6.3 ATP

ATP eli adenosiinitrifosfaatti on solun energiansiirtäjä. Solussa pääosa energiasta tuotetaan mitokondrioissa, mutta energiaa tarvitaan kaikkialla: solulimassa, tumassa ja kaikissa soluelimissä. Jos soluhengityksessä vapautuvaa energiaa ei sidottaisi toisiin molekyyleihin, se vapautuisi lämpönä ympäristöön. Tämä ei olisi käytännöllistä solun kannalta.

ATP on kehittynyt sitomaan ja vapauttamaan solun kemiallista energiaa. ATP koostuu vastaavasta adeniini-emäksestä, riboosista ja kolmesta peräkkäin olevasta fosfaattiryhmästä. Fosfaattiryhmät ovat sitoutuneet toisiinsa fosfodiesterisidoksin, joihin on sitoutunut runsaasti energiaa. ATP:ssä on yhteensä kolme fosfodiesterisidosta. Se on siis runsasenerginen yhdiste, johon solu voi sitoa energiaa tulevaa käyttöä varten.

Soluhengityksessä vapautuva energia ohjataan ADP:lle (adenosiinidifosfaatti), joka on ATP:tä muistuttava molekyyli, mutta siinä on yksi fosfaattiryhmä vähemmän. ADP:hen liitetään fosfaattiryhmä fosfodiesterisidoksella, johon on varastoitunut runsaasti energiaa. ATP voi luovuttaa energiansa hajoamalla ADP:ksi ja fosfaatiksi, jolloin yksi fosfodiesterisidos katkeaa ja energiaa vapautuu solun käyttöön.

 Lisätietoa ATP:sta.