Saame

Saamenmaa, Sápmi, ja saamen kieli on levittynyt pohjoisessa yli valtiorajojen Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän alueille. Lisäksi, kuten Suomen ja Ruotsin alueilla puhuttava ruotsi, myös saamen kieli on eriytynyt. Nykyään alueella on yhdeksän uhanalaista, eri alueilla puhuttavaa kieltä. Suomessa asuu noin 10 000 saamelaista ja täällä puhutaan kolmea eri saamen kieltä:
- inarinsaame
- koltansaame
- pohjoissaame
Näidenkin kielten sisällä on omia murteita, jotka voivat poikketa toisistaan ääntämyksen ja sanaston kautta. Pohjoissaamessa käytetään myös suomen kielen aakkosista poikkeavia kirjoitusmerkkejä č, đ, ŧ, š, ŋ, ž, á.
Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta. Sen kunniaksi Yle teki lyhyen videon, jonka pääset katsomaan alta.
https://areena.yle.fi/1-4353700
Puolet saamelaisista asuu nykyään varsinaisen saamelaisalueen (Enontekiö, Utsjoki ja Inarin kunta sekä Lapin paliskunnan alue) ulkopuolella, ja etenkin Helsingissä on aktiivisesti toimivia saamelaisyhteisöjä. Jyväskylässä opetetaan pohjoissaamea.
Täällä tämän kirjoituksen pohjana toiminut lähde pikaopas saamelaiskulttuuriin. Sivuilla pääset tutustumaan niin saamelaispukuun, joikulauluun kuin käräjiinkin. Kuuntele vaikka läpi tämä soundboard! Tai selvitä yhdessä lasten kanssa sivun yläosan fraasisanalistan avulla, miten käytäisiin keskustelu, kun tavataan uusi tuttavuus.
Sivustolla on myös Opettajanopas, jossa on esimerkkitehtäviä sivuston hyödyntämiseen.
Myös täältä löydät vinkkejä ja ohjeita saamelaisuuden käsittelyyn.