Luokat 7-9

Class OneNote käyttöön

Yläkoulun kemian tunneilla on rohkeasti kokeiltu täällä uutta ja ennen käyttämätöntä Class OneNote -ohjelmaa. Rankan alkukäynnistelyn jälkeen homma on alkanut toimia niin hyvin, että kokeilua on päätetty toisella jaksolla laajentaa.
Ja mitä tuolla koko luokan OneNotella voi tehdä? Itse asiassa kaiken sen, mihin täällä Kuuma-kuntien alueella on tyrkytetty käytettäväksi Edisonia. OneNotessa opettaja hallitsee koko luokan asioita yhdestä paikasta: OneNoteen voi koota opiskeltavat tekstit, laittaa linkit oppimisen kannalta oleellisiin sivustoihin, antaa jokaiselle tehtäviä, niin yhteisesti kaikille kuin jokaiselle erikseen. Ja oppilaiden vastaukset tulevat automaattisesti opettajan tarkastettavaksi samalla, kun oppilas niitä tekee. Yksinkertaisesti sanottuna opettaja voi omasta materiaalistaan tehdä toimivan oppimiskokonaisuuden, oman e-kirjan oppilaille.
Tätä koko luokan muistikirjaa on minunkin opeteltava käyttämään, joten taidan tehdä muutamista opettajista koostuvan koeluokan itselleni...

Itse olen tähän mennessä käyttänyt vain yksinkertaista OneNote-muistikirjaa (en siis tätä Class-versiota) mediakerholaisteni kanssa yhteiseen kirjaprojektiimme ja se toimii hyvin silloin, kun kaikkien ryhmän jäsenten pitää nähdä kaikkien muiden tekemiset ja kun projektilla on selvä päämäärä, johon yhteisesti pyritään. Mediakerholla tavoitteena on oma vuosikirja ja ideoiden ja luonnosten puntarointi tapahtuu helposti kaikille jaetussa OneNote-muistikirjassa.

Luontokuvaus 8-luokkalaisten kanssa

Suomessa ei koskaan tiedä, milloin sataa lunta. Siksi koulun alussa elokuussa on kiire ulos luontoon kasveja kuvaamaan.
8-luokkalaisia varten varattiin iPadit kuvaamista varten. Aluksi oli ajatuksena käyttää padeja myös lopullisen työn koostamiseen, mutta minien näyttöllä netti-Powerpoint on toimimaton. Siksi päätimme koota kuvat esityksiksi PC-läppäreillä.
Olin mukana yhden luokan alustuksessa. Kävimme yhdessä ennakkoon läpi kuvien siirron pädiltä OneDriveen. Eli Safarilla nettiin ja oppilaat omiin pilvitiloihinsa. Muutamalla oppilaalla oli vielä omat tunnarit hakusessa (näitähän on opeteltu käyttämään vasta vuosi), joten heille sain tilata tekniseltä tuelta tilin nollaukset. Ensi kerralla uusi sisäänkirjautuminen. Näihin oppilastunnuksiin olisi saatava "unohditko salasanasi" -nappula. Liikaa turhaa työtä muuten. Mutta suurin osa pääsi OneDriveen, jonne teimme Kasvit-kansion ja katsoimme, miten kuvien lataaminen toimii.
Toinen ryhmä, jonka mukana olin, oli ehtinyt jo kuvata kasvinsa. Heidän kanssaan operaatio oli muuten sama, mutta nyt saimme ladata heti oikeat kuvat oikeaan paikkaan. Osa ehti jo siirtyä Powerpoint-vaiheeseenkin.

23.8.2016, Harri-tuki

Powerpoint aiheutti seuraavan yllätyksen. Kun kuvat olivat siellä kullakin oppilaalla OneDrivessa ja niitä alettiin sieltä selainversio-Powerpointiin avata, niin vaikka valikossa oli OneDriven kuva, sen alta ei kuvia löytynyt. Oli ladattava kuvat koneelle ja sieltä takaisin pilveen sinne Powerpointiin. Heitin Facebookin Office 365 -ryhmään asiasta kyselyn ja siihen vastauksia nyt odottelen. Laitoin saman kysymyksen myös Powerpointin nettiversion palautenappulan kautta, odottelen vastausta myös sieltä...
Ja tähän on lisättävä myös Edison-ongelma. Edisonin suorat linkit OneDriveen ja Outlookiin eivät toimi iPadeilta. Laitoin tästä myös kyselyjä.

24.8.2016, Harri-tuki

Edisonin ylläpidosta vastattiin, että ongelma on tiedossa ja että sen kanssa tehdään töitä. Hyvä. Mutta sitten sain huomautuksen, että tällaiset yhteydenotot tulee tehdä kunnan pääkäyttäjän kautta. Se on huono systeemi: Jos minulla on tekninen ongelma, kysyn sitä kunnan pääkäyttäjältä, joka kysyy Edisonin ylläpitäjältä, joka tekee tarkentavan kysymyksen kunnan pääkäyttäjältä, joka kysyy minulta, jne. Liikaa välikäsiä! Näin ei Edison kehity.

2.9.2016 Harri, ped.ICT-tukihlö

Lupiinikartoitus

Biologian opettajalla oli mielenkiintoinen ongelma: miten saada eri vuosina karttapohjille koottu tieto helposti esitettävään ja vertailtavaan muotoon?
Hänellä oli valmiina karttapiirros, johon oli Paint-ohjelmassa piirretty kirkonkylän lupiinien kasvualueet.
Itselläni tuli ensin mieleen Adoben ohjelmat, joissa saa asioita eri tasoille, esim. Photoshop ja InDesign. Käytän niitä mediakerhossa, mutta koululle niitä ei ole ostettu. Sitten mieleeni tuli suomalainen, kaikkien lasten suosikki netissä eli SumoPaint. Sillä saa tehtyä piirroksia eri tasoille ja tasojen näkyvyyttä voi säätää. Ilmaisversiolla netissä teimme ensimmäiset kokeilut ja saattaisi toimia. Menee oppilasryhmien kokeiluun!

2.9.2016 Harri

SumoPaintin ilmaisversio ei toiminut odotetusti, joten siirryimme Gimpiin. Se toimi ja kaksi kasin oppilasta sai kotitehtäväkseen Pornaisten kirkonkylän tiekartan kokoamisen Gimp-alustalle. Siihen yritämme seuraavaksi koota mahdollisimman yksinkertaisella tavalla tulokset lupiinien lvinneisyydestä eri vuosilta.

7.9.2016 Harri-tuki