Opiskelijalle

Zoomin välityksellä toimiminen

Opiskelijat toimivat luokassa samoilla Zoom-yhteyksillä, joita käytetään pelin aikana (huom! näistä toinen poistuu heti, kun on varmistuttu työskentelymuodosta):

  1. Luokan eteen heijastetaan yksi Zoom-näkymä, josta kuuluu äänet ja näkyy kuva. Kaikki neljä-viisi opiskelijaa näkyvät siis luokalle opettajan heijastaman näkymän kautta. Ohjeistukset annetaan niin, että koko luokka rauhoittuu kuuntelemaan, vaikka ohje ei koskisikaan jokaista oppilasta. Oppilaat voivat tarvittaessa käydä opettajan koneen luona pyytämässä apua.
  2. Luokan eteen heijastetaan yksi Zoom-näkymä, josta kuuluu äänet ja näkyy kuva. Lisäksi jokaisella oppilasryhmällä (4 kpl -> video- ja pedatyöskentelijöillä omat Zoomit) on oma läppäri, jossa on Zoom-yhteys auki. Oppilaiden läppäreissä on mikit auki ja kamerat päällä, mutta koneen ääni on pois päältä. Näin sekä opiskelijat että oppilaat näkevät ja kuulevat toisensa.

Käytännön ohjeita

OPPILAIDEN JAKO RYHMIIN

Jokainen projektiin osallistuva luokka jaetaan kahteen osaan eli noin 10 hengen oppilasryhmiin. Jokaisen luokan opettajaa on pyydetty hoitamaan oppilaiden jako 10 hengen ryhmiin. Tarvittaessa luokkien opettajat auttavat 10 hengen ryhmien jakamisessa vielä 5 hengen oppilasryhmiin. Opiskelijoiden tehtävä on kertoa, koska ryhmiin jako tapahtuu.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEIDEN JAKAUTUMINEN RYHMITTÄIN

Jokaiselle luokalle jaetaan kaksi (2) YK:n 17:sta kestävän kehityksen tavoitteesta. Esim. luokka 5A saa tavoitteet 1 ja 2, 5B tavoitteet 3 ja 4 ja niin edelleen. Luokan kesken sovitaan kumpi luokan 10 hengen oppilasryhmästä ottaa kummankin tavoitteen työstettäväkseen. Jokaiselle 10 hengen oppilasryhmälle jaetaan siis 1 (yksi) YK:n 17:sta kestävän kehityksen tavoitteesta. Tarkemmat ohjeet kestävän kehityksen tavoitteiden jakautumisesta luokkien kesken löydät Tiistain ohjeistuksesta.

PEREHTYMINEN JA TIEDONHAKU (TIISTAIN OHJELMA)

Ensin koko oppilasryhmä perehtyy ryhmälle annetun tavoitteen ennakkomateriaaleihin, jotka löytyvät Peda.net-sivuilta Oppilaalle -> Tavoitteiden taustamateriaalit-> alle avautuu lista tavoitteista. Ryhmä kerää yhdessä ylös tarpeelliseksi katsomaansa tietoa tavoitteeseensa ja sen teemoihin liittyen. Oppilaat voivat hyödyntää tiedonhaussaan ennakkomateriaalia ja sieltä löytyviä linkkejä ja videoita tai he voivat etsiä omia tiedonlähteitään. Ohjaajien/opiskelijoiden tehtävä on muistutella oppilasta tiedonhaussa huomioon otettavista asioista sekä lähteiden luotettavuudesta. Oppilaat voivat kerätä ylös löytämäänsä tietoa haluamallaan tavalla, joko esimerkiksi paperille tai digilaitteelle.

PEDA.NET-SIVUN JA VIDEON TUOTTAMINEN (KESKIVIIKON OHJELMA)

Yhteisen tiedonhaun jälkeen 10 hengen oppilasryhmät jakautuvat vielä kahteen n. 5 hengen pienryhmään. Jokaista tavoitetta kohden on siis kaksi 5 hengen ryhmää. Toinen 5 hengen ryhmä tuottaa tavoitteensa peda.net-sivuille aikaisemmin keräämäänsä tiedon pohjalta tekstiä, kuvia, linkkejä tms. sekä toiminnallisen tehtävän tavoitteeseensa liittyen. Toinen 5 hengen ryhmä tuottaa tavoitteensa peda.net-sivuille aikaisemmin keräämänsä tiedon pohjalta videon. Oppilaille on valmiiksi luotu tyhjät peda.net-sivut ja jokaisen tavoitteen oma peda.net-sivu, jonne oppilaat lisäävät tuotoksensa löytyy kohdasta Oppilaalle -> Oppilaiden peda.net-sivut -> ja sen alta oma tavoite.

Tekstin ja toiminnallisen tehtävän tuottaminen Peda.net (toinen 5 hengen oppilasryhmä)

Toinen 5 hengen ryhmä tuottaa tavoitteensa peda.net-sivuille aikaisemmin keräämänsä tiedon pohjalta tekstiä, kuvia, linkkejä tms. sekä toiminnallisen tehtävän tavoitteeseensa liittyen. Lisäksi tarkoituksena on, että oppilaat luovat peda.netiin vanhempainiltaa varten YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseenne liittyvän toiminnallisen tehtävän.

Tekstin tuottaminen

Oppilaat tuottavat oma ryhmänsä tavoitteensa peda.net-sivuille (Oppilaiden omat Peda.net-sivut) tekstikokonaisuuksia tiistaina keräämänsä tiedon pohjalta. Tekstikokonaisuudet voivat olla faktatietoa, joka perustuu löydettyyn tietoon, oppilaiden omia pohdintoja aiheeseen liittyen tms. Lisäksi ryhmän oppilaat lisäävät tavoitteensa Peda.net-sivulle linkkjeä ja videoita tavoitteensa aiheeseen liittyen, joiden kautta aiheeseen voi tutustua lisää. Halutessaan oppilaat voivat lisätä sivulle vielä tavoitteensa aiheeseen liittyviä kuvia. Kuvien lisäämisessä tulee ottaa huomioon kuvien tekijänoikeudet. Esimerkiksi Pixabay-sivulta voi ilmaiseksi ladata kuvia omalle laitteelle ja sitä kautta lisätä niitä Peda.net-sivulle.

Mikä on toiminnallinen tehtävä?
Toiminnallisuus tarkoittaa sitä, että henkilöt tekevät yhdessä tai tarvittaessa yksin jonkinlaista käytännön tekemistä. Esimerkiksi tehtäviin vastaamista, pelin pelaamista tai vaikkapa liikunnallista aktivointia.


Mitä tehtävien suunnittelussa tulee huomioida?
Tehtävä tulee voida näyttää ja toteuttaa etäyhteyksien (zoomin) kautta niin, että sen voi suorittaa etänä yhdessä vanhempien kanssa tai tarvittaessa eri kokoisissa, pienissä ryhmissä. Zoom-vanhempainillassa yhden tavoitteen peda.net-sivun esittelylle on varattu 15 min aikaa.


Video peda.net-sivuille (toinen 5 hengen oppilasryhmä)

Toinen 5 hengen ryhmä tuottaa tavoitteensa peda.net-sivuille aikaisemmin keräämänsä tiedon pohjalta videon. Tarkoituksena on, että oppilaat luovat videon YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen liittyen. Video liitetään tavoitteen peda.net-sivulle ja se esitellään vanhempainillassa. Video on vapaamuotoinen, kunhan se liittyy ryhmälle annettuun tavoitteeseen. Video voi siis esimerkiksi sisältää omia mielipiteitä aiheesta, se voi olla tietoisku, lyhyt näytelmä, animaatio, uutinen tai mitä hyvänsä! Videon teossa oppilaat voivat käyttää apuna tavoitteiden ennakkomateriaaleista löytyviä videoiden apukysymyksiä. Videon maksimipituus on 3 minuuttia.

OPISKELIJOIDEN JAKAUTUMINEN JA VASTUUNOTTO

Jokaisen luokan ohjaavat opiskelijat sopivat keskenään miten jakavat tehtävät vanhempainiltaa suunnitellessa. Jokaisen opiskelijan on suositeltavaa ottaa itselleen yksi vastuutehtävä. Näin työmäärä tasaantuu eikä kenenkään tarvitse vastata toiminnasta yksin. Opiskelijaryhmät/luokka ovat n. 4-5 hengen suuruisia. Vastuualueet opiskelijoiden kesken/luokka voivat jakaantua esimerkiksi seuraavalla tavalla: Luokalle on jaettu kestävän kehityksen tavoitteet 1 ja 2. Yksi opiskelija ottaa vastuulleen yhden tavoitteen ja työstömuodon, joista osaa tarvittaessa antaa oppilaille tarkempia ohjeita. Esim. 5A-luokassa Esimerkki-Erkki -opiskelijan vastuulla ovat tavoite 1 ja peda.net-sivujen tekeminen. 

Tiistain ohje

Tiistain aikataulu: 12.15-14.15
 
Tiistaina jokainen luokka jaetaan kahteen 10 hengen oppilasryhmään. Jokaiselle 10 hengen ryhmälle jaetaan yksi 17:sta kestävän kehityksen tavoitteesta. Tiistain aikana oppilaat lähtevät ryhmässä etsimään tietoa tavoitteestaan. Tiistain aikana ei vielä lähdetä tuottamaan videoita tai tavoitteen Peda.net-sivuja. Jokaisen luokan opettaja jakaa oppilaat noin 10 hengen ryhmiin ja tarvittaessa huolehtii myös keskiviikkona jokaisen n.10 hengen ryhmän jakautumisesta kahteen pienempään ryhmään.
 
Tavoitteiden jako luokittain:
5a tavoitteet 1 & 2
5b tavoitteet 3 & 4
5c tavoitteet 5 & 6
5d tavoitteet 7 & 8
6a tavoitteet 9 & 10
6b tavoitteet 11 & 12
6c tavoitteet 13 & 14
6d tavoitteet 15 & 16
 
Opiskelijat jakautuvat keskenään niin, että jokaisella 10 hengen oppilasryhmällä on vähintään 2 opiskelijaa ohjaamassa toimintaa.
 
Tiistain tarkoituksena on pohjustaa keskiviikon toimintaa. Oppilaita muistutetaan keskiviikon vanhempainillasta ja heidän kanssaan käydään läpi vanhempainilta toimintaan liittyvät tavoitteet, vanhempainillan suunnitteluun liittyvä toiminta ja tiedonhaun perusteet. Lisäksi käydään läpi diaesitys, joka löytyy täältä. Alun ohjeistuksen jälkeen oppilaat tutustuvat 10 hengen ryhmissään omaan tavoitteeseensa peda.netissä ja etsivät lopun aikaa lisää tietoa tavoitteestaan. Alun ohjeistukseen voi käyttää aikaa tarvittavan määrän aikaa. 

Keskiviikon ohje

Keskiviikon aikataulu: 9-11 ja 12.15-14.15
  • 11-12.15 välisenä aikana oppilaat käyvät omien opettajiensa johdolla syömässä. Tässä välissä opiskelijoilla on tauko.
Päivän kulku:
Klo. 9-9.30
  • Oppilaiden jako 10 hengen ryhmien sisällä pienempiin 5 hengen ryhmiin. 
  • Jokaisella opiskelijalla on oma vastuutavoite + tehtävä, joista antaa ohjeita tarpeen mukaan esim. Viivillä on tavoite 1 ja peda.net-sivu.
  • Lyhyt ohjeistus siitä, mitä päivän aikana tulee tehdä ja mitä tulee saada valmiiksi.
  • Peda.netin käytön ohjeiden läpikäynti lyhyesti niiden ryhmien kanssa, jotka luovat sisältöä kestävän kehityksen tavoitteen peda.net-sivulle.
  • Videon teon ja sen lataamisen ohjeistuksien läpikäynti lyhyesti niiden ryhmien kanssa, jotka luovat videon tavoitteen peda.net-sivuille.
 
Klo. 9.30-11 ja 12.15-13.30
  • Oppilasryhmät rakentavat kestävän kehityksen tavoitteensa peda.net-sivut esiteltävään kuntoon eli sellaiseksi, että ne voidaan esitellä keskivikko illalla oppilaiden vanhempainillassaP
  • Peda.net-sivun luonnissa oppilailla on vapaat kädet. Ainoa vaatimus on se, että sivulta tulee löytyä oppilaiden tuottama video sekä toiminnallinen tehtävä.
  • Opiskelijat ohjaavat ja auttavat oppilaita tarvittaessa.
  • Klo. 11-12.15 oppilaat käyvät syömässä ja ulkoilevat. Opiskelijoilla on tällöin tauko.
 
Päivän aikana jokaisen ryhmän tulee saada illan vanhempainillassa esiteltävät kestävän kehityksen tavoitteiden peda.net-sivu valmiiksi.