Hitler-sarjakuvan aineisto II
Oluttupavallankaappaus
Vuonna 1923 saksalainen Munchenin kaupunki oli rauhaton. Monet pelkäsivät kommunistien vallankaappausta, jollainen oli nähty Neuvostoliitossa. Hitlerin SA –joukot taistelivat kaduilla kommunistien joukkoja vastaan. Hitlerin puolueen kannatus oli alhainen, mutta sillä oli siitä huolimatta tuhansia jäseniä. Hitler arvioi tilaisuutensa tulleen ja järjesti niin sanotun oluttupavallankaappauksen marraskuussa 1923. Vallankaappauksen tulos oli täydellinen Hitlerin tappio. 16 Hitlerin tukijaa kuoli ja Hitler joutui oikeudenkäyntiin.
Natsipuolueen kokous Munchenilaisessa oluttuvassa, josta vallankaappaus käynnistyi v. 1923.
Oikeudenkäynti ja vankeus
Hitlerin oikeudenkäynti venyi pitkäksi, mutta natsit saivat tuomarilta rikoksen laatuun nähden vain vähäiset tuomiot. Hitler sai lisäksi tuoda poliittisia ajatuksiaan julki median seuratessa oikeudenkäyntiä tiiviisti. Hitler istui lopulta vankilassa vain kahdeksan kuukautta, vaikka hän oli saanut viiden vuoden tuomion. Jos Hitler olisi joutunut olemaan viisi vuotta vankilassa, kansa olisi todennäköisesti unohtanut hänet.
Vankila-aikanaan Hitler kokosi ajatuksensa uudestaan. Hän kirjoitti silloin teoksensa Mein Kampf eli suomeksi Taisteluni. Kirjassa Hitler esitti näkemyksensä Saksan laajentumisesta, juutalaisten karkottamisesta ja kommunismin tuhoamisesta.
Mein Kampfin suomenkielinen painos.
Nousu valtaan
Vankila-aika rauhoitti Hitleriä. Hänestä tuli viisaampi ja varovaisempi. Natsipuolueen kannattajajoukko oli pieni, mutta he järjestäytyivät tehokkaasti. Natsit olivat aina siellä missä tapahtui. He järjestivät marsseja, pitivät puhetilaisuuksia ja riehuivat tarvittaessa kaduilla. Hitler lähestyi kansan lisäksi teollisuusjohtajia, kauppiaita ja käsityöläisiä. Teollisuusjohtajat pitivät siitä, että Hitler lupasi saada tehtailla töitä jarruttavat kommunistit aisoihin ja saada ammattiyhdistysliikkeet lakkautetuiksi.
Vuoden 1929 maailmanlaajuinen talousromahdus tuli natsipuolueelle kuin tilauksesta. Saksa oli jo pitkään ollut menossa kohti vakaata ja rauhallista demokratiaa, mutta talousromahdus sai aikaan sen, että saksalaiset menettivät säästönsä ja työttömyys kasvoi räjähdysmäisesti. Saksalaiset kääntyivät demokratiaa vastaan ja moni näki Hitlerissä rautaisen johtajan, joka nostaisi Saksan jaloilleen.
Vuoden 1930 vaaleissa Hitlerin natsipuoluetta kannattikin lähes joka viides saksalainen. Ja kolme vuotta myöhemmin 1933 natsipuolueen kannatus oli lähes puolet kaikista annetuista äänistä. Hitler sai muodostaa Saksan hallituksen. Ensi työkseen Hitler vangitutti kommunistiedustajat. Muut Hitlerin vastustajat eivät uskaltaneet pelon ilmapiirissä nousta kansansuosiota nauttivaa Hitleriä vastaan. Hitler teetätti parlamentissa itselleen diktaattorin valtuudet ja käytännössä kaappasi kaiken vallan Saksassa itselleen. Seuraavana vuonna Saksan presidentti kuoli ja Hitler peri hänen asemansa. Nyt Hitler oli sekä Saksan parlamentin johtaja että presidentti. Hänestä alettiin käyttää nimitystä Fuhrer eli Johtaja.
Fuhrer
Noustuaan valtaan Hitler alkoi suunnitella valloituksia ja vastustajiensa raivaamista. Pitkien puukkojen yönä vuonna 1934 Hitler puhdisti natsipuolueen hänelle epämiellyttävistä henkilöistä. Silloin Hitler murhautti satoja puoluetovereitaan yhden vuorokauden aikana ympäri Saksaa.
Muutoin Hitler eli ylellisesti nauttien johtajuudestaan. Hänen päivärytminsä oli seuraavanlainen. Hitler nukkui pitkään. Sitten hänellä oli muutama tapaaminen. Päivälliselle hän oli kutsunut puolueen tai armeijan johtoa. Hän piti vierailleen pitkiä yksinpuheluita, joita vieraat eivät olisi välttämättä halunneet kuunnella. Illalla Hitler katseli elokuvia ja nautti olostaan.
Hitler oli johtaja, mutta hänellä ei ollut ystäviä. Se oli hänen tietoinen valintansa ja toisaalta osoitus hänen epävakaasta persoonastaan. Hän alkoi itsekin uskoa, että hänet oli valittu johtamaan Saksan kansaa. Toisinaan Hitler vietti aikaa Eva Braunin kanssa. Heidän suhteensa laadusta ei ole tarkkaa tietoa.
Natsipuolueen menestys vaaleissa 1924-1933.