1. ASKEL: Koulun kielimaisema - keitä olemme? missä olemme?
Askel kohti kielitietoista koulutusta
Tällä ensimmäisellä askelmalla tutustutaan siihen, miten lähestyä kielitietoista koulutusta osana arjen opetuskäytänteitä. Tämä askelma koostuu kolmesta osasta:
- Luento aiheesta Monikielinen koulu ja kielitietoinen koulutus
- Opetushallituksen (EDUFI) ohjeita kielitietoiseen opetukseen
- Oppikirjatekstin kielellisten vaatimusten pohdinta
Ehdotuksia demolle:
- Verratkaa luennolla tekemiänne muistiinpanoja kielen roolista opetuksessa. Voitte täydentää muistiinpanojanne uusilla oivalluksilla, kysymyksillä, kokemuksilla ja esimerkeillä.
- Pohdi sitten hetki yksin: Milloin ja miten puhuminen, kuunteleminen, lukeminen ja kirjoittaminen on ollut sinulle helppoa ja/tai vaikeaa koulussa?
Keskustelkaa pareittain: Kuinka samanlaisia ja/tai erilaisia kokemuksenne ovat olleet? Mikä on auttanut ja/tai estänyt teitä? Entä millaisia kokemuksia teillä on jonkin muun kuin oman äidinkielen tai koulun opetuskielen oppimisesta?
VINKKI: Opiskelun taitokartta voi auttaa sinua tiedostamaan, miten käytät kieltä yliopisto-opinnoissasi – vastaa siihen demotehtävän jälkeen, jos et ole jo tehnyt niin. https://www.jyu.fi/fi/opiskelijalle/kandi-ja-maisteriopiskelijan-ohjeet/opiskeluhyvinvointi/opiskelun-taitokartta
- Lukekaa pienryhmissä lyhyt teksti (n. 8 sivua) (jakakaa teksti osiin tiiminne kesken). Tuottakaa sisällösluettelon ja sisältöjen avulla käsitekartta, jonka avulla hahmotatte kielitietoisuuden kokonaiskuvaa. Verratkaa eri karttoja – onko jotain, mitä pitäisi lisätä omaan karttaanne? Tallentakaa karttanne, jotta voitte kehittää sitä edelleen polun edetessä!
- Lopuksi, käyttäkää Monikielisen oppijan matkassa -sivustoa ja tutkikaa erityisesti aktiviteettia https://monikielisenoppijanmatkassa.fi/kielitietoisuus-eri-tiedonaloilla/oppikirjatekstit/alakoulun-ylli/
Pohtikaa sivulla olevia tekstin kielenkäyttöön liittyviä kysymyksiä ja sitä, mitä ne voivat tarkoittaa opettajan näkökulmasta.
Pohtikaa lopuksi yhdessä, miten tämä tehtävä liittyi kielitietoisuuden laajempaan kuvaan, jota olette alkaneet rakentaa tällä polun ensimmäisellä askelmalla.
OHJAAJALLE:
Toivottavasti tämä askelma auttaa opettajaopiskelijoita tunnistamaan, kuinka kieli on olennainen osa monia arkipäivän toimintoja ja suhteita koulussa. Vaikka voi olla hieman ylivoimaista ymmärtää, että lapsilla voi olla hyvin erilaisia kielitaustoja ja eri kieliä, on hyvä tietää, että kielitietoiset lähestymistavat ovat hyödyllisiä kaikille opiskelijoille. Kielen tiedostaminen on hyväksi myös opiskelijoille, joilla on kieleen liittyviä oppimisvaikeuksia, opiskelijoille, jotka ovat vasta alkamassa kehittää omia opiskelutaitojaan, sekä opiskelijoille, joilla on erilaisia sosiaalikulttuurisia taustoja – kuten myös monikielisille opiskelijoille. Ensimmäinen askel on avata tie kielitietoiselle polulle ja kannustaa opiskelijoita esittämään kysymyksiä, pohtimaan ja lukemaan lisää.
Muista, että tämä on vasta kielitietoisen polun alku, edessä on vielä monia askeleita ja erilaisia näkökulmia. Toivottavasti tämä on ollut hyödyllinen aloitus.
Muista, että tämä on vasta kielitietoisen polun alku, edessä on vielä monia askeleita ja erilaisia näkökulmia. Toivottavasti tämä on ollut hyödyllinen aloitus.