LUKU 12 VALINNAISUUS PERUSOPETUKSESSA

Kunnan OPS-sisältö

Opetuksen järjestäjä päättää valinnaisuudesta opetuksessa siten, että tarjonta toteuttaa perusopetukselle asetettuja tavoitteita ja vastaa oppilaiden tarpeisiin. Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa

Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit

- miten taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit käytetään

  • mikäli opetuksen järjestäjä päättää tuntien jakamisesta eri taide- ja taitoaineiden kesken, laaditaan opetussuunnitelma kunkin taide- ja taitoaineen osalta ottaen huomioon ko. oppiaineen paikallinen kokonaistuntimäärä ja opetussuunnitelman perusteissa määritelty oppiaineen rakenne
  • mikäli opetuksen järjestäjä päättää, että kaikkien tai joidenkin valinnaisten tuntien käyttö perustuu oppilaan valintaan, laaditaan valinnaisten tuntien muodostamille syventäville opinnoille oma suunnitelmansa, jossa määritellään opintojen nimi, laajuus, tavoitteet, sisällöt, oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät mahdolliset erityispiirteet sekä vuosiluokat, joilla valinnaista ainetta tarjotaan.

Keuruulla opetuksen järjestäjä on jakanut taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit eri taide- ja taitoaineiden kesken. Jako on tehty paikallisessa tuntijaossa. Paikallinen opetussuunnitelma sisältää näiden aineiden kuvaukset.

Valinnaiset aineet

- mitkä ovat oppilaille tarjottavat valinnaiset aineet

  • mikä on kunkin valinnaisen aineen nimi ja laajuus sekä vuosiluokat, joilla kutakin valinnaista ainetta tarjotaan
  • miten vuosiviikkotunnit jaetaan vuosiluokittain
  • mitkä ovat kunkin valinnaisen aineen tavoitteet ja sisällöt vuosiluokittain sekä oppimisympäristöihin, työtapoihin, tukeen ja ohjaukseen liittyvät mahdolliset erityispiirteet.

Keuruulla oppilaille tarjottavien valinnaisaineiden jako on kuvattu paikallisessa tuntijaossa. Valinnaisten aineiden tarkempi kuvaus kirjataan vuosittain koulujen lukuvuosisuunnitelmiin.

Vieraiden kielten vapaaehtoiset ja valinnaiset oppimäärät

- mitkä ovat oppilaille mahdollisesti tarjottavat vapaaehtoiset ja valinnaiset kielet

  • miten niiden vuosiviikkotunnit jaetaan vuosiluokittain
  • mitkä ovat opetussuunnitelman perusteiden pohjalta määritellyt tavoitteet ja sisällöt vuosiluokittain sekä oppimisympäristöihin, työtapoihin, tukeen ja ohjaukseen liittyvät mahdolliset erityispiirteet.

Keuruulla vieraiden kielten vapaaehtoiset ja valinnaiset oppimäärät toteutetaan kieliohjelman mukaisesti:
A1-kieli: kaikille yhteinen alkava kieli on englanti. Sen opetus aloitetaan 3.vuosiluokalla ja sitä jatketaan yläkoulussa ja lukiossa.

A2-kieli: 4. vuosiluokalla oppilaalle tarjotaan vapaaehtoisena kielenä saksaa. Opetus aloitetaan, jos kieliryhmään tulee vähintään 10 oppilasta.
A2-kielenvalinta on sitova koko perusopetuksen ajaksi ja siten keskeyttäminen sallitaan vain perustelluista syistä, joita voivat olla esim. vakava sairaus tai selkeät oppimisvaikeudet. Huoltajien kirjallisen anomuksen perusteella keskeyttämispäätöksen tekee rehtori kuultuaan oppilaan kielen- ja luokanopettajaa.

B1-kieli: 6. vuosiluokalla alkava toinen kotimainen kieli, ruotsi. Kaikille oppilaille yhteinen kieli, jonka opetusta jatketaan yläkoulussa ja lukiossa.

B2-kieli: 7. ja 8. vuosiluokilla tarjottavat valinnaiset kielet ovat saksa, ranska ja venäjä. Opetus aloitetaan, mikäli ryhmään saadaan tarpeeksi oppilaita. B2-kielen opetus jatkuu lukiossa valinnaisena kielenä.

B3-kieli: lukiossa tarjottavia valinnaisia kieliä ovat saksa, ranska, venäjä ja italia.

Koulut päättävät vapaaehtoisten ja valinnaisten kielten opetuksesta oppilaiden valintojen ja koulun käytössä olevien resurssien puitteissa.

Tavoitteet ja sisällöt sekä työtapoihin yms. liittyvät mahdolliset erityispiirteet määritellään lukuvuosittain kurssitavoitteissa.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Perusopetuksen valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatko-opintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden kehittää osaamistaan kiinnostuksensa suunnassa. Valinnaisuus tukee opiskelumotivaatiota ja kartuttaa valintojen tekemisen taitoja.