Tavoitteet ja arviointi

Rastien suunnitteluun/oppilaiden koulupäivän aikana tapahtuvaan työskentelyyn liittyvät tavoitteet

Oppilaille on laadittu tieto-, taito-, metakognitio- ja tunnetavoitteet, jotka koskettavat koko projektikokonaisuutta. Löydät kaikki oppilaan tavoitteet täältä. Tähän on kirjattu ne tavoitteet, jotka eritoten koskettavat vanhempainillan suunnittelua ja toteutusta, sekä täsmennetty kuinka ne käyvät toiminnassa ilmi.  

Tieto: 

Oppilas ymmärtää, millaista on arvokas elämä: oman toimintansa vaikutukset muihin ihmisiin, luontoon ja yhteiskuntaan niin lähellä kuin kaukanakin.

  • Tutkiessaan ja käsitellessään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja niiden sisältöjä oppilas laajentaa ymmärrystään oman toimintansa vaikutuksista ympärillään.

Metakognitio:

Oppilas oppii arvioimaan omaa oppimistaan, ajatteluaan ja toimintaansa aktiivisesti ja kriittisesti. Oppilas oppii asettamaan tavoitteita, suunnittelemaan työtään ja arvioimaan edistymistään. 

  • Oppilaat asettavat tavoitteet sille, millainen heidän YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin pohjautuvasta toiminnallisesta rastistaan tulee. Oppilaat pyrkivät suunnittelemaan työtään niin, että pääsevät tavoitteeseen. Oppilaat arvioivat omaa edistymistään työskentelyssään sekä omaa oppimistaan ja toimintaansa reflektiohetkien avulla.

Taito:

Oppilas osaa tulkita, tuottaa ja arvioida erilaisia tekstejä.

  • Oppilas tulkitsee ja arvioi vanhempainillan taustamateriaalipankista löytyviä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden sisältöjä, sekä niihin liitettyjen linkkien kautta löytyviä tekstejä ja tuottaa niiden pohjalta tekstimuotoisen tuotoksen, jota hyödynnetään osana oppilaiden suunnittelemaa vanhempainiltaa.

Tunne:

Oppilas tunnistaa omia tunteitaan ilmiötä ja työskentelyä kohtaan, ja osaa pohtia syitä niiden takana.

  • Oppilas tunnistaa omia tunteitaan liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa esiin nousseisiin aiheisiin ja ilmiöihin sekä työskentelyyn ryhmässä muiden kanssa. Oppilas tunnistaa mistä tunteet ovat syntyneet.

Vanhempainillan tavoitteet

  • Vanhempi ymmärtää, miksi kyseinen vanhempainilta järjestetään, mitä se käsittelee ja mihin se avulla pyritään.
  • Oppilaan vanhempi ymmärtää tutkivan oppimisen tarkoitusta ja lähtökohtia. Vanhempi ymmärtää tutkivan oppimisen tapahtuvan ongelmanratkaisuna ja sen tähtäävän ilmiöiden selittämiseen ja ymmärtämiseen.
  • Oppilas ja hänen vanhempansa toimivat yhteistyössä. Oppilas ja hänen vanhempansa kiertävät yhdessä oppilaiden suunnittelemia YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin perustuvia toiminnallisia rasteja ja pohtivat yhdessä rasteilla käsiteltäviä aiheita.
  • Oppilaan vanhempi ymmärtää syvemmin omien valintojensa, tekojensa ja kulutustottumustensa vaikutuksia YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kautta niin lähiympäristöön kuin muualle maailmallekin.
  • Toiminnallisen vanhempainillan avulla kouluun luodaan yhteisöllisempää ilmapiiriä ja parannetaan yhteishenkeä koulun oppilaiden keskuudessa sekä oppilaiden vanhempien ja opettajien välillä.