Lukion opiskeluhuolto

Lukion opiskeluhuolto

Lukion opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä koko lukiota tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. On tärkeää, että opiskelija tuntee olonsa turvalliseksi ja että hän viihtyy työskentely-ympäristössään ja saa apua ongelmatilanteissa. Lisäksi opiskelijoilla on oikeus yksilölliseen opiskeluhuoltoon.

Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa koordinoidaan opiskeluhuoltoryhmässä. Ryhmän toimintaa ohjaa vuosittain laadittava opiskeluhuoltosuunnitelma.

Opiskeluhuoltopalvelut

Kuraattori- ja psykologipalvelut

Kuraattori- ja psykologityön keskeinen tavoite on edistää opiskelijoiden opiskelua, kehitystä sekä hyvinvointia ensisijaisesti koko lukioyhteisössä toteutettavana työnä. Kuraattori ja psykologi osallistuvat lukion opiskeluhuollollisen työn suunnitteluun, kehittämiseen ja toteuttamiseen moniammatillisessa opiskeluhuoltoryhmässä. Lisäksi he voivat toteuttaa lukiossa esim. teemallisia ja toiminnallisia oppitunteja, ryhmämuotoista toimintaa ja osallistua oppilaitoksen tapahtumiin ja hyvinvointipäiviin. Kuraattori ja psykologi tapaavat opiskelijoita sekä tekevät yhteistyötä opiskelijan vanhempien, lukion henkilökunnan, muun sosiaalisen verkoston sekä eri viranomaistahojen kanssa opiskelijan tarvitseman tuen turvaamiseksi.

Psykiatrinen sairaanhoitaja on koulun opiskeluhuollon työntekijä. Psykiatrisen sairaanhoitajan toiminta on opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämistä kouluyhteisössä ja ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä yhteistyössä huoltajien, koulun henkilökunnan, muun sosiaalisen verkoston sekä eri viranomaistahojen kanssa. Toimintatapoja ovat esimerkiksi ryhmät, hyvinvointipysäkit ja yksilötapaamiset.
 
Lukiokuraattori Sari Ukkolan tavoitat puhelimitse ( p. 040 481 9962) tai Wilman kautta. Kuraattoriin voi olla yhteydessä mm. opiskeluun, kaverisuhteisiin, perhesuhteisiin, jaksamiseen ja opiskelijan elämässä tapahtuviin muutoksiin liittyvissä asioissa. Lisäksi kuraattorilta voi saada ohjausta taloudellisissa asioissa.

Lukion psykologi Minna Kovalaisen tavoitat puhelimitse (p. 044 703 9668) tai Wilman kautta. Lukiopsykologiin voi olla yhteydessä mm. oppimiseen ja opiskeluun, elämäntilanteen muutoksiin, ihmissuhteisiin tai jaksamiseen ja mielialaan liittyvissä asioissa.

Lukiokuraattorin ja -psykologin päätyöpiste sijaitsee Kastellin monitoimitalossa 2. krs., os. Sairaalarinne 5.

 

Opiskeluterveydenhuollon palvelut

Kouluterveydenhoitaja Marianne Pirinen (p. 040 352 4283) on pääsääntöisesti paikalla maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina. Päivystysajat ovat tiistaina klo 12.00-12.30 ja keskiviikkona klo 12.00-13.00. Tällöin terveydenhoitajaa voi tavata ilman ajanvarausta. Opiskeluterveydenhuollon tilat löytyvät kellarikerroksesta, Taidekoulun siivestä. Päivystysaikojen ulkopuolisina aikoina terveydenhoitaja tekee terveystarkastuksia, jolloin oppilailla on oikeus keskeytyksettömään henkilökohtaiseen aikaan terveydenhoitajalla. Terveydenhoitajan tavoittaa Wilman kautta, puhelimitse tai käymällä päivystystunnilla.

Lukion ja perusasteen yhteinen koululääkäri on koululla 1-2 krt. /kk torstaisin. Koululääkäriin saa yhteyden terveydenhoitajan kautta.

Opiskelijan terveydenhoito

Lukiossa opiskelevana sinut kutsutaan ensimmäisenä opiskeluvuonna terveystarkastukseen (Valtioneuvoston asetus 338/2011 koulu- ja opiskeluterveydenhuollon järjestämisestä). Määräaikaiset lääkärintarkastukset tehdään koululla lukion 2.vuosikurssin tytöille, pojille lääkärintarkastus tehdään kutsuntaterveystarkastusten yhteydessä. Terveystarkastusten ajankohdasta tiedotetaan Wilman kautta. Terveystarkastusten lisäksi voit varata itsekin ajan terveydenhoitajalle terveyteesi ja hyvinvointiisi, opiskeluongelmiin, mielenterveyteen, seksuaaliterveyteen ja rokotuksiin liittyvissä asioissa. Oululaisille 16-20v. nuorille kuuluu maksuton ehkäisy. Voit varata käynnin ehkäisyn aloitukseen terveydenhoitajalta. Peruthan aina aikasi, jos et pääse tulemaan vastaanotolle!

Opiskelijan sairaanhoito

Mikäli opiskelijalla on jokin jatkuva lääkitys tai sairaus, joka on hyvä huomioida koulussa, tulee siitä tiedottaa opettajia. Tarvittaessa tehdään lääkehoidon suunnitelma. Hakeudu hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolle kiireellisissä ja kiireettömissä sairauksissa ja tapaturmissa. Äkillisissä, lyhytaikaisissa sairauksissa alaikäiset voivat olla huoltajan ilmoituksella pois 1-3 päivää, täysi-ikäisille riittää omailmoitus. Muistathan sairastuessasi olla yhteydessä myös opettajaasi/ryhmänohjaajaasi!

Koulutapaturmissa ensiavun antaa terveydenhoitaja, opettaja tai joku muu koulun henkilökuntaan kuuluva. Jatkohoito tapahtuu tarvittaessa hyvinvointikeskuksessa ja klo 15 jälkeen OYS:n yhteispäivystyksessä. Akuutissa tilanteessa oppilas voi mennä mihin hyvinvointikeskukseen tahansa. Steinerlukiota lähimpänä on Kontinkankaan hyvinvointikeskus. Opiskelijat on vakuutettu koulumatkalla ja koulussa sattuvien tapaturmien varalta. Tapaturman sattuessa opettaja, koulusihteeri tai muu tilannetta todistanut henkilö tekee vakuutusyhtiölle tapaturmailmoituksen.

Hyvinvointikeskuksessa lääkärin vastaanottokäynnistä sairausasioissa peritään 18v täyttäneeltä käyntimaksu (v. 2018: 20,90€) kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä ajasta peritään 15v täyttäneeltä sakkomaksu (51,40€).

Päivystys

Ilta, yö- ja viikonloppupäivystys toimii Oulun seudun yhteispäivystyksessä: OYS, Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1, puh. 08 315 2655.

Mielenterveyspalvelut

Mielenterveyteen liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyden opiskeluterveydenhuoltoon ja varata ajan terveydenhoitajalle. Kriisitilanteissa ja äkillisissä mielenterveyden ongelmissa voit mennä hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolle ilman ajanvarausta tai soittaa Lasten ja nuorten mielenterveyspäivystykseen ma-pe klo 11-13 välillä p. 044 703 5919 ja yli 18v. Aikuisten mielenterveyspäivystykseen, ma–to klo 8–16 ja pe 8–15. p. 044 703 5940. Soita päivystysnumeroon ennen kuin lähdet psykiatriseen päivystykseen. 

Oulun opiskeluterveydenhuollossa toimii psykiatrisia sairaanhoitajia, joiden työpanos on suunnattu lukioissa opiskeleville nuorille. He tekevät ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä ja yhteistyötä opiskelijan huoltajien, koulun henkilökunnan, muun sosiaalisen verkoston sekä eri viranomaistahojen kanssa opiskelijan tarvitseman tuen turvaamiseksi. Ajanvaraus tapahtuu terveydenhoitajan kautta.

Päihdepalvelut

Päihdepäivystys ilman ajanvarausta ma - to klo 8-15.30 ja pe klo 8-15, Yrttipellontie 6 (2.krs). Voit tulla päihdepäivystykseen aikaa varaamatta ja ilman lähetettä.  Muina aikoina ota yhteyttä Oulun seudun yhteispäivystykseen, Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1, p. 08 315 2655.

Suun terveydenhuolto

Oulun kaupungin suun terveydenhuolto järjestää opiskelijoiden hammashoidon. Voit varata ajan soittamalla suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen, puh. (08) 5584 6430.