2 Strategia, kehittämissuunnitelma, opetussuunnitelma
Strategian, kehittämissuunnitelman ja opetussuunnitelman toteuttaminen
Perusopetuksen CAF-arvioinnin kohteena on lukuvuosisuunnitelman kohta 3 Henkilöstö Toisesta CAF-arviointikohteesta koulu päättää itse.
Perusopetuksen yhteiset arvioinnin kohteet 2014 - 2022:
- 2014 - 2015: 6 Osallisuus (vanha lukuvuosisuunnitelma)
- osallisuus opetussuunnitelmatyössä
- 2015 - 2016: 4 Resurssit
- tieto- ja viestintätekniikka
- 2016 - 2017: 6 Kasvatus ja oppiminen
- yhteistoiminta
- 2017 - 2018: 1 Johtaminen
- 2018 - 2019: 7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki
- 2019 - 2020: 2 Strategia, kehittämissuunnitelma, ops
- 2020 - 2021: 3 Henkilöstö
- 2021 - 2022: 5 Asiakkuudet ja kumppanuudet
Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
Koulun toimenpiteet
Koulu ottaa toiminnan suunnittelussaan huomioon Kuopion kaupungin strategian ja koulutuspoliittisen ohjelman. Toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan ja niiden toteutumista seurataan. Hatsalan klassillisessa koulussa toimii viisi vastuu- ja kehittämisryhmää, joiden tehtävänä on suunnitelmallinen koulun toiminnan kehittäminen. Vastuu- ja kehittämisryhmät lukuvuonna 2020-2021 ovat: Pedagogiikka, Kansainvälisyys ja kehitävä kehitys, Oppilaan osallisuus, Oppilaan tuki ja Hyvinvoiva Hatsala. Kaikki koulun opettajat kuuluvat johonkin vastuu- ja kehittämisryhmään. Ryhmien toimintasuunnitelmat ovat lukuvuosisuunnitelman liitteenä.
Kaupungin yhteiset kehittämis- ja arviointikohteet lukuvuonna 2020-2021
Monipuolinen oppilasarviointi
Koulussamme jatketaan erilaisten formatiivisten arviointimenetelmien käyttöä ja kehittämistä. Opettajia kannustetaan keskustelemaan ja tekemään yhteistyötä oman aineryhmän sisällä. Aineryhmissä suunnitellaan yhteisiä aikatauluja sisältöjen läpikäymiseen ja toteutetaan yhteisesti suunniteltuja näyttöjä. Tavoitteet ja arviointiperusteet tiedotetaan oppilaille ja huoltajille. 7. ja 8.luokilla otetaan kaikissa oppiaineissa lukuvuoden 2020-2021 aikana käyttöön arvioinnin yhtenä työkaluna Qridi-ohjelma.
Pandemiasta johtuvien oppimisen haasteiden tukeminen
Viime keväänä tehty selvitystyö tuen tarvitsijoista on pohjana syyslukukauden erityisopetuksen resurssien jakamiseen. Selvitystyön perusteella todettiin, että tuen tarvetta on paljon. Tästä syystä kouluun on palkattu neljäs laaja-alainen erityisopettaja. Lisäksi kouluun palkattiin määräaikainen koulunkäynninohjaaja yleisopetuksen ryhmiin tukea antamaan.
Mikäli lukuvuoden aikana siirrytään poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, seurataan tuona aikana oppimisen tuen tarvetta entistä tarkemmin. Ensisijaisesti aineenopettaja valvoo oppimisen edistymistä ja jos tuen tarve lisääntyy, oppilas ohjataan tukiopetukseen. Luokanohjaajat yhdessä opinto-ohjaajien kanssa seuraavat myös oppilaiden oppimisen edistymistä. Laaja-alaisen opettajien resurssi jaetaan tarvittaessa uudelleen. Yhteistyötä kodin ja koulun välillä tehostetaan.
Koulunkäynninohjaajat ovat poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana oppilaiden koulunkäynnin tukena ja yhteydessä huoltajiin.
Vuoroviikko-opiskelussa ennakoivalla tukiopetuksella on mahdollista ennaltaehkäistä oppimisen vaikeuksia. Pitkään etänä opiskelevalle oppilaalle nimetään vastuuopettaja, joka seuraa oppilaan opiskelua kokonaisuudessa. Vastuuopettaja sovitaan erikseen yksilöllisessä oppilashuoltoryhmässä.
Koululle nimetty Pedagogiikka –vastuu- ja kehittämisryhmä on ottanut tehtäväkseen lukuvuoden alussa luoda käytänteitä etäopetus- ja hybridiopetusjärjestelyihin.
Koulun omat kehittämis- ja arviointikohteet lukuvuonna 2020-2021
Oppilaiden osallisuus
Koulussa toimii Oppilaan osallisuus- vastuu- ja kehittämisryhmä, jonka toiminnan tavoitteena on edistää oppilaiden aktiivista osallistumista koulumme arjessa. Osallisuuteen kuuluu myös mahdollisuus vaikuttaa omaan opiskeluun ja oppimiseen.
Kaikki Hatsalan klassillisen koulun oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Jokainen luokka valitsee lukuvuoden alussa luokaltaan yhden luottamusoppilaan ja varaedustajan. Luottamusoppilaat muodostavat oppilaskunnan hallituksen. Valintaprosessissa oppilaat harjoittelevat äänestyskäytänteitä.
Luottamusoppilaan eli luokan edustajan tehtävä on viedä viestiä luokan oppilailta hallituksen kokoukseen sekä tuoda tietoa kokouksesta takaisin koko luokalle luokanohjaajan tuokioissa. Luokan edustajan kautta kaikki oppilaat voivat vaikuttaa koulun asioihin. Oppilaskunnan hallitus tekee lukuvuodeksi toimintasuunnitelman, joka on nähtävissä koulun sivuilla. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa kytkeytyy kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan. Oppilaskuntaa kuullaan koulun toimintaan liittyvissä asioissa, kuten teemapäivien ja tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa.
Oppilaskunta järjestää erilaisia tapahtumia mahdollisuuksien mukaan, mm. Taksvärkkikeräyksen 9.10.2020. Oppilaskunnan hallitus voi tehdä mm. opiskeluun ja oppimisympäristöön liittyviä esityksiä ja kyselyitä, joita otetaan esille opettajainkokouksissa tai vastuu- ja kehittämisalueryhmissä. Oppilaskunnan hallituksen edustajat osallistuvat koulun yhteisöllisen oppilashuollon kokouksiin oppilaiden edustajina. Rehtori osallistuu oppilaskunnan kokouksiin mahdollisuuksien mukaan. Rehtori kutsuu oppilaskunnan hallituksen edustajia säännöllisesti aamukahville keskustelemaan ajankohtaisista koulun asioista.
Uudet tukioppilaat valitaan ja ryhmäytetään keväällä. Tukioppilastoiminnasta tehdään toimintasuunnitelma ja toiminta on säännöllistä koko kouluvuoden ajan. Toimintasuunnitelma on nähtävillä koulun sivuilla.
Tukioppilaat ovat 7. luokkien kummeja ja heillä on merkittävä rooli kummiluokkiensa ryhmäyttämisessä ja kiusaamisen ehkäisemisessä. Tavoitteena on, että tukioppilaat pitävät erityisesti huolta oman kummiluokkansa yksinjäävistä oppilaista. He ovat kummiluokkansa mukana seurakunnan järjestämässä ryhmäyttämisiltapäivässä. Tukioppilaat pitävät omalle kummiluokalleen oppitunnin/-tunteja lukuvuoden aikana.
Syksyllä esitellään kiusaamisen vastaista toimintaa. Tavoitteena on, että oppilaiden on helppo lähestyä tukioppilaita. Tukioppilaat havainnoivat välitunneilla tapahtuvaa kiusaamista. He puuttuvat itse tilanteisiin tai vievät asian eteenpäin koulun aikuisille. Tavoitteena on kehittää tukioppilaiden roolia kiusaamisen ehkäisemisessä, yksinäisten oppilaiden huomioimisessa ja KiVa-tiimin toiminnassa. Lukuvuoden tavoitteena on kehittää tukioppilaiden, oppilaskunnan hallituksen ja KiVa-tiimin yhteistyötä.
Koulun juhlat ja tapahtumat järjestetään osittain oppilaiden suunnitteleman ja järjestämän ohjelman mukaan. Erilaiset juhlat ja tapahtumat lisäävät koulun yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Lukuvuonna 2020-2021 ei koronatilanteen vuoksi järjestetä koko koulun juhlia tai tapahtumia teemapäiviä lukuun ottamatta. Mikäli tilanne helpottuu, voidaan kevään juhlien järjestämistä harkita uudelleen. Koulussa pyritään löytämään keinoja yhteisöllisyyden vahvistamiseen myös poikkeuksellisina aikoina. Luokanohjaajan pitämiä teematunteja järjestetään lukuvuoden aikana. Syyslukukauden lopussa järjestetään liikunta- kulttuuri- ja vuorovaikutuspäivä.
Opetusteknologian pedagoginen käyttö
Opettajien TVT-osaamista kehitetään tutor-opettajien, TVT-vastaavien ja TVT-mentorin pedagogisen tuen kautta. Lukuvuoden alussa käydään aineryhmittäin läpi digitaitokalenterin sisällöt. Jokainen opettaja vastaa digitaitokalenterin mukaisien asioiden opettamisesta ja huolehtii, että oppilaat osaavat toimia sovituissa oppimisympäristöissä myös mahdollisen etäopetuksen aikana. Digitaitokalenterin sisältöjä siirretään lukuvuonna 2020-2021 Qridi-oppimisympäristöön. Oppilaiden tvt-osaamisen tasoa seurataan 7. ja 8.luokkien osalta Qridin avulla.
Koulussa toimii kolme opettajaa ATK-tukihenkilöinä, joilla on omat vastuualueensa. Lukuvuonna 2020-2021 tutoropettajat ovat Jaana Koskelin, Aino Haikola-Pekkarinen ja Sanni Kettunen. Myös kaupungin TVT-tukihenkilö Sinikka Leivonen vierailee koululla säännöllisesti. Kaupungin yhteisiä luokkatasokohtaisia tvt-sisältöjä toteutetaan eri oppilaineissa.
CAF-arviointi
Perusopetuksen CAF-arvioinnin kohteena on lukuvuosisuunnitelman kohta 3 Henkilöstö Toinen CAF-arviointikohde on Oppilaiden osallisuus.