Tavoite 12: Vastuullista kuluttamista

Herätteleviä kysymyksiä

Ostatko ekologisen merkin omaavan vaatteen vai halvemman tuotteen, jonka tekemiseen on käytetty esimerkiksi lapsityövoimaa?

Käytätkö julkisia kulkuneuvoja vai matkustatko omalla autolla matkan miellyttävyyden takaamiseksi?

Suosiiko kotimaisia vai ulkomaisia ruoka-aineita ja käyttötavaroita?

Suositko kierrätystä ja lajitteletko roskat vai heitätkö kaiken sekajätteeseen?

Kuinka paljon syöt maapallon varoja kuluttavia tuotteita kuten punaista lihaa?

Miten vastuullinen kuluttaja toimii?

  • Vastuullinen kuluttaja tekee ostoksensa harkiten eikä hetken mielijohteesta.
  • Ostaa vain tarpeellisia ja välttämättömiä asioita.
  • Suosii vain sellaisia tuotteita ja palveluita, joiden tuottamiseen on käytetty mahdollisimman vähän raaka-aineita ja eritoten haitallisia aineita.
  • Valitsee tuotteita, joiden elinkaari on mahdollisimman pitkä eli ne kestävät käytössä mahdollisimman pitkään.
  • Eettiset valintaperusteet, ei osta tuotteita joiden tekijät ovat joutuneet tekemään työnsä epäinhimillisissä olosuhteissa.

Termejä

Boikotti = Ostamisesta, myymisestä tai muusta, usein taloudellisesta, kanssakäymisestä kieltäytymistä. Yleensä boikotin tarkoituksena on pakottaa kohde muuttamaan käyttäytymistään, esimerkiksi epämoraalisena tai epäoikeudenmukaisena pidettyä liiketoimintatapaansa.

Hiilijalanjälki = Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy.

Sertifiointi = Sertifiointi tarkoittaa yritystoiminnan arvioimiseen perustuvaa todistusten (sertifikaattien) myöntämistä. Kuluttajana on tärkeä huomioida, onko sertifikaatin takana riippumaton taho, joka on laatinut kriteerit ja valvoo niiden toteutumista.