme pääaluetta:

Teknologia ja sen soveltaminen sektoriin

Teknologian potentiaali sektorin toimintojen, hallinnan ja sektoriin liittyvän tietämyksen kannalta on valtava. Meidän on yritettävä rakentaa ”älykkäitä kohteita”, joissa voidaan luoda teknologian avulla entistä kestävämpi ja kilpailukykyisempi matkailusektori.

Turvallinen, tietoturvallinen ja saumaton matkailu

Tarvitsemme strategioita, jotka edistävät matkailun integrointia turvallisuus- ja tietoturvarakenteisiin sekä matkailua helpottavia ratkaisuja ja saumattoman matkailun mekanismeja, kuten sähköisiä viisumeja.

Kestävä matkailu ja sektorin panos kestävän kehityksen ohjelmalle

Vuonna 1950 kansainvälisiä turisteja oli 25 miljoonaa, vuonna 2016 ohitimme 1,2 miljardin matkailijan rajan ja Maailman matkailujärjestön ennusteen mukaan tulemme ylittämään 1,8 miljardin matkailijan rajan vuonna 2030. Kasvun vuoksi myös vastuullisuuden on lisäännyttävä, ja koko sektorin, matkailijat mukaan lukien, on siirryttävä vastuullisiin käytäntöihin.

Matkailun kasvun myötä tulee myös vastuullisen ja kestävän matkailun käytäntöjen lisääntyäKasvun myötä vastuullisuudenkin on lisäännyttävä.

2017 on julistettu kansainväliseksi kestävän matkailun ja kehityksen teemavuodeksi. Miksi nyt?

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous julisti vuoden 2017 kansainväliseksi kestävän matkailun kehittämisen teemavuodeksi ajankohtaiseen aikaan. Koska matkailusektori kasvaa nopeasti ja ulottuu yhteiskunnan eri alueille, siitä on tullut voimakas tekijä, joka edistää kestävää kehitystä kolmella tärkeällä alueella, jotka ovat talous, yhteiskunta ja ympäristö.

Matkailun arvo on nyt tunnustettu lisäämällä matkailu yhdeksi 17:stä kestävän kehityksen tavoitteesta.

Tänä vuonna meillä on ainutlaatuinen tilaisuus tuoda tätä sanomaa esiin ja saada kaikki sidosryhmät mukaan muuttamaan käytäntöjä ja liiketoimintatapoja niin, että matkailusektorista tulee entistä kestävämpi.

Ekoturisteja Mekongin suistossa Vietnamissa - vastuullinen matkailu on kasvava matkailun trendiEkoturisteja Mekongin suistossa Vietnamissa.

Kuinka vastuullinen matkailu ja kestävä kehitys liittyvät toisiinsa?

Matkailusektori katoaa kokonaan, jos se ei perustu kestävän kehityksen periaatteisiin, kuten ympäristön ja kulttuurien suojeluun sekä paikallisten yhteisöjen kunnioittamiseen. Matkailu voi tuoda valtavia hyötyjä, jos sitä hallitaan oikein. Tällaisia hyötyjä ovat muun muassa entistä suurempi tietoisuus ympäristöystävällisistä toimintatavoista, hyvien työpaikkojen luominen tasapuolisesti sekä miehille että naisille ja paikallisten yhteisöjen taloudellisen kehityksen tukeminen.

Jos matkailuyhteisö ja matkailijat eivät kuitenkaan sitoudu näihin periaatteisiin, matkailusektorin vaikutus voi olla negatiivinen. Näin ollen vastuullinen matkailu on elintärkeää, jos haluamme kaikkien työskentelevän kestävän tulevaisuuden eteen.

Mitä vastuullinen matkailu on?

Vastuullisessa matkailussa kunnioitetaan ympäristöä, kulttuuria ja paikallisia yhteisöjä ja edistetään yhteisiä sosioekonomisia hyötyjä. Veneily mahtavalla Mekong-joella. Katukauppiaan autenttisesta ruoasta nauttiminen Marokossa. Elämän mysteerien pohtiminen Angkorin muinaisilla hautausmailla.

Maailmamme monimuotoisuus yhdistää meitä ja antaa meille mahdollisuuden tutustua paikallisiin kulttuureihin ja yhteisöihin, muodostaa niihin yhteys ja kokea niiden parhaat puolet. Meistä kaikista tulee parempia ihmisiä, jos kunnioitamme matkustaessamme muita ihmisiä ja planeettaamme.

Maailmamme monimuotoisuus yhdistää meitä ja antaa meille mahdollisuuden tutustua paikallisiin kulttuureihin ja yhteisöihin, muodostaa niihin yhteys ja kokea niiden parhaat puolet.Maailmamme monimuotoisuus yhdistää meitä ja antaa meille mahdollisuuden tutustua paikallisiin kulttuureihin ja yhteisöihin, muodostaa niihin yhteys ja kokea niiden parhaat puolet.

Voisi väittää, että matkailun yhteiskunnallisten ja taloudellisten vaikutusten sekä ympäristövaikutusten vuoksi ihmisten pitäisi matkustaa entistä vähemmän. Miksi matkailu ja turismi ovat tärkeitä?

Matkailu ja turismi luovat työpaikkoja (erityisesti naisille ja nuorille), antavat ihmisille tilaisuuksia parempaan elämään, luovat resursseja kulttuurien ja ympäristön suojelemiseen, auttavat elävöittämään maaseutua ja kaupunkialueita, lähentävät ihmisiä ja tekevät meistä kaikista parempia ihmisiä.

Vuonna 1950 kansainvälisiä matkailijoita oli 25 miljoonaa. Nykyään matkailusta on tullut paitsi osa kulttuuriamme, joka ilmentää aitoa inhimillistä halua tutustua maailmaan, myös oikeus.

Turismin määrä tulee kasvamaan edellisten vuosien tavoin. Maailman matkailujärjestön ennusteen mukaan matkailijoiden määrä kasvaa 1,8 miljardiin ihmiseen maailmanlaajuisesti vuoteen 2030 mennessä. Tämä on todellisuutta eikä asioita voi muuttaa, mutta voimme yrittää maksimoida matkailun hyödyt ja minimoida sen mahdolliset negatiiviset vaikutukset. Kasvu itsessään ei ole paha asia – ainoastaan huonosti hallittu kasvu. Tämä on kansainvälisen teemavuoden tarkoitus.

YK:n mukaan matkailu vahvistaa maailmanrauhaa. Voitko selittää, mitä tämä tarkoittaa?

Tämä voi olla yksinkertainen ja itsestään selvä asia, mutta sillä on valtava vaikutus . Matkustaessa saamme tietoa tietyn kohteen kulttuuritaustasta. Lisäksi ajattelutapamme muun maailman ongelmista, huolista ja haasteista avartuu ja herkistymme näille asioille.

Näin ollen turismi on edistänyt kulttuurienvälistä dialogia ja edesauttanut kansakuntien sovintoprosesseja. Tämä on yksi paljon huomiota vaativista tukipilareista, sillä näitä hyötyjä tarvitaan monissa eri konteksteissa.

Osta matkustaessasi paikallisia tuotteita – esimerkiksi tältä torilta Boliviassa.Osta matkustaessasi paikallisia tuotteita – esimerkiksi tältä torilta Boliviassa.

Mitä toivot, että teemavuoden aikana saavutetaan?

Odotamme paljon, ja odotuksemme kasvavat kirjaimellisesti joka päivä, kun näemme, kuinka sitoutuneita kaikki osapuolet ovat kansainväliseen teemavuoteen. Uskon, että Maailman matkailujärjestö ja kaikki osapuolet olisivat tyytyväisiä, jos pystyisimme lisäämään sekä matkailusektorin parissa työskentelevien että muiden ihmisten tietoisuutta, parantamaan matkailusektorin asemaa kehitysohjelman keskiössä ja syventämään ymmärrystä matkailun ulottuvuuksista ja valtavista hyödyistä kaikille yhteiskunnille.

Vuoden lopussa haluaisimme, että kaikki valtiot, yritykset ja matkailijat olisivat nykyistä paremmin tietoisia siitä, kuinka jokainen voi osallistua entistä paremman tulevaisuuden luontiin matkailun avulla.

Voiko itsenäinen matkailija vaikuttaa asioihin?

Totta kai. Yksinkertaisilla teoilla voi olla suuria vaikutuksia. Esimerkiksi matkakohteiden kulttuuriperinnön suojeleminen, paikallisten tuotteiden ostaminen ja ihmisoikeuksia loukkaavien toimien boikotointi kuuluvat asenteisiin, jotka matkailijoiden tulisi omaksua. Kuvittele, millainen vaikutus yhdelläkin tällaisella teolla on, jos miljardit turistit toimivat niin.

Liity mukaan avartamaan maailmaamme ja lue Maailman matkailujärjestön vinkit vastuulliselle matkailijalle

Alunperin julkaistu

14/03/2017

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/02/maantieteen-sahkoisessa-yo-kokeessa-tarvitaan-monipuolista-aineiston-hallintaa

Maantieteen sähköisessä yo-kokeessa tarvitaan monipuolista aineiston hallintaa

Kartta luokan seinällä.
Kuva: Yle/ Jenni Honkanen

Maantiede siirtyy sähköiseen yo-kokeeseen ensimmäisten aineiden joukossa syksyllä 2016. Uudessa kokeessa aineistot ovat entistä isommassa roolissa. Miten sähköiseen kokeeseen tulisi valmistautua?

–Teknologia avaa maantieteen kokeen laatimiselle loputtomasti mahdollisuuksia, sanoo ylioppilastutkintolautakunnan maantieteen sensori Sanna Mäki.

Sähköinen koe mahdollistaa uudenlaiset geomedia-aineistot, kuten kuvat, kartat ja videot. Samalla painopiste siirtyy nykyistä enemmän aineistojen tulkintaan, ymmärtämiseen, prosessointiin ja soveltamiseen.

Hallitse laajat aineistot

Uusia teknisiä ominaisuuksia ovat esimerkiksi karttojen asettelu päällekkäin ja zoomaaminen. Näin yhdessä kartassa voidaan kertoa enemmän.

–Karttoja on uudessa kokeessa myös määrällisesti enemmän, ja niitä voidaan hyödyntää tehtävissä monipuolisesti, Mäki kertoo.

Taulukkolaskentaohjelmat puolestaan mahdollistavat laajojen aineistojen käsittelyn.

–Voidaan esimerkiksi antaa koko vuoden vuorokausittaiset lämpötila-arvot, joita tarkastellaan ja tulkitaan tehtävässä. Kokelas siirtää arvot taulukko-ohjelmaan, laatii muutamalla klikkauksella diagrammin, josta voi nähdä vaihtelun suuret linjat. Taulukkolaskentaohjelmassa voi helposti laskea myös keskeisiä tunnuslukuja. Tällainen ei ole ollut mahdollista paperikokeessa, Mäki kertoo.

Mäki suosittelekin, että erilaiset aineistot otetaan monipuolisesti käyttöön opetuksessa esimerkiksi projektien ja ongelmanratkaisutehtävien kautta.

Hän kehottaa kokeisiin valmistautuvia myös pitämään silmät auki ja tarkkailemaan ympäristöä.

–Kannattaa seurata mitä ympärillä tapahtuu, katsoa uutisia ja pyrkiä ymmärtämään niitä. Joka puolella on aineistoa!

Taulukko- ja piirto-ohjelmat tutuiksi

Paperikokeessa taulukot, kuvaajat ja diagrammit piirrettiin käsin. Sähköisessä kokeessa nämä tehdään taulukko- ja piirto-ohjelmia käyttäen. Ohjelmat on tärkeä ottaa haltuun ennen koetta.

–Harjoituksia on tärkeä tehdä niillä työkaluilla, joita käytetään kokeessa. Koetilanne ei missään nimessä saa ensimmäinen tai edes toinen kerta, kun kokelas käyttää ohjelmia, Mäki sanoo.

Lista kokeessa käytössä olevista taulukko- ja piirto-ohjelmista löytyy Digabin sivuilta. Piirto-ohjelmia on useita ja niihin kannattaa tutustua uteliaisuudella. Kokeen piirtotehtävissä voi valita itse, mitä ohjelmaa haluaa käyttää.

Huomioi kokeen uusi rakenne

Sähköistymisen myötä kokeen rakenne ja pisteytys muuttuvat. Koe kannattaa aloittaa katsomalla kokonaisuutta ja miettimällä, mitkä tehtävät vievät eniten aikaa.

–Ajankäyttö koetilanteessa on syytä suunnitella, Mäki neuvoo.

Kokeen alusta löytyy sisällysluettelo, joka selkeyttää kokonaisuutta ja helpottaa tehtävien valintaa ja vastaamisen suunnittelua. Sitä kannattaa hyödyntää!

AIHEESEEN LIITTYVÄT LINKIT