6. joulukuuta

Joulunvietto Saksassa

Frohe Weihnachten! Iloista joulua!

Saksalainen joulunvietto alkaa viimeistään 6.12. jolloin vietetään Nikolauksen päivää. Pyhä Nikolaus, katolisen kirkon pyhimys, on saksalaisten joulupukki, joka jakaa kilteille lapsille pieniä lahjoja ja makeisia. Lapset laittavat oven ulkopuolelle saappaan tai lautasen, johon Nikolaus tuo yön aikana herkkuja, esim. suklaapukin. Nikolauksenpäivänä lauletaan laulua Lass und froh und munter sein: https://www.youtube.com/watch?v=OkvXugiij3U

Myöhemmin kuvioihin on tullut myös meidänkin hyvin tuntema joulupukki (Weihnachtsmann), jonka rooli taitaa olla edelleen vähän epäselvä. Jouluaattona lahjat kun jakaa monessa kodissa Jeesus-lapsi (Christkind).

Saksan jouluperinteet vaihtelevat sen mukaan, missä päin Saksaa ollaan ja ollaanko alun perin katolisella vai protestanttisella alueella. Jouluruoatkin vaihtelevat alueittain ja perheittäin. Joulukinkun sijaan monessa kodissa syödään jouluna hanhea (Gans) tai karppia (Karpfen). Toisille taas maistuvat makkara (Wurst) ja perunasalaatti (Kartoffelsalat), fondue tai raclette. Joulun vietto muistuttaa suomalaista joulua – syödään hyvin, aattona jaetaan lahjoja, ehkä käydään kirkossa tai nähdään sukulaisia ja ystäviä.

 

Yksi eri alueita yhdistävä jouluperinne on adventtikranssi (der Adventskranz). Kuusenhavuilla koristetussa kranssissa on neljä kynttilää – yksi kutakin adventtisunnuntaita varten. Tämä alun perin saksalainen perinne on Suomessakin yleisten adventtikynttilöiden taustalla. Joulukalenterikin (der Adventskalender) on saksalainen keksintö 1900-luvun alusta. Niinikään joulukuusi (Weihnachtsbaum/ Christbaum/ Tannenbaum) on saksalaista perua. Monissa kodeissa laitetaan esille myös jouluseimi (Weihnachtskrippe).

Saksankielisistä joululauluista Suomessa tunnetaan varmaankin parhaiten Jouluyö, juhlayö.

https://www.youtube.com/watch?v=9EPxHhcVlDk

Lähteet:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/19/saksalainen-joulu-weihnachten-deutschland

https://fi.wikipedia.org/wiki/Joulu_Saksassa