3-6 lk.
Materiaalipankki 3-6lk.
Classroomscreen
Tarvitsetko kelloa, noppaa, TimeTimeriä, toimintaa ohjaavia liikennevaloja tai apua ryhmiin jakamiseen - nämä kaikki ja paljon muuta löydäy Classroomscreenistä. Sinun EI tarvitse kirjautua palveluun saadaksesi ohjelman käyttöön. Mikäli kuitenkin haluat tallentaa erilaisia näytön asetteluja seuraava oppituntia varten, sinun tulee kirjautua.
Classroomscreeniin valitun taulun ja siihen lisätyt ohjeistukset pystyt heijastamaan videotykillä oppilaiden nähtäville. Hyvä apuväline ohjeistukseen, aikatauluttamiseen yms.
Classroomscreeniin valitun taulun ja siihen lisätyt ohjeistukset pystyt heijastamaan videotykillä oppilaiden nähtäville. Hyvä apuväline ohjeistukseen, aikatauluttamiseen yms.
Yle Mix - uutisia koululaisille
"Yle Mix kertoo kiinnostavimmat lasten uutiset Yle Areenassa! Mitä maailmassa tapahtuu ja miksi. Vaikeatkin aiheet luotettavasti ja mielenkiintoisesti."
Yle Triplet - uutisvideoista oppimateriaalia
"Yle Tripletiin julkaistaan joka koulupäivä kolme videota sekä päivänpolttavista uutisista että lasten ja nuorten maailmasta. Kirjautunut käyttäjä voi hyödyntää jokaiseen videoon laaditut tehtäväpaketit kysymyksineen ja visoineen. Yle Triplet on kehitetty opettajille, jotka haluavat käyttää ajankohtaisia aiheita opetuksessa ja parantaa oppilaidensa medialukutaitoa."
Yle Uutisluokan oppituntipaketti
"Näiden tuntimallien avulla pidät mediakasvatustunnin, jossa opitaan uutisen tekemistä ja blogin kirjoittamista." Yle
Yle Areenan äänikirjat
Lasten äänikirjat.
Scratch - ohjelmointi
Ohjeet vaihevaiheelta Scratchillä ohjelmointiin.
Ohje iMoviella videon tekemiseen
Ohjevideo iMovien käyttöön.
Ohje animaation tekemiseen Stop Motionilla
Animaation tekeminen Stop Motion Studiolla. Tutorialin avulla on helppo aloittaa oman animaatioprojektin tekeminen. Animaation tekeminen sopii eri oppiaineiden opiskelun yhteyteen ja vahvistaa monilukutaitoa.
Monilukutaitoa vahvistamassa
"Monilukutaitoa vahvistamassa -verkkotehtävät sopivat myös nuorten itsenäiseen työskentelyyn, ja ne vahvistavat monipuolisesti nuorten monilukutaitoa. Tehtävät on jaettu viiden eri teeman alle, joista jokainen sisältää 2–3 tehtävää. Jokaiseen yksittäiseen tehtävään kuuluu pieni lämmittelyharjoitus sekä itsenäinen tuottamisharjoitus, joka voidaan palauttaa opettajalle/ohjaajalle sovitulla tavalla. Jokaiseen tehtävään kuluu aikaa arviolta 30–45 minuuttia."
Totta vai tarua? - Informaatiolukutaito
Kymmenen nopeaa väittämää totta vai tarua -teemalla liittyen valeuutiseen ja informaatiolukutaitoon.
Kriittinen digilukutaito - linkkipankki
Tutustu Helsingin yliopiston kasaamaan linkkipankkiin. Pedagogiset vinkit ja ohjeet liittyvät kriittiseen digilukutaitoon.
Trollibunkkeri-pakohuonepeli
"Trollibunkkeri-pakohuonepeli yhdistää seikkailun ja mediakasvatuksen. Pelissä käyttäjä joutuu lukituksi trollitehtailijan taloon. Hänen pitää päästä ulos talosta suorittamalla tehtäviä, joista valtaosa liittyy mediataitoihin. Pelin tehtävissä ovat esillä seuraavat aihealueet: Trolliprofiilit, valeuutiset, kuvamanipulaatiot, kuvan rajaaminen ja huijaussähköpostit. Peli on suunniteltu 11-16-vuotiaille, ja sen pelaamiseen menee 20-60min. Peliä voi pelata kännykällä ja tietokoneella eikä sitä varten tarvitse ladata erillistä sovellusta." Yle.
NettiAgenttitunti 4. luokkalaisille
Neljäsluokkalaisten tunnilla keskustellaan somepalveluista, peleistä ja ikärajoista. Lisäksi pohditaan, mitä tarkoittavat turvallisuus ja luottamus ja mistä tunnistaa turvallisen aikuisen kenelle voi kertoa esimerkiksi somessa esiintyvistä häiritsevistä ja oudoista asioista. Tuntikokonaisuuteen tarvitset jonkin viestialustan, jossa voi kirjoittaa ja vastata viesteihin sekä jonkin yhdessä pelattavan pelin.
NettiAgentti tietovisat
Sosiaalista mediaa ja digiturvataitoja käsittelevät lyhyet tietovisat. Visailut on pisteytetty valmiiksi.
Luvallisten kuvien hakeminen netistä
Mitä kuvia saan käyttää koulutyössäni? Miten löydän nämä kuvan Googlesta tai Safarista? Linkin takaa löytyy kuvalliset ohjeet kuvien hakemiseen. Materiaali on Tuusulan digikoordinaattorien tuottama.
Arviointikortit tekstien luotettavuuden arvioinnin harjoitteluun
"Arviointikorteilla oppilaat voivat harjoitella tekstin kirjoittajan asiantuntijuuden, tarkoitusperien ja hänen esittämänsä evidenssin arviointia. Materiaalissa on kaksi korttisarjaa ja molemmissa sarjoissa on kolme lyhyttä tekstiä. Kortit on laadittu siten, että tekstit eroavat luotettavuudeltaan. Arviointikortit sopivat erityisesti alakoulun oppilaille."
3-4lk. QR-koodivisa
"Mysteeri museossa ‑peliä pelataan QR-koodi-suunnistuksena. Tulosta QR-koodilaput ja laita ne sisälle tai ulos sellaiseen paikkaan, josta oppilas voi helposti skannata QR-koodin. Peli kestää noin 30–45 minuuttia. Sisältää yhteisen aloitustarinan."
5-6lk. tekstin luotettavuuden arviointi
"Funky Facts -etsiväkoulun videoilla etsivät 3T (Iina Hautala) ja Täysnolla (Aleksi Kauppinen) opettavat oppilaille nettitekstien luotettavuuden arviointia. Videomateriaali sisältää seitsemän videota: trailerin ja kuusi jaksoa."
Kopiraittila - Kopiosto
Tekijänoikeuksiin, kopioimiseen ja aineiston käyttöön liittyvää opetusmateriaalia. "Opettajan materiaalipankkiin on koottu koulu- ja luokka-asteittain kaikki Kopiraittilan opettajan materiaalit, opetusvinkit, muistilistat, työpajaohjeet, lähdemerkintämallit sekä tulostettavat tehtävät ja kunniakirjat."
Testaa medialukutaitosi -väittämät
Totta vai Tarua väittämät liittyen median eri ilmiöihin.
Kuvituskuvia mediakasvatuksen tueksi
Kuvia liittyen median käyttöön. Kuvat välittävät realistisen näkemyksen siitä, missä kaikissa tilanteissa mediaa käytetään arjessamme. Kuvien avulla voi käsitellä oppilaiden kanssa, minkä kaiken he ymmärtävät mediaksi ja mediassa toimimiseksi.
Tehtävävinkkejä mediakasvatukseen opettajilta opettajille
Oppimateriaalikooste Mediakasvatusseuran sivuilla.
Vinkkejä medialukutaidon harjoittamiseen
Koululaisen mediabingo sekä materiaalia vanhempainiltaan
"Koululaisen mediabingo on osa Kohti tasapainoista digiarkea -vanhempainiltamateriaalia, joka antaa tietoa ja vinkkejä lapsen ja koko perheen hyvinvointia tukevaan median käyttöön."
Mediakasvatuksen tueksi - Huippula
"Huippulan valmiiden oppituntimateriaalien avulla tuet oppilaiden mediakasvatusta helposti ja hauskasti. Palvelu tarjoaa opettajille keinoja opetussuunnitelman laaja-alaisten tavoitteiden, kuten monilukutaidon sekä tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen vahvistamiseen."
Sisältää 3-6l. oppimateriaalit, 5lk. Huippula-kyselyn, materiaalia erityisryhmille sekä Ole loistava netissä- monialaisen oppimiskokonaisuuden.
Sisältää 3-6l. oppimateriaalit, 5lk. Huippula-kyselyn, materiaalia erityisryhmille sekä Ole loistava netissä- monialaisen oppimiskokonaisuuden.
Bingo - Vaikuttamisen keinoja mediassa
Valmiita Bingo-pohjat.
Mediadialogia -keskustelukortit
Alakoululaisten mediakasvatuksen tueksi. "Metkan dialogikorttien avulla lapset pystyvät itse sanallistamaan kokemuksiaan ja mielipiteitään mediakulttuurissa. Korttien avulla aikuiset ja lapset pystyvät yhdessä arvioimaan medialaitteiden roolia omassa arjessa. Keskustelun tavoitteena on nostaa esiin median tuomat mahdollisuudet ja vaikeatkin asiat dialogisessa ilmapiirissä."
Selkokieliset mediakasvatustehtävät
"Hyvällä mielellä median kanssa -tehtäväkokonaisuus on tehty niitä oppijoita ajatellen, joille voi olla
hyötyä selkeästi etenevistä ja selkokielisistä tehtävistä. Tehtävissä on otettu huomioon erilaisia
oppimisen ja kommunikaation haasteita sekä erityistarpeita oppimisen järjestämiseen. Tehtävien
kohderyhmänä ovat erityisesti 12-18 -vuotiaat ja heidän kasvattajansa, mutta tehtäviä voidaan
hyödyntää myös nuorempien tai vanhempien oppijoiden kanssa. Kaikki tehtävät ovat selkokielisiä
ja jokainen tehtävä sisältää myös selkokielistä tietotekstiä käsiteltävän aiheen ympäriltä. "
hyötyä selkeästi etenevistä ja selkokielisistä tehtävistä. Tehtävissä on otettu huomioon erilaisia
oppimisen ja kommunikaation haasteita sekä erityistarpeita oppimisen järjestämiseen. Tehtävien
kohderyhmänä ovat erityisesti 12-18 -vuotiaat ja heidän kasvattajansa, mutta tehtäviä voidaan
hyödyntää myös nuorempien tai vanhempien oppijoiden kanssa. Kaikki tehtävät ovat selkokielisiä
ja jokainen tehtävä sisältää myös selkokielistä tietotekstiä käsiteltävän aiheen ympäriltä. "
Näin uutinen syntyy - Helsingin sanomat
Opi lisää uutisista. Mikä on uutinen? Mikä on valeuutinen? Ketkä uutisia tekevät? Juttutyypit yms.
Sometutor - materiaalia digiturvatunteihin
Raision kaupungin tuottamaa materiaalia 3-6lk:lle digiturvataitojen edistämiseen.
Animaatiovideo videopelaamisesta
"Animaatio käsittelee pelaamista ja sen saamaa merkitystä arjessa, ajankäytössä ja kaverisuhteissa. Animaatio on suunnattu 3.-6.-luokkalaisille. Video tukee pohtimaan pelaamisen ohella laajemminkin tasapainoista mediankäyttöä ja itsesäätelytaitoja median parissa."
Turvallisesti netissä -video
"Netissä on kiva seikkailla, vai mitä? Siitä on meille paljon hupia ja hyötyä. On kuitenkin tärkeää muistaa muutamat mediataitojen perusasiat, jotta surffailu nettiavaruudessa on turvallista. Miten siis toimia, jos olo tuntuu uhaltulta tai joutuu nettikiusaamisen uhriksi? Entä miten suojata omaa yksityisyyttä? Tasaseks & Amaze -videoita saa vapaasti hyödyntää opetuksessa ja näyttää opetusryhmille. Videot on suunnattu erityisesti 10-14 -vuotiaille, mutta useimmat niistä sopivat kaikille. "
Elisan digiturvakoulu
"Elisan digiturvakoulu on lapsille ja nuorille tarkoitettu tietopaketti siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun liikkuu netissä ja somessa. Lyhyillä videoilla käsitellään muun muassa somehuijauksia, omien tietojen jakamista somessa sekä kerrotaan miten toimia, jos joutuu somekiusaamisen uhriksi. Mukana on vinkkejä keskustelunaiheiksi vanhemmille ja kasvattajille. "
Video - Turvallisesti netissä
Tasaseks & Amaze -mediakasvatusanimaatio
Työkaluja vastuulliseen kuvaamiseen
Mediataitokoulun materiaali "Kuvia sinusta ja minusta". Otsikkoa klikkamalla avautuu sivusto, jonka alalaidasta löytyy ”tuntimallit” osuus, jonka alta löytyy ”tunti 1: Jakaako vai eikö jakaa?” Sieltä löytyy eriomainen noin 10 minuutin mittainen harjoite ”Miten pahalta tuntuu?”, joka käsittelee erilaisia kuvitteellisia tilanteita ja niiden herättämiä tunteita. Tehtävään tarvittavat tilannekortit löytyvät yllä olevan linkin takaa aukeavalta sivulta ”lataa tiedosto”, sivulta 21-23.
Nuoren digiturvataidot
5-6lk sekä yläkouluun soveltuva materiaali sisältää erilaisia nuorten kohtaamia digitaaliseen mediaan liittyviä tilanteita. Materiaali herättelee pohtimaan, mitä eri tilanteissa kuuluisi tehdä.
Digiturvataitoja lapsille
"Digiturvataitoja lapsille -oppimateriaali soveltuu lasten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten käyttöön kouluihin, varhaiskasvatukseen ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon kuten lastensuojelun perhetyöhön, lastenneuvoloihin, oppilashuoltoon, perheneuvoloihin ja lastenpsykiatrian yksiköihin. Digiturvataitoja lapsille -materiaali
on laadittu käytettäväksi 5–12-vuotiaiden lasten lapsiryhmissä. Materiaalia voidaan tarvittaessa soveltaa myös
tätä nuorempien ja vanhempien lasten ryhmissä sekä yksittäisten lasten ja perheiden kanssa työskentelyyn.
Digiturvataitoja lapsille -materiaali sisältää digiturvataitojen teemat ja toteutuksen, ohjeistuksen kasvattajalle,
tehtäväsivut lapsille ja kotitehtävät. Teemojen yhteydessä on viitattu Aarrearkku-osion tarinoihin, harjoituksiin,
mielikuvaharjoituksiin ja rauhoittumiseen sopiviin harjoituksiin." Tehtävät alkavat s. 27 eteenpäin
on laadittu käytettäväksi 5–12-vuotiaiden lasten lapsiryhmissä. Materiaalia voidaan tarvittaessa soveltaa myös
tätä nuorempien ja vanhempien lasten ryhmissä sekä yksittäisten lasten ja perheiden kanssa työskentelyyn.
Digiturvataitoja lapsille -materiaali sisältää digiturvataitojen teemat ja toteutuksen, ohjeistuksen kasvattajalle,
tehtäväsivut lapsille ja kotitehtävät. Teemojen yhteydessä on viitattu Aarrearkku-osion tarinoihin, harjoituksiin,
mielikuvaharjoituksiin ja rauhoittumiseen sopiviin harjoituksiin." Tehtävät alkavat s. 27 eteenpäin
Vinkkejä hyvinvoinnin tukemiseen
Rovaniemen hyvinvoinnin vuosikellosta löytyy vinkkejä 3-6lk. hyvinvoinnin tukemiselle.
Vihan valtatiellä - Julia Thurén
"Mikä saa meidät fiksut ihmiset muuttumaan verkossa hirviöiksi? Toimittaja ja tietokirjailija Julia Thurén tekee tutkimusmatkan ihmismieleen syövereihin. Millaiset mekanismit meitä ohjaavat? Mitä yhteiskunnallisia seurauksia ikävällä verkkokeskustelulla voi olla? Kolme alle 10min videota avaavat asiaa tieteeseen nojaten. " Yle
Hyvinvointibingo perheille
Valmis hyvinvointibingo esimerkiksi lapsiperheissä toteutettavaksi.
Tunnetaidot -materiaalia Papunetin sivuilta
"Tunteet ja tunnetaidot ovat tärkeitä itsetuntemuksen, itsesäätelyn sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen kannalta. Tälle sivulle on koottu materiaaleja tunteista, niiden tunnistamisesta, ilmaisemisesta ja säätelystä. Materiaaleja voi käyttää kotona, asumisyksiköissä, kouluissa ja päiväkodeissa."
Kehoni on minun -animaatiot
"Kehoni on minun -sarja antaa lapsille tietoa heidän omasta kehostaan, turvataidoista ja lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta lapsille ymmärrettävällä tavalla. -- Kehoni on minun -animaatiosarjan luokiteltu ikäraja (MEKU) on K12 eli kielletty alle 12-vuotiailta, paitsi osan 1 ikäraja on 7. Ohjelmaa voi kuitenkin katsoa kolmea vuotta nuorempi lapsi yhdessä aikuisen kanssa."
Sivustolta löytyy myös animaatioiden rinnalle opas, joka tukee teemojen läpikäyntiä.
Sivustolta löytyy myös animaatioiden rinnalle opas, joka tukee teemojen läpikäyntiä.
Ohjelmointivinkit - eNorssi
"eNorssin ohjelmointipolku
Ohjelmointipolku tarjoaa tietoa ja esimerkinomaisia konkreettisia keinoja ohjelmointi-opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen eri luokka-asteilla. Ohjelmointipolku on laadittu digitaalisen osaamisen kuvauksiin ja Uudet Lukutaidot -ohjelman tavoitteisiin perustuen."
Ohjelmointipolku tarjoaa tietoa ja esimerkinomaisia konkreettisia keinoja ohjelmointi-opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen eri luokka-asteilla. Ohjelmointipolku on laadittu digitaalisen osaamisen kuvauksiin ja Uudet Lukutaidot -ohjelman tavoitteisiin perustuen."
Beebot-ohjeita
Hankasalmen kunnan tekemät materiaalit esi- ja perusopetusikäisille Beebotin hyödyntämiseen.
Ohjelmointia - Hello Ruby!
Hello Ruby -kirjasarja käsittelee ohjelmointia lasta kiinnostavalla tavalla tutustumalla mm. tietokoneen sisältöön, robotin toimintaan sekä internettiin. Oheisesta linkistä löytyy lisämateriaalia kirjojen sisällön rinnalle.
Mysteerijuna-pakopeli
Opi koodaamisen logiikkaa. "Yle Oppiminen on tehnyt yhdessä opettajien kanssa opetuspaketin, joka auttaa paneutumaan syvemmin Mysteerijuna-pelissä nouseviin koodausteemoihin. Opetuspaketti antaa opettajalle vinkkejä Mysteerijuna-pelin tehtävien ratkaisemiseen, laajempaa taustatietoa ohjelmoinnillisesta ajattelusta sekä tehtäviä, joita voi tehdä esimerkiksi Mysteerijuna-pelin pelaamisen jälkeen. Tehtävien avulla pelin sisältö konkretisoituu vielä enemmän oppilaille mahdollistaen opitun siirtämisen käytännön ohjelmointitaidoksi ja ohjelmoinnilliseksi ajatteluksi. Mysteerijuna-peli on suunnattu yläkouluikäisille. Peliin liittyvän opetuspaketin avulla peli sopii myös aiheeseen perehtyneille 4.–6.-luokkalaisille. "
Digitaaliset palvelut liikunnan opetuksessa
Digi loikkaa ulos
Oulun kaupungin tuottama materiaali digipedagogiikan toteuttamisesta ulkona.
Kirjavinkki: Ella ja kaverit tekoälyä terävämpinä
Tekoälyä käsittelevä kirja.
Innokas -monipuoliset materiaalit käytössäsi
"Tutustu Innokas-materiaaleihin ja hyödynnä niitä 2000-luvun taitojen oppimisen tukena! Tältä sivulta löydät Innokas-verkoston kouluttajien ja yhteistyökumppaneiden toteuttamia käytännönläheisiä materiaalipaketteja. Materiaalit on toteutettu osana Innokas-verkoston toimintaa ja sisältävät sekä ohjelmointiin ja robotiikkaan, innovaatiokasvatukseen, monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin että Suomi-Kiina kouluyhteistyöhön liittyviä kokonaisuuksia."
Materiaalia digitaalisen osaamisen kehittämiseen luokka-asteittain
Tuusulan Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman aikana luoduille nettisivuille on kerättynä luokka-asteittain materiaalia. Klikkaa ylälaidasta "alakoulu" ja sen jälkeen sivun keskellä ilmestyy "medialukutaito, digitaalinen osaaminen, ohjelmointiosaaminen". Näistä klikkaamalla tulee esille materiaalia. Useat materiaalit on tehty Chromebookeille, joten ne eivät ole suoraan hyödynnettävissä meillä, mutta näiden lisäksi sivuilla on paljon hyvää materiaalia ja ohjeistusta, jota pystyy hyödyntämään.
AOE.fi - valmista materiaalia
"Avointen oppimateriaalien kirjastossa voit löytää ja tallentaa avoimia oppimateriaaleja kaikilta koulutusasteilta. Palvelua ja sieltä löytyviä oppimateriaaleja voivat käyttää niin opettajat, kaiken ikäiset oppijat kuin kaikki oppimisesta kiinnostuneet. Oppimateriaalit ovat löydettävissä myös museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistoja kokoavasta Finna.fistä. Aoe.fi-palvelun omistaja on Opetushallitus, joka kehittää palvelua yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Lue lisää Lisätietoa -sivulta ja katso ohjeet oppimateriaalien tallennukseen Avointen oppimateriaalien kirjaston käyttöoppaasta."