Raskaus ja synnytys

Raskaus ja synnytys


Viimeisten raskauskuukausien aikana sikiö kasvaa n. 3-5 kilon painoiseksi ja n. puolen metrin pituiseksi. Raskaus kestää n. 40 viikkoa viimeisten kuukautisten alkamisesta. 
Kun sikiökalvot repeävät, sikiövesi valuu ulos. Kohdun lihasten supistuminen, jota äiti vatsalihaksillaan auttaa, työntää lapsen ulos emättimen kautta. Joskus lapsen synnytys ei edisty toivotulla tavalla. Tällöin lapsi syntyy sektiolla eli keisarinleikkauksella. Synnytyksen jälkeen napanuora leikataan poikki, kun sen verisuonet ovat lakanneet sykkimästä. Myös istukka ja sikiökalvot poistuvat äidin kohdusta. 

Äidin maitorauhaset alkavat synnytyksen jälkeen erittää maitoa, jossa on kaikki ravintoaineet, mitä lapsi tarvitsee ensimmäisinä kuukausina. 
Raskauden aikana monet elimistölle vieraat aineet voivat vaurioittaa alkiota tai sikiötä. Esim. alkoholi kulkeutuu äidistä sikiöön ja voi häiritä keskushermoston kehittymistä. Myös tupakansavu vaikuttaa haitallisesti sikiöön ja siksi tupakoivilla äideillä on suurempi riski saada keskenmeno.

  • Normaali raskaus kestää keskimäärin 280 vuorokautta eli 40 viikkoa.
  • Laskettu aika ei ole koskaan tarkka, mutta suurimmassa osassa raskauksista synnytys tapahtuu korkeintaan kaksi viikkoa ennen tai jälkeen lasketun ajan.
  • Normaaliin raskauteen liittyy monia kehon muutoksia raskauden ensimmäisistä viikoista alkaen.
  • Näiden muutosten tarkoituksena on mahdollistaa sikiön kasvu ja turvata äidin hyvinvointi raskauden aikana.