Tavoite 4: Hyvä koulutus

Herätteleviä kysymyksiä

Mikä minusta tulee isona? Mihin ammattin pyrin, millaista koulutusta se vaatii?

Miten hyödyn saamastani koulutuksesta?

Mitä jos olisin syntynyt johonkin toiseen maahan esim. kehitysmaihin?

Koulutus Suomessa ja maailmalla

Suomi tunnetaan korkealaatuisesta koulutus- ja koulutarjonnasta. Meillä on ilmainen peruskoulu ja jatkokoulutus, johon opiskelija voi saada rahallista tukea Kelalta. Suomen koulutusjärjestelmä koostuu varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta, toisen asteen koulutuksesta sekä korkea-asteen koulutuksesta. Jokainen Suomessa vakituisesti asuva lapsi on oppivelvollinen.

Jokainen valtio vastaa omasta koulutuksestaan, mutta Euroopan maat toimivat EU:n asettamissa säädännöissä. Euroopan Unioni on tukemassa ja kehittämässä koulutusta ja Unionin tavoitteena on edistää jäsenmaiden yhteistyötä.

Kehitysmaissa koulutuksen puute ja kehittymättömyys aiheuttaa monia vakavia yhteiskunnallisia ongelmia. Koulutusta saavat pääosin varakkaiden perheiden lapset ja erityisen heikko asema on tytöillä, sillä he kokevat syrjintää kehitysmaissa eivätkä pääse kouluun. Koulutuksen laatua heikentää mm. opettajien kouluttamattomuus, lukutaito-opetuksen puutteellisuus, koulun varusteet ja turvattomuus.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu laadukkaan koulutuksen takaaminen kaikille vuoteen 2030 mennessä. Tähän pyritään parantamalla opetuksen laatua niin, että lapset saisivat asiantuntevaa opetusta, oppisivat luku- ja laskutaidon perusopetuksessa eivätkä lopettaisi koulua kesken.


Termejä

peruskoulu = 1.-9. luokkien yleissivistävää opetusta, mikä on Suomessa ilmaista ja pakollista

kehitysmaa = maa, joka ei ole saavuttanut tiettyä taloudellista ja yhteiskunnallista tasoa verraten muihin maihin, jolloin elintaso jää matalaksi

oppivelvollinen = jokainen Suomessa vakituisesti asuva lapsi on velvollinen käymään peruskoulun tai muilla keinoin hankkimaan perusopetusta vastaavat tiedot

Lähteet:
https://minedu.fi/perusopetus