Ruokakulttuurin muuttuminen ja aterian suunnittelu

Perinteinen suomalainen ruokakulttuuri

Suomalaisen ruokakulttuurin muuttuminen

Suomalainen ruokakulttuuri on muuttunut viime vuosikymmenien aikana. Vielä sata vuotta sitten perusravinto koostui pääasiassa aineksista, jotka säilöttiin itse silloin, kun niitä oli saatavilla.
 
Suomi jaetaan ruokien kypsennystavan mukaan läntiseen- ja itäiseen ruokakulttuuriin. Alueiden erot johtuivat erilaisten uunityyppien käytöstä.

Itäisellä alueella uunia lämmitettiin päivittäin ja uunissa paistettiin piiraita ja jälkilämmössä haudutettiin uuniruokia.

Läntisessä osassa
Suomea uunia lämmitettiin muutamia kertoja vuodessa, jolloin reikäleipää leivottiin suuria määriä kerralla. Leivät kuivattiin ja säilytettiin orsilla. Ruokaa laitettiin liedellä padassa tai avotulella jalkapannussa.  Uunissa hauduttaminen ei kuulunut länsisuomalaiseen ruokakulttuuriin.

Ruokakulttuurin muuttuu nykyisin melko nopeasti. Muuttuminen näkyy ensin juhlaruoissa. Uudet tuulet tuovat muutosta juhlapöytään, josta ne vähitellen siirtyvät arkiruokakulttuuriin.

Ruoan valintaan vaikuttavat tekijät

Ruokavalintoihin vaikuttavat vallalla olevat trendit.

  • Valinnoilla halutaan viestiä muille omaa elämäntyyliä ja asennetta ruokaa kohtaan.
  • Kuluttajat ovat huolissaan hiilijalanjäljestä, lihankulutuksen liiallisesta kasvusta, elintarvikkeiden turvallisuudesta, eläinten hyvinvoinnista, elintarvikkeiden tehotuotannosta ja elintarvikkeiden eettisestä tuottamisesta. 
  • Lisäksi haluamme syödä lähi-, luomu- ja terveysvaikutteista ruokaa ja  ruoan tulisi olla edullista. 
  • Valintatilanteeseen vaikuttavat mainonta, tuotteiden esillepano, pakkausten houkuttelevuus, tuote-esittelyt ja maistiaiset, tarjoukset ja hinta. 

 

 

Aterioiden suunnittelu

Lautasmalli auttaa suunnittelemaan ja toteuttamaan hyvän ja ravitseman aterian. 

Suunniteltaessa pääruokaa, salaattia ja jälkiruokaa, on suositeltavaa, että ne sopivat yhteen mauiltaan, väreiltään ja rakenteeltaan.  Ruokalajit valmistetaan eri ruoka-aineista, jolloin ateriasta tulee monipuolinen ja siitä saa riittävästi ravintoaineita. Aterian tulisi olla tasapainoinen, monipuolinen ja nautittava.

Aterioiden suunnitteluun vaikuttaa käytettävissä oleva raha ja aika, ruoanvalmistajan tiedot ja taidot, sekä tarjotaanko arki- vai juhlaruokaa.

Raha
Raaka-aineiden hankintaan vaikuttaa käytettävissä olevan rahan määrä.  Hyvin suunniteltu ateria voidaan valmistaa edullisista raaka-aineista. Tarjoukset ja kauden raaka-aineet huomioimalla säästää rahaa muihin hankintoihin.

Aika
Ruokaohjeita valittaessa kannattaa pohtia, miten kauan ruuan valmistamiseen ja kypsymiseen menee aikaa.  Kiireessä ei ole järkevää valmistaa pitkiä kypsennysaikoja vaativia ruokalajeja. Silloin voi valmistaa ruokaa puolivalmisteista tai valita helppoja ja nopeasti kypsyviä ruokia.
 
Ravitsemus
Lautasmalli on ateriansuunnittelun perusta. Valitse monipuolisesti tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita sekä välttää turhia valmistusmenetelmiä, ettei ruoan ravintoarvo kärsi.

Taidot
Ruoanvalmistuksen harjoittelu on hyvä aloittaa helpoista ja yksinkertaisista ohjeista ja siirtyä taitojen kehittyessä vaativimpiin ruokaohjeisiin. 

Välineet
Ruoanvalmistus onnistuu perusvälineillä. Tärkeintä on valmistaa ruokaa hygieenisesti ja turvallisesti välineillä, jotka on tarkoitettu elintarvikkeille ja ruoanvalmistukseen.

Ajankohta
Ruokailun ajankohta ja luonne vaikuttaa aterioiden suunnitteluun heti alkuvaiheessa. Tarjotaanko aamupalaa vai lounasta, ovatko kyseessä juhlat vai arkipäivällinen. Vuodeajat, juhlapyhät ja juhlat vaikuttavat tarjottaviin ruokiin.  Suunnittelussa on myös järkevää huomioida ruokailijoiden ikä.
 
Erityisruokavaliot 
Allergiat, laktoosi-intoleranssi ja keliakia vaikuttavat ruoka-aineiden valintaan. Erityisruokavaliota noudatetaan myös eettisistä tai uskonnollisista syistä.


Pääruokia:
Erilaiset keitot, pataruoat, paistit, kastikkeet, risotot, laatikkoruoat, pastaruoat, ohukaiset

Lisäkkeitä:
Perunaruoat, kasvislisäkkeet, riisi ja pasta

Kasvikset:
Salaatit ja kypsennetyt kasvikset

Jälkiruokia:
Marjat, hedelmät, paistokset, kiisselit, keitot, puurot, rahkat ohukaiset jne.