TEM:n kehittämishankkeet urasuunnittelua ja osaamisen kehittämistä edistämässä
TEM:n kehittämishankkeet urasuunnittelua ja osaamisen kehittämistä edistämässä
Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt vuoden 2022 aikana useita elinikäisen ohjauksen valtakunnallisia kehittämishankkeita. Hankkeetsaavat rahoituksensa EU:n elpymisvälinerahoituksesta (NextGenerationEU), johon on laadittu Suomen kestävän kasvun ohjelma.
Ennakointikokonaisuudessa keskeistä on tiedon tuottaminen ja analysoiminen sekä työvoima- ja osaamistarpeiden ennakointityön kehittäminen. Tavoitteena on tuottaa entistä laadukkaampaa ja tarkempaa tietoa työmarkkinoista ja lähitulevaisuuden työvoima- ja osaamistarpeista. Yksi keskeisimmistä tehtävistä on Ammattibarometrin ja sen pohjalta tuotettavan Ammattibarometri.fi julkisen verkkosivun uudistaminen. TEM, KEHA-keskus, ELY-keskukset ja TE-toimistot ovat tuottaneet Ammattibarometria yhteistyönä vuodesta 2012 lähtien. Kokonaisuutta koordinoi erityisasiantuntija Reino Savolainen (MMM). Hän aloitti TEM:ssä ennakoinnin asiantuntijana huhtikuussa 2022. Savolainen siirtyi ministeriöön Uudenmaan ELY-keskuksesta tutkijan tehtävästä.
Tilaa uutiskirje työvoima- ja osaamistarpeiden ennakoinnista: ennakointi.tem (at) gov.fi
Työikäisten osaamisen tunnistamisen hankekokonaisuudessa TEM ja OKM ovat yhdessä asettaneet Osaamisen tunnistamisen työryhmän ajalle 1.7.2021 – 31.12.2024. Työryhmä luo suosituksia ja periaatteita työikäisten osaamisen tunnistamiseen. Työryhmä pohtii koulutuksen ulkopuolella syntyvän osaamisen tunnistamisen ja näkyväksi tekemisen käytäntöjä, erityisesti työelämässä olevien ja työllistymisen näkökulmista. Erityisasiantuntija Jenni Larjomaa (KTM, MMM) aloitti työt TEM:ssä kokonaisuuden koordinaattorina maaliskuussa 2022 ja on työryhmän sihteeri ja fasilitaattori. Larjomaa on aiemmin työskennellyt mm. Insinööriliitossa ja Taloustutkimus Oy:ssä. Hän tuo ministeriöön tutkimuksellista osaamista, työmarkkinoiden toiminnan ymmärrystä ja pedagogista näkemystään työikäisten osaamisen tunnistamisen ja näkyväksi tekemisen teemoihin.
Lisätietoa työryhmästä: : https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=OKM044:00/2021
Elinikäisen ohjauksen tiedolla johtamisen, laadun ja koordinoinnin kehittämisen hankkeessa koordinoidaan valtakunnallisesti eri sektoreilla tapahtuvien tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden kehittämistä. Hankkeessa toteutetaan kansallinen ohjauksen tilan arviointi ja luodaan malli ja kehikko elinikäisen ohjauksen laadunvarmistukseen määrittelemällä poikkisektoriset laadun seurantakohteet ja mittarit. Hanke myös kerää ja analysoi tietoa ohjauspalveluista, projekteista, käytännöistä ja työvälineistä sekä tarjoaa koottua tietoa ja työvälineitä kaikkien ohjaustoimijoiden käyttöön toiminnan tueksi ja valtakunnallisten elinikäisen ohjauksen strategisten tavoitteiden toteutumiseksi. Lisäksi hankkeessa pohditaan, millaisilla kansallisilla laatukriteereillä tai suosituksilla ohjauksen laatua voitaisiin vahvistaa. Erityisasiantuntija Teea Oja (KM) on työskennellyt TEM:ssä keväästä 2021 alkaen tämän kokonaisuuden koordinaattorina. Oja on työskennellyt ministeriössä vuoden ajan jatkuvan oppimisen, elinikäisen ohjauksen ja osaamisen tunnistamisen laaja-alaisissa asiantuntijatehtävissä. Hänellä on yli 20 vuoden monipuolinen työkokemus elinikäisen ohjauksen kehittämisestä mm. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta, ELY-keskuksesta palveluhankintojen ja ELO-koordinoinnin tehtävistä sekä uraohjauksen yliopisto-opettajana.
TEM on sijoittanut osan elinikäisen ohjauksen hanketoiminnasta KEHA-keskukseen, joka on ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintopalveluja tuottava valtakunnallinen virasto. Tällä hetkellä käynnissä olevassa urasuunnittelutaitojen edistämishankkeessa kehitetään kansallinen urasuunnittelutaitojen viitekehys sekä suunnitellaan toimenpiteitä urasuunnittelutaitojen kehittämiseksi ja kehittymisen seurantaan eri kohderyhmissä. Ohjausosaamisen kokonaisuudessa hanketyö käynnistyy tulevana vuonna ohjaajakoulutusten kokonaisrakenteen arvioinnilla, jossa tarkastellaan ohjausalan ammattilaisten osaamisvaatimuksia eri konteksteissa, eri koulutusväyliä ja -rakenteita sekä sisältöjä. Kokonaisuudessa laaditaan kansalliset ohjaustyön ydin- ja erikoisosaamisen kuvaukset. Hankkeessa kehitetään myös koulutusten sisältöjä vastaamaan monimuotoistuvia osaamistarpeita tarjoamalla täydennyskoulutuksia liittyen ohjaajien digitaitoihin, vihreään siirtymään sekä yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon. KEHA-keskuksen kehittämisasiantuntija Hanna Gustafsson (KM) koordinoi molempia kokonaisuuksia. Aikaisemmin hän on työskennellyt KEHA-keskuksessa muissa kehittämistehtävissä, TE-toimistossa asiantuntijana, yksityisellä palveluntarjoajalla uravalmentajana sekä yliopistolla tutkijana.
Lisätietoa elinikäisen ohjauksen hankkeista:
https://peda.net/hankkeet/elotori/elinikaisen-ohjauksen-valtakunnallinen-kehittaminen-2022-202
Kirjoittajat:
Teea Oja, erityisasiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö
teea.oja@gov.fi
Hanna Gustafsson, kehittämisasiantuntija, KEHA-keskus
hanna.gustafsson@ely-keskus.fi
Edellinen| Seuraava | Palaa pääsivulle
Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta nro 25, joulukuu 2022 https://peda.net/hankkeet/elotori/ajankohtaiskatsaus25